Dag 4: Kerstdiner bij iemand anders

Beste [[naam]],

Ga je bij iemand anders eten dit jaar? Sommige mensen vinden het lastig om opeens vegetarisch te moeten koken. Als dit het geval is kan je ze de infografic uit deze mail laten zien (of stuur gewoon deze mail door). Deze geeft met een aantal keuzes een passend advies en links naar meer hulp.
Ook vind je exclusief in deze mail een tussengerecht, kun je nog langer lekker aan tafel. Stuur hem gerust door naar je gastheer/gastvrouw of tip hem over deze adventsmail.

Keuzeboom voor gastheer waarbij je vegetarisch wilt eten


Kun je de keuzeboom niet goed lezen? Je kunt hem hier online raadplegen en downloaden.
Lees nog meer over beginnen met vegetarisch koken voor jezelf of je gastheer en bekijk gelijk de gourmettips of de kerstsite.
 

Tussengerecht: Mebrillo Quiche

Deze quiche is de favoriet van Anita Witzier. "Wij aten het twee kersten geleden voor het eerst bij mijn schoonzus en het was… Fantastisch! Rijk, spannend en voedzaam, dus een frisse groene salade erbij volstaat. Maar hij steelt ook de show op een buffet."
 

Ingredienten

Voor 6 personen
1 middelgrote flespompoen ong. 700 g, geschild in blokjes van 2 cm
  • 1,5 el olijfolie
  • 250 g mooi briseerdeeg of korstdeeg
  • bloem voor het uitrollen van het deeg
  • 200 g blue stilton, grof verkruimeld
  • 75 g mebrillo* (kweeperenpasta) in blokjes van 1 cm
  • 3 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 150 ml crème fraîche
  • zout
  • zwarte peper


*Membrillo is te vinden is sommige kaas- en delicatessenwinkels of via internet.
 

Bereiding

Bereidingstijd: 90 minuten.

Verhit de oven tot 220C.

Vermeng de flespompoen met de olie, ¼ theelepel zout en wat zwarte peper en verdeel de blokjes over de bakplaat. Rooster ze 30 minuten totdat ze goudbruin zijn, schep ze halverwege om. Laat afkoelen en verlaag de oventemperatuur tot 190C.

Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot ong. 3 mm dikte en bekleed een quiche of vlaaivorm van 24 cm doorsnee. Zorg ervoor dat er een beetje deeg over de rand hangt. Prik de deegbodem in met een vork en zet hem 20 minuten in de koelkast. Bekleed de deegbodem met bakpapier, vul met bakbonen/rijst of gedroogde peulvruchten en bak de bodem 30 minuten in de oven. (dit heet ‘blind bakken’)
Verwijder na het bakken de steunvulling (is nog veel vaker te gebruiken!) en bak de bodem nog 10 minuten tot het deeg goudbruin is. Haal de uit de oven en laat koud worden.

Verdeel de geroosterde pompoen in de voorgebakken deegbodem, vul de openingen met de stilton en bestrooi  met de blokjes membrillo. Klop in een kom de eieren, room en crème fraîche met ¼ theelepel zout en wat zwarte peper door elkaar. Giet dit over de vulling en laat een deel van de ingrediënten nog goed zichtbaar. Bak de quiche ongeveer 40 minuten in de oven tot het eimengsel stevig is. Haal de vorm uit de oven en laat hem eerst even rusten voor je het overhangende deeg eraf breekt en de quiche uit de vorm haalt. Serveer warm of op kamertemperatuur.Adventsmail gemist?

Heb je een adventsmail gemist? Lees alsnog de adventsmail van dag 1, dag 2 of dag 3