Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Dag 14: Toetje met verstopte groente

Beste [[naam]],

Het kan zomaar zijn dat in je kerstmenu net iets te weinig groente zit. Of misschien willen je kinderen nooit al hun groente opeten? Wist je dat je dan wat groente in het toetje kunt "verstoppen". Hoe je dat doet lees je in het recept van deze dag. En als je dan toch pompoen in huis hebt, kun je het gelijk verwerken in een bijgerecht.

Raw roomtoetje met pompoen en sinaasappel

Als er in een maaltijd weinig (rauwe) groenten gegeten worden, is dit een mooie afsluiter. Zoet, en toch met groenten. De pompoen wordt rauw gebruikt.

VeggieMama tip:

De room is van belang om het bètacaroteen uit de groenten goed op te kunnen nemen. Ook lekker voor de allerkleinsten die net met de pot mogen mee-eten!
“Dit makkelijke en verrukkelijke dessert is echt eens een keer wat anders. Succes gegarandeerd met dit voedzame en heerlijke toetje!”


Ingrediënten

Voor 4 personen
  • 25 g dadels
  • 1 sinaasappel
  • 200 g rauwe pompoen
  • 1 dl slagroom
  • een mespuntje anijspoeder of kaneelpoeder
  • eventueel: 1-2 theel. agavesiroop

 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minuten

1. Hak de dadels fijn. Pers de sinaasappel uit. Borstel de pompoen schoon en haal de pitten eruit. Snijd er stukken van.
2. Doe de dadels, pompoen, sinaasappel en room in een blender. Pureer tot alles glad is. Proef of het zoet genoeg is en voeg eventueel agavesiroop toe.
3. Verdeel over 4 schaaltjes en garneer met een snufje kaneel of anijspoeder. Je kunt deze puree ook gebruiken door de yoghurt of kwark.

Dit recept komt uit De kleine vegetariër, vegetarische recepten voor kinderen van 0-15 jaar (en hun ouders!). Geschreven door diëtiste Marion Pluimes en Antoinette Hertsenberg.

Tips, adviezen en vooral heel erg veel lekkere en voedzame recepten voor kinderen van alle leeftijden. Van baby's, peuters en kleuters tot aan tieners; voor iedere groep zijn er lekkere vegetarische recepten, die bovendien - met een beetje hulp - ook door de kinderen zelf gemaakt kunnen worden.

De kleine vegetariër geeft:
* informatie over gezonde en gevarieerde voeding
* inzicht in het samenstellen van een afwisselende vegetarische maaltijd
* tips en adviezen over vegetarisch eten tijdens de zwangerschap
* per leeftijdscategorie aan wat je kind aan voedingsstoffen nodig heeft
* ruim 75 originele en gezonde recepten
 

 


Bijgerecht: Krokante galette met pistachenoten en pompoen

Ingrediënten

Voor 6 personen
Voor de koekbodem
  • 100 g gepelde pistachenoten
  • 100 g zonnebloem- of pompoenpitten
  • 100 g vacuüm-verpakte kastanjes
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. ahornsiroop
  • geraspte schil van 1 citroen zonder waslaag
  • de blaadjes van een bosje tijm
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de spinazievulling
  • 75 g cashewnoten, een nacht geweekt (zie blz. 340 van 'Een nieuwe kijk op eten' voor het waarom)
  • 1 rijpe avocado, gehalveerd en ontpit
  • 2 handenvol spinazie
  • sap van 1/2 citroen

Afwerking
  • 1/2 kleine flespompoen, zaden verwijderd, in 1/2 cm dikke plakken
  • olijfolie
  • 1 rode ui, gepeld, in dunne ringen
  • 1 rode chilipeper, in ringetjes

 

Bereiding

Bereidingstijd: meer dan 90 minuten

Dit maak ik op zondag voor een grote groep eters. Een galette houdt het midden tussen een platte taart en een pizza, maar deze galettebodem is vriendelijker qua tijd en minder lastig dan het maken van deeg. U hebt wel een foodprocessor nodig.
Ik gebruik deze bodem vaak en varieer de vulling door het jaar heen. In de lente gebruik ik daslook in plaats van spinazie, rooster wat groene asperges op een grillpan en leg deze op de galette in plaats van de pompoen. In de zomer vervang ik een kwart van de spinazie door basilicum, en gebruik geroosterde tomaten in plaats van pompoen.
Het laatste geheim is dat het gerecht niet alleen verbijsterend lekker, maar ook nog buitengewoon gezond is – geen zuivel, geen gluten of suiker.


Verhit de oven tot 200 °C.
Verdeel de pompoen op een bakplaat met wat zout en peper, besprenkel met olijfolie en rooster hem in de oven in 30 minuten goudbruin.

Ga intussen door met de overige onderdelen. Maak eerst de galettebodem: strooi de pistachenoten, zonnebloem- en pompoenpitten op een bakplaat en rooster ze tegelijk met de pompoen 5 minuten in de oven.
Haal de bakplaat met noten en pitten uit de oven (laat de pompoen nog in de oven staan), en doe noten en pitten in een foodprocessor met de kastanjes, olijfolie, ahornsiroop, citroenrasp, tijm en een flinke snuf zout en peper. Mix alles tot een fijne kruimelige massa die u samen kunt drukken. Voeg als het te kruimelig is een beetje olijfolie toe tot het een stevig deeg is als u het in de hand samendrukt.

Leg een vel bakpapier op het werkvlak, stort het deegmengsel erop en vorm er met de hand een cirkel van. Leg er een tweede vel bakpapier op en rol het deeg met een deegroller uit tot een ó cm dikke cirkel ter grootte van een pizza. Leg het met het bakpapier op een bakplaat en haal het bovenste papier eraf. Prik het deeg in met een vork, schuif de bakplaat bij de pompoen in de oven en bak het deeg 15-20 minuten tot het rondom langs de rand goudbruin is. Haal het uit de oven en laat het iets afkoelen. Haal de pompoen als hij eerder klaar is dan de koekbodem uit de oven en zet opzij.
Fruit intussen de rode ui in een koekepan in de olie met een snuf zout tot hij donkerpaars en gaar is en net begint te kleuren (dit duurt zo’n 10 minuten).

Doe nu alle ingrediënten voor de vulling – geweekte cashewnoten, avocadovruchtvlees, spinazie en citroensap – in een blender met royaal zout en peper en mix tot het een gladde, luchtige, grasgroene puree is.
Besmeer de galettebodem zodra hij iets is afgekoeld met de vulling en bestrooi met de rode ui, pompoen en chilipeper. Ik strooi er soms ook wat feta over.

’s Zomers geef ik hierbij een schaal met knapperige groene sla en wat gebakken nieuwe aardappeltjes, en ’s winters met geroosterde wortelgroenten en geroerbakte kool met citroen.

Dit recept komt uit ‘Een nieuwe kijk op eten’ van Anna Jones. Dit boek is te koop in onze webshop.

Adventsmail gemist?

Heb je een adventsmail gemist? Lees alsnog de adventsmail van: