Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Dag 17: Uit eten gaan, voor- en bijgerechten

Beste [[naam]],

Heb je al besloten wat je gaat koken of ga je liever uit eten met kerst? Dat kan uiteraard ook heel goed vegetarisch. Er zijn volledig vegetarische restaurants, maar ook restaurants waar je goed vegetarisch kunt eten van de kaart. Wij hebben hiervoor het horecakeurmerk Gastvrij voor vegetariërs, dan weet jezeker dat het goed gaat! Ook als je nog snel een hotel of B&B wilt boeken kun je kijken naar het keurmerk.

Voorgerecht: Tartaar van venkel met dadel-aïoli

Van dadels, knoflook en olijfolie kun je een zoetpittige aïoli maken. Verslavend lekker om zo weg te eten met een mandje brood, maar ook heel goed te combineren met rauwe, anijzige venkel en knapperig geroosterde hazelnootjes. Een voorgerechtje dat precies doet wat het moet doen: alle zintuigen op scherp zetten voor wat er komen gaat.
De aioli kun je 1 of 2 dagen van tevoren maken. Het snijden van de overige ingrediënten en het roosteren van de hazelnoten kan een uurtje van tevoren.

Ingrediënten

voor 8 personen
  • 12 Medjoul-dadels, ontpit
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl dijonmosterd
  • olijfolie
  • sap van 1-2 citroenen
  • 2-3 venkelknollen, in piepkleine blokjes (bewaar wat groen!)
  • 75 g hazelnoten, geroosterd, middelgrof gehakt
  • grof zeezout
     

Bereiden

Pureer 8 dadels, de knoflook, een snufje grof zeezout, de mosterd en 60 ml water glad in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg in een dun straaltje, al mixend, zoveel olijfolie toe als nodig is voor een mooie saus met de dikte van mayonaise. Proef en maak op smaak met wat citroensap en eventueel extra zout.

Snijd de achtergehouden dadels in heel kleine blokjes. Meng de venkel, hazelnoten en blokjes dadel en maak het mengsel op smaak met citroensap, 2 eetlepels olijfolie, zout en versgemalen peper.

Verdeel de tartaar over 8 kommetjes. Schep er een lepeltje dadelmayonaise op en garneer met venkelgroen.

Dit recept komt uit het boek Altijd feest van Janneke Vreugdenhil, kijk ook op Twitter
 

Bijgerecht: Hartige muffins

Groentenmuffins kunnen wij de hele dag door wel eten. Heerlijk als ontbijt, warm bij de borrel of als side dish bij een soepje. Daarbij zijn ze makkelijk om mee te nemen, maar ook ideaal bij een feestelijke gelegenheid.
Lekker als snack, bij de brunch of als voorgerecht!
 

Vegacademy variatietips

Lekker!

  • Met stukjes paprika en feta in plaats van geitenkaas.
  • Glutenvrij: vervang het speltmeel door maismeel en de geitenkaas door pittige jongbelegen kaas. Voeg een handje maiskorrels toe en serveer de muffins met zoete chilisaus.
  • Mix & match voor een nét even andere smaak met andere meelsoorten: vervang de helft van je meel door bijvoorbeeld amandelmeel of kikkererwtenmeel.
     

Crunchy kikkererwten

Op de foto's zie je knapperige, geroosterde kikkererwten, te koop bij de Turkse winkel. Maak ze makkelijk zelf: Laat een blikje kikkererwten (200 g) uitlekken, meng er 1 dessertlepel kerriepoeder door plus een snufje zout en rooster op bakpapier in de oven 20-30 minuten met de muffins mee.
 

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 1 ui
  • 1 courgette
  • olijfolie
  • 1 eetl Italiaanse gemengde kruiden
  • 75 g romige geitenkaas
  • 250 ml yoghurt
  • 3 eieren
  • 200 g volkoren speltmeel
  • kruidenzout en vierseizoenen peper uit de molen

 

Bereiding:

Bereidingstijd: tot 30 minuten

Verwarm de oven voor op 190 graden, snipper de ui en fruit samen met de gedroogde kruiden op niet te hoog vuur in een scheut olijfolie in de koekenpan. Snijd de courgette in blokjes, voeg bij de ui en laat nog paar minuten smoren. Zet weg.

Klop in een kom de eieren los met de yoghurt en een snuf zout. Voeg de groenten toe en daarna het meel en maak op smaak met nog wat zout en een paar draaien peper.

Verdeel het beslag over de muffinvormen en verkruimel de geitenkaas erover.

Bak in het midden van de oven gedurende 20 tot 25 minuten.

Jacinta Bokma is lekkerbek en foodinspirator voor een mooiere wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. Vind meer recepten in haar kookboeken De Snelle Vegetariër en Puur Plantaardig/De Dunne Vegan
beide Gourmand World Cookbook Award winnaar

Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook
en @jacintabokma op Instagram


Adventsmail gemist?

Heb je een adventsmail gemist? Lees alsnog de adventsmail van: