Vegan recepten voor feestdag Divali
Divali iseen van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme – het Lichtjesfeest – en vindt zijn oorsprong in India. Tijdens het feest wordt er veel en lekker gegeten, met name zoetigheid.
Wat is Divali, oftewel Deevali?
Divali is een feestdag vanuit het Hindoeïsme en valt in 2024 op 1 november. Het is een vrolijk feest welke 5 dagen duurt en is gewijd aan Maha Lakshmi. Maha Lakshmi is de godin van het licht, de voorspoed, het succes, de wijsheid en de welvaart. Na afloop van Divali gaan veel Hindoes op bedevaart, bij voorkeur naar de ´heilige rivier´ de Ganges. Men neemt daar dan een religieus bad.
De officiële benaming van Divali vanuit India is Deepavali. Dit betekent ´een rij van lichtjes´.
Divali wordt gevierd tijdens de nieuwe maan in de maand Asvin. Wat van belang is tijdens het Divalifeest is dat ´goede dingen het kwade overwinnen´: het licht wint het van de duisternis, de waarheid van de leugens, de reinheid van de onreinheid en de warmte van de kou.
Voordat Divali aanbreekt eten Hindoes een week lang geen vlees en drinken ze geen alcohol. Op deze manier probeert men zich te reinigen. Ook wordt het huis brandschoon gemaakt. Wanneer Divali aanbreekt heeft men zich grondig gewassen, nieuwe kleding aangetrokken en barst het feest los. De hele nacht branden er in de huizen lichtjes, lampjes, kaarsjes en fakkels, dit opdat de godin Maha Lakshmi het huis goed kan vinden. Door alle lichtjes die branden wordt ook het innerlijk gevoel van de mensen verlicht. Men krijgt het gevoel opnieuw met een schone lei te kunnen beginnen.
Geen vlees maar wel lekker vega voor Hindoestanen bij de Vegetariërsbond
Divali wordt tegenwoordig over de hele wereld gevierd, met name door Hindoestaanse gemeenschappen. Oorspronkelijk komt Divali uit India. Wanneer Divali is aangebroken wenst men elkaar `Subh Divali` wat betekent: ´Ik wens u een veelvoud aan geluk en aan verlichting´. In Nederland wordt Divali met name in de grote steden door de gemeenschap gevierd.
Hapjes, lekkernijen en gerechten voor Deevali
Tijdens Divali wordt er veel zoetigheid genuttigd zoals bijvoorbeeld Laddoo en Barfi, maar er wordt ook veel hartigs gegeten zoals samosa´s, pakora´s en kheer.
Vega Recepten voor Divali
Zin in iets anders dan hartig en zoet? Probeer dan eens deze heerlijke Indiaase Sheperd´s Pie van Lisa Steltenpool uit het Lekker Vega Magazine, óf een heerlijke koolcurry van Alice Zaslavsky uit het kookboek ‘Een Ode Aan Groenten’.
Lekker vegan recept voor Divali: Koolcurry
We hebben een heerlijke koolcurry voor je – lekker zoetig van smaak met een klein beetje pit. Klik hier en het plantaardige recept opent in een ander venster. Geniet ervan.
Lekker plantaardig recept voor Divali: Indiase Sheperd’s Pie
Sheperd’s Pie kennen we uit de Britse keuken. Geen wonder dat het recept ooit ‘s in India is beland. Dit is de Indiase variant die je prima met Divali kunt presenteren voor je gasten.
Meer lezen over (Indiase recepten voor) Divali
1. Wikipedia over Divali
2. Indiaase vega(n) recepten op vegetariers.nl