Chinees Nieuwjaar, een 15 dagen durend feest dat start op 10 februari 2024. Tijd voor lekkere vegetarische en plantaardige hapjes en gerechten voor dit bijzondere en gezellige Chinese feest.
Wat is Chinees Nieuwjaar?
Binnenkort, op 10 februari is het Chinees Nieuwjaar en tevens de start van het ‘Jaar van de Draak’. Het Chinese Nieuwjaar staat ook wel bekend als het Lentefeest of Lentefestival.
Het is de allerbelangrijkste dag van de Chinese feestdagen. Tijdens het Nieuwjaar is het gebruikelijk dat schulden worden afbetaald, nieuwe kleding wordt gekocht en dat het hele huis goed wordt schoon gemaakt. Mensen kopen cadeautjes voor elkaar, die vervolgens worden ingepakt met rood inpakpapier. Er wordt vuurwerk afgestoken, en ook dit vuurwerk is ingepakt in rode verpakkingen.
Volgens de legende had je vroeger een mensetend prooidier in het Oude China, genaamd Nian. Deze kon ongemerkt huizen binnen dringen. De Chinezen leerden al gauw dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood. Zij verdreven hem met explosies (vuurwerk) en het veelvuldig gebruik van de kleur rood in huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen. Traditioneel gezien wordt het Nieuwjaar gevierd met draken- en leeuwendansen.
Wat betekent het ‘Jaar van de Draak’?
De Chinese horoscoop heeft een dierenriem, waarin één dierenteken een heel jaar duurt. Je bent in een specifiek jaar geboren, wil je behoren tot het jaar van ‘de Draak’. De Chinese dierenriem bestaat uit twaalf dieren die steeds terugkomen, om de 12 jaar. Ook wanneer je geboren bent in onder andere het jaar 1976, 1988, 2000 en 2012 heb je de draak als Chinees sterrenbeeld. Het element dat bij het jaar hoort, is ook van invloed. Ben je een draak geboren in een Waterjaar, dan heeft dat element een andere invloed dan op draken geboren in bijvoorbeeld een Aardejaar. Verder zijn de geboortedag en het tijdstip van invloed.
Waar wordt Chinees Nieuwjaar gevierd?
Het feest wordt naast China ook gevierd in gebieden waar veel etnische Chinezen wonen. In Amsterdam wordt het Nieuwjaar gevierd in Chinatown, onder andere op de Zeedijk. Er wordt een indrukwekkende optocht gehouden met draken en leeuwen. Rondom de Zeedijk wordt vuurwerk afgestoken en zijn er eetkraampjes. Ook kun je naar de Nieuwmarkt gaan voor diverse activiteiten. Ook in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Antwerpen wordt het Chinees Nieuwjaar uitgebreid gevierd.
Vega(n) hapjes en lekkernijen voor Chinese feestdagen
Vega en vegan recepten voor Chinees Nieuwjaar
Natuurlijk wordt er tijdens de viering van het nieuwe jaar lekker gegeten door de Chinezen. Elk gerecht dat je eet tijdens de viering staat voor ‘iets goeds dat je brengen zal’, van een lang leven tot rijkdom. Er zijn bepaalde hapjes die je standaard eet tijdens het Chinees Nieuwjaar.
Wat je sowieso op tafel zult zien staan tijdens de viering zijn noedels, en dan om precies te zijn ‘longevity noodles’ of ‘yi mein’. Het zijn lange, speciale noedels die symbool staan voor geluk en een lang leven en daarom zie je ook vaak dat ze op verjaardagen gegeten worden.
Wat tenslotte absoluut niet mag ontbreken tijdens deze dag, is het eten van ‘Tang Yuan’. Dit zijn kleine ronde balletjes gemaakt van kleefrijstmeel, die worden gevuld met een zoete pasta van bijvoorbeeld zwart sesamzaad, rode bonen of pinda. Vaak geserveerd in een zoete vloeistof, en soms op smaak gebracht met bijvoorbeeld gember. Het eten van deze rijstballetjes staat voor ‘familie en samenzijn’.
Met Hoisinsaus geglaceeerde tempéh
Dit lekkere recept komt uit het boek Chinese Takeaway Veggie, geschreven door Chef-kok & BBC- presentator Kowlyn Wan.
Tempé of tempeh, wordt gemaakt zoals tahu (tahoe), maar dan gefermenteerd. Zowel tofu als tempeh zitten vol voedingsstoffen en zijn beide goede eiwitbronnen. De gefermenteerde tempeh wint het echter vanwege de hoeveelheid eiwitten, vezels en vitaminen en is daarom iets gezonder dan tofu. Ook is het lichter verteerbaar en lekkerder (al houden veel mensen niet van dat fermentatiesmaakje). Echter, beiden zijn gezonde en voedzame vegan (bij) gerechten en passen erg goed in een volwaardige vega(n) voedingswijze. Veel plezier met het maken van dit gerecht!
Aziatische No Beef roerbak
Een aantal collega’s in ons team zijn aan de slag gegaan met dit lekkere vega recept. Lees hier wat zij er van vonden.
Dit vega recept voor Chinees Nieuwjaar zit boordevol groenten, tahin én veggie runderreepjes.
