Vega en vegan recepten voor Ramadan
Overal ter wereld wordt door miljoenen moslims aan de Ramadan gedaan. En met hen ook niet-Islamitische buren, vrienden en collega’s. De Ramadan staat met name in het teken van spiritualiteit, samenhorigheid, vrijgevigheid en liefdadigheid. Wij gaan in dit artikel in op een lekkere vega variant van de Ramadan.
In de Ramadan ben je actief bezig met het werken aan je eigen discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing. Uiteraard hoort er ook bij dat je van zonsopgang tot wanneer de zon ondergaat, niet eet (met uitzondering van kinderen, reizigers, zieken, en zwangere/zogende vrouwen).
Onze vrijwilligster Dorothé, voedingsconsulente en zelf ook Moslim, interviewde drie Moslims
over hun keuze voor een vegetarische iftar. Inclusief hun tips voor een vega Ramadan.
Gratis e-book met vega en vegan recepten voor Suikerfeest en Ramadan.
Download hier of via een klik op de afbeelding.
Ontbijt tijdens vega Ramadan
Dit jaar begint het ontbijt vroeg in de ochtend (Suhoor), rond 05:15 (de tijden verschuiven elke dag ietsjes). Suhoor is een typisch ontbijt voor de Ramadan. Alleen wanneer je een vastendag hebt doe je aan suhoor. Dit ontbijt eet je net voordat de zon opkomt, zodat je overdag over voldoende energie beschikt om goed en vitaal door de vastendag heen te komen.
Dit type ontbijt is heel divers, afhankelijk van het type land en de bijbehorende cultuur waar ontbeten wordt. Wat wel standaard gegeten wordt overal ter wereld zijn dadels bij het vasten- ontbijt. Dit is traditie. Verder is het belangrijk dat het vasten- ontbijt bestaat uit de juiste macro-ingrediënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) en dat het een gezond ontbijt is met de juiste voedingsstoffen (bijvoorbeeld voldoende vezels). En uiteraard is (bulk) water drinken heel belangrijk!
Vasten verbreken en avondeten tijdens de Ramadan
In de avond is het belangrijk dat je het vasten op een gezonde manier breekt. Wederom doe je dit met dadels, en water (eventueel melk of een plantaardige versie ervan). Daarna begint het ‘echte werk’. Afhankelijk van de eigen voorkeur en of cultuur wordt er vervolgens uitgebreid gegeten. In eerste instantie wordt vaak soep gegeten, bijvoorbeeld Harira (Marokkaanse Ramadan soep). Hierbij wordt vaak een stukje chebekia gegeten (Marokkaanse lekkernij; zie ook foto bovenaan). Harira is een gezonde soep die goed vult en chebekia is heel suikerrijk waardoor je een boost aan energie krijgt en het vult ook goed. Na het eten van de soep en chebekia gaat men meestal naar de moskee. Wanneer men vervolgens thuis komt, wordt er meer uitgebreid gegeten. In veel gezinnen staat de hele tafel vol met lekkernijen zoals loempiaatjes, (vegan) gehaktbrood, bladerdeeghapjes, avocado-shake, thee, salades, pizza hapjes, party broodjes en zoete toetjes.
In sommige gezinnen wordt echter bewust gekozen voor een gezondere aanpak met weinig tot geen suikers, zoals bijvoorbeeld gezonde maaltijdsalades als avondeten en bijvoorbeeld een vegan groente-tajine.
Bijzondere nacht tijdens Ramadan: Laylat ul Qadr
Laylat ul Qadr betekent “Nacht van de Beslissing” en is een gezegende nacht binnen de Islam. Men brengt deze nacht vaak volledig door in gebed. Dit is een bijzondere nacht binnen de Ramadan. Dit jaar valt deze hoogstwaarschijnlijk op 27 april aanstaande.
Suikerfeest na Ramadan
Het Suikerfeest (Eid el Fitr) valt hoogstwaarschijnlijk dit jaar (2023, op het moment van schrijven) op 2 mei. Deze dag wordt uitbundig gevierd met vooral veel gezelligheid, familiebezoek, vrienden en vriendinnen en heerlijke hapjes. Hierover in een volgend blog meer.
Vega Sohor (ontbijt) en iftar (avondeten)
Graag delen we in dit blog nog wat extra recepten die je deze Ramadan kunt gaan uitproberen. Wij hebben deze recepten zelf al uitgeprobeerd en zijn fan! We zijn heel benieuwd wat jullie van deze recepten vinden.
Een heerlijk voedzaam ontbijt voor tijdens de Ramadan is deze heerlijke Happy Healthy Frambozensmoothie. Deze smoothie betreft veel fruit (vol met vezels en natuurlijke suikers) en veel proteinen door het toegevoegde hennepzaad, lijnzaad en proteinepoeder. Vezels en eiwitten verzadigen heel goed, wat natuurlijk belangrijk is om de vastendag goed door te komen. En de natuurlijke suikers in deze smoothie zorgen voor een energieboost.
Ook hebben we een heerlijk Menemen recept vanuit de Turkse keuken. Heel gezond om te eten en dankzij de eieren zit dit recept vol met eiwitten. Het recept heeft veel groentes (= vezels) en eet je dit gerecht met (Turks) brood (= koolhydraten en vezels) wat er voor zorgt dat je goed verzadigd raakt. Mocht je het brood willen weg laten omdat je bijvoorbeeld een ketogeen dieet volgt, dan kun je het recept ook zonder brood eten, met een lepel.
Heb je na het nuttigen van de iftar nog zin in iets zoets, dan hebben we een recept van een ontzettend lekker zoet taartje met chocolade en frambozen voor jou.
Hapjes en gerechten voor de Ramadan
Een van de hapjes die in Nederland veelal gegeten worden tijdens de Ramadan is, zoals gezegd, chebekia. Een ontzettend lekker hartig Marokkaans (vegetarisch) hapje. Van chebekia bestaan diverse varianten die met name alleen in de Ramadan gegeten worden. De standaard klassieke versie kun je ook door het jaar heen eten en is beschikbaar bij diverse Marokkaanse bakkers.
Hierbij een recept van Ramadanrecepten waarbij je kunt leren hoe je zelf thuis chebekia maakt. We zochten ook een heerlijk recept uit van Lenna Omrani; een heerlijke glutenvrije, vegan tajine met jackfruit en pruimen.
Veel plezier met het uitproberen van de recepten en vooral met het genieten er van!
Meer vega en vegan vasten in de Ramadan
Vegetarische moslims die vega vasten tijdens de Ramadan
Wil je meer lezen over het vasten in de Ramadan of over vega en vegan recepten voor Suikerfeest die worden gegeten?
Hierbij wat inspiratie:
Hapjes voor in de Ramadan – Ramadanrecepten
Heerlijke Ramadan recepten – Uit de keuken van Fatima
Nog meer heerlijke Ramadan hapjes – Uit de keuken van Sou
Over het vasten in de Islam – Wikipedia
Tekst: Dorothé, redactie Vegetariersbond, jan 2023