Hoeveel dieren worden er met kerst geslacht?

Met kerst wordt er ander vlees gegeten, luxer vlees en wild, en naar verwachting ook meer dan op andere dagen in het jaar. We hebben een inschatting gemaakt van welk vlees mensen met kerst eten, en hoeveel. Wij komen in de berekening op circa 270 gram pppd. Op een niet-kerstdag eet een vleeseter gemiddeld 104 gram pppd. Aan vleesgewicht is het dus 2,5x zoveel als gemiddeld.

Correctie voor vegetariërs

Je kunt het aantal vleeseters bepalen door te corrigeren voor vegetariërs (750.000). We komen dan op ruim 15 miljoen met kerst vleesetende Nederlanders in 2017. Er zijn ook flexitariërs, we doen de aanname dat die met kerst vlees eten.

Kerstrecepten en hoeveelheden

Er zijn typische kerstgerechten. Volgens culinair journalist Loethe Olthuis zijn dat kip, varkensrollade en rund (biefstuk, beef Wellington). Ook gourmetten is populair. Daarna wild en kalkoen. De Allerhande geeft aan dat in december het meest gezocht wordt (op allerhande.nl) op rollade en kalkoen. Voor de hoeveelheden vlees per persoon zijn we te rade gegaan bij de kerstrecepten van de Allerhande en van Smulweb.


Vleesrecepten met kerst (bron: kerstrecepten op internet)
  1. Rollade (een kwart van de mensen)
  2. Kip of kalkoen (een kwart van de mensen)
  3. Gourmetten (een kwart van de mensen) (een gourmetschotel bestaat uit verschillende vleessoorten, varken, rund en kip)
  4. Rund (een achtste van de mensen)
  5. Wild (konijn, eend) (een achtste van de mensen)
     

Hoeveelheid consumeerbaar vlees per individueel dier per diersoort

Voor de berekening van het aantal dieren dat met kerst gegeten wordt, weten we alleen de daadwerkelijk geconsumeerde hoeveelheid vlees. We moeten dit relateren aan de consumeerbare hoeveelheid vlees die aan een karkas zit. Van het karkasgewicht moet je dan het gewicht van de botten, afsnijverliezen, vlees dat naar diervoeding gaat, en vlees dat in de hele keten verspild wordt, aftrekken. Het consumeerbare gewicht is ongeveer de helft van het karkasgewicht (Terluin et al., 2017).

Resultaten


kalkoen/kip 816.000
wild (konijn/eend) 510.000
rund 13.000
varken 8.600
totaal (per kerstdag) 1.350.000

1,35 miljoen dieren per dag voor heel NL, dus voor beide kerstdagen 2,7 miljoen dieren.
Dat is drie keer zoveel dieren als op een normale dag (ook berekend op alleen volwassenen en vleeseters). Aan vleesgewicht is het 2,5x zoveel als gemiddeld. De verklaring voor dit verschil is dat er (met de aannames die we hiervoor gedaan hebben) in vergelijking met de gemiddelde consumptie met kerst meer ‘kleine’ dieren als kip/kalkoen en wild gegeten worden, en normaalgesproken meer grotere dieren als varken en rund.

Download: FACTSHEET UITGESPAARDE DIEREN (PDF)
Vegetariërsbond, november 2017 Sytske de Waart