Dag 22: Nu kerst, straks koken met de restjes

Beste [[naam]],

De afgelopen drie weken heb je van ons elke dag vega inspiratie gekregen en nu is het zo ver: Kerst 2017! Naar alle waarschijnlijkheid ga je eten over houden, daarom vandaag aandacht voor koken met restjes.
Na de kerstdagen zullen we je nog een laatste mail sturen met nog meer tips en recepten. We hopen dat je er wat aan hebt gehad en voor nu: eet smakelijk en geniet ervan!

Warme kerstgroet van de medewerkers van de Vegetariërsbond

Kooktip: Koken met de Kerst restjes

Kerst draait voor een groot gedeelte om eten. Veel mensen zullen verschillende gerechten bereiden en misschien grotere hoeveelheden maken, zodat ze zeker weten dat er voldoende eten is. Als er zoveel eten gemaakt wordt, kan het makkelijk gebeuren dat niet alles tijdens de twee kerstdagen opgegeten wordt. Wat doe je dan met het eten dat over is? Er zijn veel manieren om restjes eten te verwerken. Je kan dus nog een 2e (en 3e) keer kan genieten van je kerstmaaltijd!
 

Omelet

Een omelet is een goed gerecht om aardappelen en groente in te verwerken. Met name de wat drogere groentesoorten (zoals bijvoorbeeld paprika, champignons, courgette). Door groentesoorten zoals tomaat of sla kan de omelet te vochtig worden waardoor het ei niet stolt. Klop een aantal eieren los in een kom (afhankelijk van hoeveel groente en/ of aardappelen je toevoegt). Bak de omelet op middelhoog vuur, met de deksel op de pan. Strooi eventueel nog kaas bovenop de omelet.
 

Roerbakschotel

Rijst, groente en vleesvervangers kan je vaak roerbakken. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een pan met antiaanbaklaag. Roer regelmatig terwijl je de maaltijd verwarmd. Voeg wat kruiden toe en klaar ben je.
 

Saus

Met groente en vleesvervangers die over zijn kan je ook een saus maken. Bijvoorbeeld voor over je pasta. Je kan een tomatensaus maken door tomatenpuree en bouillon toe te voegen aan je overgebleven ingrediënten. Of maak een roomsaus met slagroom en geraspte kaas.
 

Soep

Een soep is een makkelijk gerecht om veel ingrediënten in te verwerken. Denk aan vleesvervangers, groente en granen. Doe alle ingrediënten in een pan. Schenk hier zoveel bouillon bij dat je soep de gewenste dikte krijgt en pureer het geheel met een staafmixer of in een blender.
 

Salade

Voor een salade van je restjes hoef je alleen maar alles wat je in je salade wilt klein te snijden en bij elkaar in een kom te doen. Je kan er nog een (zelfgemaakt) slasausje of dressing aan toevoegen, zoals deze yoghurtsaus. Maak bijvoorbeeld een salade met rijst, pasta, peulvruchten, groente of vleesvervangers die over zijn.
 

Pizza

Een pizza is een makkelijke -maar niet zo’n gezonde- manier om overgebleven groente en vleesvervangers mee te verwerken. Maak je eigen pizzadeeg of gebruik een kant-en-klare variant en beleg je pizza met de ingrediënten die je erop wilt gebruiken. Strooi er geraspte kaas overheen en bak je pizza in de oven totdat het deeg gaar is.

Heb je écht geen zin om het kerstmaal de volgende dag weer te eten, dan kan je het voedsel altijd ook invriezen. Wat handige invriestips:

  • Zorg dat je vriezer een maximale temperatuur van -17 graden heeft. Lager mag ook.
  • Vries de maaltijd zo snel mogelijk in nadat je het gemaakt heb. Dan blijft de maaltijd lekkerder en langer houdbaar.
  • Als je veel eten over hebt en in wilt vriezen, verpak dit dan in aparte porties die je één voor één kan ontdooien. Anders zit je later weer met te veel eten dat in één keer op moet.
  • Ontdooi je maaltijden het liefst in de koelkast. De bacteriën groeien dan minder snel vanwege de koudere temperatuur.
  • Zelfs in de vriezer is je eten niet onbeperkt houdbaar. Schrijf de datum daarom altijd op je bakje, zodat je weet hoe lang het al in de diepvries staat.
Eet smakelijk.
Marieke





Gourmet: Wereldburger

Wat een feestmaal! Dit gerecht is lekker bij de warme maaltijd of als lunchgerecht. Ook favoriet bij kinderen als hapje in de broodtrommel mee naar school!

Voor veggiemama's en veggiepapa's hebben we recepten voor elk moment van de dag. Deze recepten zijn vooral geschikt voor kinderen van 4-12 en hun ouders.
 

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 150 g wortel
  • 150 g belegen kaas
  • 100 fijne havervlokken
  • 1 ei
  • 1/2 tl peper
  • 1 tl tijm
  • 1 tl peterselie
  • tarwemeel (om te wentelen)
  • roomboter

 

Bereiding

Bereidingstijd: 45 minuten

Schil en rasp de wortel fijn. Rasp de kaas fijn. Vermeng de wortel en kaas met de havervlokken, het ei en de kruiden.

Kneed alles goed door elkaar en laat dit 15 minuten rusten.

Vorm de burgers van het mengsel en wentel ze door het meel. Verwarm de roomboter in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten in 10 minuten bruin. Niet te veel schuiven. De vlokken moeten een beetje garen en de kaas moet gesmolten zijn.

De recepten komen uit de Kleine Vegetariër, een boek speciaal voor veggiemama's en papa's en hun kinds. Dit boek is te bestellen in de webshop.

Styling & fotografie: Lisanne Koopmans
http://kijkomtezien.nl/
instagram.com/kijkomtezien/


Adventsmail gemist? Alles nog eens rustig nalezen?

Heb je een adventsmail gemist of wil je nog snel voor de boodschappen nog een mail nalezen? Lees alsnog of nogmaals de adventsmail van: