Dag 8: Brood bij de soep

Beste [[naam]],

Als voorgerecht kiezen we vaak soep, maar soep kan ook prima als hoofdgerecht. Het is heerlijk om er dan vers (zelfgebakken) brood bij te eten. Voor op het brood kan je dan zelf allerlei lekkere smeerseltjes maken. Vandaar vandaag een lekkere spread voor op brood én een soeprecept.

Bijgerecht: Walnotentapenade

Dit recept is heerlijk op brood of op een toastje en zo klaar. In 10 minuten heb je een lekkere spread.
 

Vegacademy tip

Met dit gerecht kun je eindeloos variëren. Wil je een keer een andere smaak? Kies een andere noot. Kijk in onze notenwijzer en wij helpen je met de keuze van een andere noot.
 

Ingrediënten

Voor 4 personen
  • 100 g walnoten
  • 2 el zonnebloempitten
  • 1 el kokosolie
  • 5 zongedroogde tomaten
  • 1 scheut citroensap
  • Snufje zout en peper
  • 2 takjes basilicum
  • 5 takjes peterselie
  • 1 tl basilicum gedroogd
 

Bereiding

Bereidingstijd: 10 minuten

Maal de walnoten tot meel in een keukenmachine of blender. Voeg de zonnebloempitten toe, samen met de in stukjes gesneden zongedroogde tomaatjes, de fijngesneden verse basilicum, peterselie, kokosolie zout, peper en citroensap.

Pulse alles totdat een gelijkmatig mengsel ontstaat wat niet te fijn is en proef of je nog extra zout, peper of citroensap wilt toevoegen.

Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg.  http://www.kok-aan-huis.com/
 

Soep: Kerst Courgettesoep

Soep is echt de uitvinding van de eeuw als je kinderen hebt die lastig groente eten. Op de
één of andere manier accepteren ze de smaken in soepvorm veel makkelijker. Je verstopt er
zo wat bladeren spinazie en avocado in, even met de staafmixer erdoor en weg zijn ze. Een groot
knapperig stuk boerenlandbrood erbij om mee te dopen en klaar ben je. Soep is werkelijk het
makkelijkste wat je zelf kunt maken. En als je eenmaal zelf je soepen maakt, dan wil je nooit
meer soep uit een pak (en je kinderen ook niet).

 

Tip van Kyra

Een soep maak je binnen een handomdraai tot een volledige maaltijd. Deze soep bevat al groente en bonen (tuinerwten), dus om hem om te toveren tot een volwaardige maaltijd hoef je alleen nog wat volkoren granen toe te voegen.
Voor je het weet, is dit healthy fastfood diner klaar om geserveerd te worden! Kook een maïskolf, snijd de korrels van de kolf en sprenkel ze in de soep. Of misschien heb je nog wat zilvervliesrijst of quinoa over van de vorige dag?

Ingrediënten

Voor 4 personen
  • milde olijfolie
  • 2 sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 grote courgette of 2 kleine in blokjes gesneden
  • 7,5 dl gekookt water
  • eventueel: ½ blokje (gistvrije) groentebouillon
  • 1 kopje tuinerwten (vers of uit de diepvries)
  • handvol verse spinaziebladeren (goed gewassen)
  • ½ avocado
  • handvol bladpeterselie
  • 6 blaadjes munt
  • 50 ml crème fraîche
  • zeezout & versgemalen peper
  •  

Bereiding

Bereidingstijd: 20 minuten

Snijd de sjalotjes fijn en fruit deze in een hoge pan op matig vuur in de olie. Voeg na 5 min. de knoflook en de courgetteblokjes toe. Roer een paar keer om en voeg dan ca. 2,5 dl kokend water toe en eventueel het halve bouillonblokje. Breng weer aan de kook en laat de courgette in ongeveer 4-5 min. zacht worden.

Voeg dan de tuinerwten en de spinazie toe en laat de spinazie slinken. Zet het vuur uit en voeg de halve avocado, de peterselie en de munt toe. Neem de pan van het vuur, giet er nog 5 dl gekookt water bij en meng alles door elkaar met de staafmixer.

Als je de soep wat dunner wilt hebben doe je er nog wat extra kokend water bij. Voeg zeezout en peper naar smaak toe en maak een figuurtje of een letter op de soep met de crème fraîche.

Dit recept komt uit ‘Veggiekidz’ van Monique Jansse en Eef Ouwehand. Dit boek is te koop in onze webshop.

Adventsmail gemist?

Heb je een adventsmail gemist? Lees alsnog de adventsmail van dag 1, dag 2, dag 3, dag 4, dag 5, dag 6 of dag 7.