Dag 17: Uit eten gaan, voor- en bijgerechtenBeste [[naam]],Heb je al besloten wat je gaat koken of ga je liever uit eten met kerst? Dat kan uiteraard ook heel goed vegetarisch. Er zijn volledig vegetarische restaurants, maar ook restaurants waar je van de kaart goed vegetarisch kunt eten. Wij hebben hiervoor het horecakeurmerk Gastvrij voor Vegetariërs, dan weet jezeker dat het goed gaat! Ook als je nog snel een hotel of B&B wilt boeken kun je naar het keurmerk kijken. Maar ook als je zelf in de keuken gaat staan dan hebben we nog genoeg suggesties, zoals hieronder. |
Voorgerecht: Tartaar van venkel met dadel-aïoliVan dadels, knoflook en olijfolie kun je een zoetpittige aïoli maken. Verslavend lekker om zo weg te eten met een mandje brood, maar ook heel goed te combineren met rauwe, anijzige venkel en knapperig geroosterde hazelnootjes. Een voorgerechtje dat precies doet wat het moet doen: alle zintuigen op scherp zetten voor wat er komen gaat.De aioli kun je 1 of 2 dagen van tevoren maken. Het snijden van de overige ingrediënten en het roosteren van de hazelnoten kan een uurtje van tevoren. Ingrediëntenvoor 8 personen
BereidenPureer 8 dadels, de knoflook, een snufje grof zeezout, de mosterd en 60 ml water glad in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg in een dun straaltje, al mixend, zoveel olijfolie toe als nodig is voor een mooie saus met de dikte van mayonaise. Proef en maak op smaak met wat citroensap en eventueel extra zout.Snijd de achtergehouden dadels in heel kleine blokjes. Meng de venkel, hazelnoten en blokjes dadel en breng het mengsel op smaak met citroensap, 2 eetlepels olijfolie, zout en versgemalen peper. Verdeel de tartaar over 8 kommetjes. Schep er een lepeltje dadelmayonaise op en garneer met venkelgroen. Dit recept komt uit het boek Altijd feest van Janneke Vreugdenhil, kijk ook op Twitter |
Bijgerecht: Hartige muffins
Groentenmuffins kunnen wij de hele dag door wel eten. Heerlijk als ontbijt, warm bij de borrel of als side dish bij een soepje. Daarbij zijn ze makkelijk om mee te nemen, maar ook ideaal bij een feestelijke gelegenheid. Lekker als snack, bij de brunch of als voorgerecht! Vegacademy variatietipsLekker!
Crunchy kikkererwten
Op de foto's zie je knapperige, geroosterde kikkererwten, te koop bij de Turkse winkel. Maak ze makkelijk zelf: Laat een blikje kikkererwten (200 g) uitlekken, meng er 1 dessertlepel kerriepoeder door plus een snufje zout en rooster op bakpapier in de oven 20-30 minuten met de muffins mee. IngrediëntenVoor 6 personen
Bereiding:
Bereidingstijd: 30 minuten |