Dag 2: Verkiezing Lekkerste Kerstgroente

Beste [[naam]],

Vandaag trappen we af met de verkiezing voor lekkerste kerstgroente. Je kan hieronder lezen waarom. Nog vaak staat het kerstdiner in het teken van vlees en vanaf nu willen wij de groente centraal stellen.
Ook heb je het geluk een extra soeprecept te ontvangen (deze staat namelijk niet op social media maar wel in deze adventskalender!)

Op zoek naar het lekkerste middelpunt voor het kerstmenu

Veel kerstmenu's worden gemaakt rond één centraal hoofdgerecht waarbij verschillende bijgerechten worden bedacht. Op dit moment zijn dat vaak typische kerstgerechten als rollade, kip, kalkoen, biefstuk of wild. Wij vinden dat niet meer van deze tijd. Groenten zijn veel veelzijdiger en verdienen het om in het middelpunt te staan. Groenten passen ook veel meer bij Kerst als het feest van vrede, want anders dan vlees, zijn groenten goed voor alle mensen, de aarde en natuurlijk ook de dieren. Daarom gaan we samen met jou op zoek naar het nieuwe middelpunt van het kerstmenu en willen we weten: Wat is nou de kerstgroente bij uitstek? Waarvan slaan jouw smaakpapillen op hol als de gastvrouw of gastheer dat op tafel zet? Dit zodat kerst voortaan wordt geassocieerd met bietjes, pompoen, sperziebonen, zoete aardappel of ...?

Als je stemt maak je ook nog eens kans op een Lekker.Vegetarisch Schort, zodat je voortaan al je diners in stijl kan koken!


 

Soep: Romige pastinaaksoep

Deze verrukkelijke, romige groentensoep van pastinaak en oregano is glutenvrij en voor wie wil 100% plantaardig. Pastinaak is allang geen 'vergeten groente' meer. Je kunt 'm volop in de supermarkt krijgen in deze tijd van het jaar. Een heerlijke vegetarische soep met een luxe tintje.

Foodinspirator Jacinta: "Een makkelijk te maken soepje voor feestelijke gelegenheden of gewoon doordeweeks."


Ingrediënten

Voor 2 personen
  • 1 ui
  • scheutje olijfolie
  • 1 dessertlepel oregano
  • 3 pastinaken
  • 500 ml water
  • 1 kleine aardappel
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 2 el crème fraîche of een flinke scheut sojaroom
  • vega spekblokjes of -reepjes
     

Bereiding

Bereidingstijd: 20 minuten

Hak de ui fijn en fruit samen met de olijfolie en de oregano op zacht vuur met deksel op de pan. Schil ondertussen de pastinaak, snijd in blokjes en voeg toe aan het uienmengsel. Laat nog een paar minuten fruiten. Schil de aardappel, snijd deze ook in blokjes en voeg samen met het blokje bouillon en het water bij de pastinaak. Laat nog 10 minuten zachtjes koken. Voeg de room toe en pureer in de blender of met de staafmixer. Bak de vegaspek kort in de koekenpan, strooi over de soep en serveer meteen.

Jacinta Bokma is lekkerbek en foodinspirator voor een mooiere wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. Vind meer recepten in haar kookboeken De Snelle Vegetariër en Puur Plantaardig/De Dunne Vegan
beide Gourmand World Cookbook Award winnaar

Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook
en @jacintabokma op Instagram