Dag 6: Kerst met kinderen

Beste [[naam]],

Ook voor kinderen is Kerst een mooi feest om te vieren. Hieronder wat tips hoe je de kerstdagen leuk kunt maken met en voor de kids. Op onze website staat uitgebreide informatie voor en over Vegakids, altijd handig om paraat te hebben. 
Ook staan er veel extra kooktips van al onze medewerkers, wie weet zit daar wat voor je tussen. 

Kooktip Kerst met Kinderen

Uiteraard is Kerst ook een heel mooi feest voor de kinderen. Ze kunnen helpen de kerstboom versieren, met een Adventskalender aftellen, helpen de tafel dekken en helpen met koken. Ook is het leuk om mooie knutselwerkjes te maken voor op tafel en in het huis. Het is een mooie tijd in het jaar om samen op de bank te kruipen en kerstverhalen voor te lezen.

Iedereen in mijn  omgeving is het ermee eens: betrek de kinderen erbij.
Zo kwamen we tot de volgende tips voor een Kerst met Kinderen, maar de lijst is natuurlijk onuitputtelijk. 

- Ga samen koken en betrek de kinderen erbij. Hou het simpel en pas een bestaand gerecht een beetje aan waardoor het een feestelijk tintje krijgt.
-Racletten of gourmetten is ook ideaal met kinderen (pas op met hete pannetjes) omdat je er allerlei vegahapjes (worstjes, burgers, groenten, pannenkoekjes e.d.) op kunt klaarmaken.
- Je kunt ook leuke hapjes klaarmaken in kinderstijl, zoals poppetjes, kaarsjes of kerstboompjes van groente, fruit of van brooddeeg en deze eindeloos versieren in kerststijl met bijvoorbeeld cherrytomaatjes, komkommer, kaas, of ander leuk gekleurd groente of fruit.
- Dek samen mooi de tafel en presenteer alles extra feestelijk.
- Voor tijdens een uitgebreid diner: zorg dat je een spelletje of tekenspullen paraat hebt, kinderen houden het minder lang vol aan tafel dan volwassenen (neem het ook mee als je uit eten gaat of bij iemand anders op bezoek gaat).
- Voor de grotere kids: vraag hen zelf wat ze willen maken, ze barsten vaak van de ideeën. En voor achtergrond informatie is er uiteraard Vegakids!

Veel plezier een eet smakelijk! Saskia
 

Lekker voor de kleintjes: Vegetarische jachtschotel

In mijn jeugd heeft mijn moeder een hele tijd vegetarisch gekookt. Linzen speelden daarin een belangrijke rol. Wat mij betreft toen iets te belangrijk. Daarom heb ik in mijn volwassen leven een hele tijd geen linzen meer gegeten en noemde ik het grappend mijn ‘jeugdtrauma’. Totdat mijn moeder dit recept maakte en ik verkocht was. Mijn kinderen vinden het heerlijk. Ik maak het niet te vaak, zodat ze dat ook blijven vinden...

Tip van Kyra
Je kunt bleekselderij, om alle voedingsstoffen te behouden, ook apart stomen en pas op het laatst toevoegen, wanneer het vuur onder de linzenschotel uit is.

Ingrediënten

Voor 5 personen
 • milde olijfolie
 • klontje boter
 • 8 kruimige aardappels
 • 1 grote ui, fijngesneden
 • 1 teen knoflook
 • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
 • 6 middelgrote tomaten, in blokjes
 • 8 deelblokjes spinazie uit devriezer
 • 1 pot voorgekookte bruine linzen*
 • 1 el bladpeterselie
 • scheutje melk
 • ½ tl nootmuskaat
 • 6 el beschuitkruim of
 • paneermeel
 • zeezout & versgemalen
 • peper

*als je meer tijd hebt, kun je de linzen zelf weken/koken.

Bereiding

Bereidingstijd: 45 minuten

Verwarm de over voor op 200⁰C. Doe de aardappels in een laag kokend water en kook ze in 15-20 min. gaar. Fruit ondertussen de ui in olijfolie en doe de knoflook erbij. Voeg de bleekselderij toe en bak het geheel 3 min. op laag vuur.
Voeg de tomaten en de spinazieblokjes toe en bak nog 5 min. Voeg dan de linzen toe en roer het geheel voorzichtig door elkaar, in elk geval tot de spinazieblokjes ontdooid zijn.
Voeg zeezout, versgemalen peper en de peterselie toe en maak er eventueel nog iets meer een saus van door heel even de staafmixer erin te zetten.

Maak van de aardappels een puree door ze af te gieten, wat nootmuskaat, een scheutje melk en een klontje boter toe te voegen en het fijn te stampen. Neem een ovenschotel en doe daar eerst een laag puree in, gevolgd door het linzentomatenmengsel.
Herhaal dit nog een keer en eindig dan met een laagje puree. Strooi hierover het paneermeel (of beschuitkruim) en leg hier en daar een klontje boter op het paneermeel. Plaats het geheel 10 min. in het midden van de oven, in elk geval tot er een krokant laagje op de ovenschotel is ontstaan.

Dit recept komt uit ‘Veggie kidz’ van Monique Jansse en Eef Ouwehand. Dit boek is te koop in onze webshop
 

Adventsmail gemist?

Heb je een adventsmail gemist? Lees alsnog de adventsmail van dag 1, dag 2, dag 3, dag 4 of dag 5.