Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Welkom op onze jeugdpagina!

Nu online: Vegakids

afbeeldingNu online, speciaal voor jou vegakids.nl!
Het nieuwe online kinderplatform van de Vegetariërsbond voor basisschoolkinderen.

Volg Vegakids via twitter of YouTube.

Wat is vegetarisch eten?

Je eet vegetarisch als je geen vlees of vis eet. Als je helemaal vegetarisch wilt eten, dan eet je niks dat afkomstig is van dood dier. Het klinkt misschien vreemd, maar niet alle koek en snoep is vegetarisch. In sommige snoepjes zoals Engelse drop zit gelatine en dat is afkomstig van de vermalen botten van dieren. Je ziet het dus niet altijd aan de buitenkant of iets nou echt vegetarisch is. Dus als je volledig vegetarisch wilt eten, kijk dan op de verpakking of er gelatine in zit.

Waarom kies je voor vegetarisch eten?

Omdat je kiest voor dieren

Door de bio-industrie zitten veel dieren hun hele leven lang opgesloten in kleine hokken. Ze worden vetgemest en als ze dik genoeg zijn worden ze geslacht en opgegeten. Vissen worden uit het water gehaald en stikken langzaam. Als maar genoeg mensen kiezen om vegetariër te worden, dan is het onnodige lijden van dieren ook niet nodig. Dieren hebben net zo goed recht op leven als wij mensen. Ongeveer vier procent van de Nederlandse bevolking eet geen vlees of vis. Daardoor wordt elk jaar het leven van 6 miljoen dieren gespaard!

Omdat je kiest voor een beter milieu

Het houden van dieren om ze op te eten is zeer slecht voor het milieu. De poep en plas van de dieren is verantwoordelijk voor de helft van de water- en grondwatervervuiling Als mens heb je minimaal 8 grote glazen water per dag nodig. Van de hoeveelheid water die alle Nederlandse koeien per jaar verbruiken, zou een derde van de wereldbevolking een jaar lang kunnen drinken!

Omdat je kiest voor een eerlijker voedselverdeling

De helft van wat er wereldwijd aan graan wordt verbouwd wordt gebruikt als voer voor vee. Het eten van vlees is eigenlijk een verspilling van voedsel: een koe eet bijvoorbeeld meer kilo’s graan op dan dat hij aan kilo’s vlees teruggeeft als hij dood is. Dus er kunnen meer mensen eten van het graan dat de koe krijgt, dan van het vlees dat de koe geeft.

Omdat je kiest voor gezondheid

Vlees eten is voor je gezondheid echt niet nodig. Veel mensen eten zelfs te veel vlees. Er zitten genoeg vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen in plantaardig voedsel en het is nog lekker ook! Wel is het belangrijk dat je ook genoeg melk, yoghurt, kaas en eieren eet. Zo weet je zeker dat je alles binnenkrijgt.