Heerlijke vegan Baba Nyonya Noedels
Nina Olsson schrijft in haar boek ‘Bowls of Goodness, groenten en granen’: “Deze noedelbowl is een eerbetoon aan de opwindende smaken van de Peranakan keuken: rode chilipeper, gember, galanga en citroengras in een heerlijke kokosmelksoep. Peranakan gerechten zijn makkelijk aan te passen: de keuken is van oorsprong een mengelmoes van verschillende culturen, dus een eigen draai past perfect in de traditie. De Peranakan Chinezen zijn afstammelingen van Chinees-Maleise colonisten”. Veel plezier met het maken van dit bijzondere gerecht!
Lekker vegan fusion recept voor Chinees Nieuwjaar: Hotdogs in Aziatische stijl
Heerlijke vegan hotdogs uit het boek ‘Asian Green‘ door Ching-He Huang. Super leuk om je vrienden te verrassen met dit lekkere ‘fusian’ recept!
Lekker plantaardig recept voor het Lentefeest: pittige vegan noedelsoep met kikkererwten
“De smaken in deze soep zijn geïnspireerd op de bekende noedelbouillons met rundvlees. Voor deze makkelijke voedzame maaltijd heb ik umami-rijke tomaten, soja en rettich (daikon) gebruikt. Kortom, heerlijk comfortfood voor een koude winteravond!”
Tips kookboeken met vega(n) Chinese recepten
Vegetarisch en plantaardig Chinees eten is gelukkig niet moeilijk. De Chinese keuken is zeer breed en bevat veel mogelijkheden om lekker te genieten van eten zonder vlees en of dierlijke ingredienten. Hierbij een aantal tips vegetarische en vegan Chinese en Aziatische kookboeken. Van ons kookteam. Voor jullie.
Azie
Het eerste boek dat wij aanbevelen is het boek ‘Azie’ geschreven door Meera Sodha. Voor dit boek liet zij zich inspireren door de Aziatische keukens; van India tot Indonesie, van Thailand tot Vietnam en van Singapore tot China. Dit boek bevat gerechten met curry’s, rijst, noedels, salades en overheerlijke ovengerechten. Meera schreef eerder al de bestsellers ‘Made in India’ en ‘Puur India’.
120 vega(n) recepten van Bangalore tot Beijing
Meera Sodha
304 pagina’s
Fontaine Uitgevers
Asian Green
Ook dit kookboek is een lekkere tip. ‘Asian Green’ isgeschreven door Ching-He Huang. In dit boek heeft de auteur de lekkerste plantaardige recepten verzameld van over het hele Aziatische continent. De recepten zitten vol eiwitrijke ingrediënten zoals peulvruchten, tofu en granen. De recepten zijn super snel te maken en geschikt voor elke dag.
Dit boek van Ching-He is het winnende kookboek van de 9de editie van de LekkerVega Kookboekverkiezing 2021.
Ching-He Huang
208 pagina’s
Uitgeverij Becht
Veggie Aziatisch koken
Het kookboek “Veggie Aziatisch Koken” was ook voor onze kookboekverkiezing genomineerd (kookboeken met 100% vega(n) recepten uitgekomen in 2022). Erwin (CommunicatieStrateeg bij de Vegetariersbond) vertelt:“Vast staat, dat ik dit boek zelf ook heb, en de reden laat zich raden”. Het is een indrukwekkende reis waarin auteur en ‘foodcreator’ Rain Lundström je meeneemt door het verre oosten. De 50 beste en lekkerste recepten uit Azië en dus ook China. In dit boek vind je gemakkelijke recepten met ingrediënten uit de supermarkt. De auteur laat je ook zien hoe je alles wat je nodig hebt ook kunt vinden in een Aziatische supermarkt’.
Rain Lundström
152 pagina’s
Forte Culinair
Chinese Veggie Takeaway
Op de redactie zijn wij helemaal fan van het boek ‘Chinese Takeaway Veggie‘ van Kwoklyn Wan. Kwoklyn is chefkok én BBC-presentator en geeft ons met zijn vega boek de meest populaire vegetarische gerechten die in een handomdraai te maken zijn. In zijn boek staan ruim 70 heerlijke recepten, inclusief een aantal vegan opties.
Kwoklyn Wan
160 pagina’s
Uitgeverij Good Cook
Vegan East
Een ander Aziatisch georiënteerd (vegan) kookboek die wij hier helemaal geweldig vinden is ‘Vegan East’ geschreven door Milou van der Will. Milou heeft Oosters leren koken door haar Indische vader en opa. In haar kookboek staan echter niet alleen maar Indische en Indonesische recepten, maar bijvoorbeeld ook Chinees en Koreaans. Vegan East biedt 80 Oosterse vegan gerechten, bomvol smaak; die bovendien ook nog eens razendsnel op tafel staan. Een echte aanrader!
Milou van der Will
192 pagina’s
Uitgeverij Good Cook
Meer lezen over (recepten voor) het Chinees Nieuwjaar
1. Chinees Nieuwjaar vieren in Amsterdam
2. Chinees Nieuwjaar vieren in Rotterdam
3. Het nieuwe Chinese jaar vieren in Antwerpen
4. De viering van Chinees Nieuwjaar in Den Haag
5. Aziatische recepten op Vegetariers.nl
6. Wikipedia over de geschiedenis van de Peranakan Chinezen
Tekst:
Dorothé, redactie Vegetariërsbond, december 2023