Vega en vegan recepten voor Srefidensi Dey, de Surinaamse Onafhankelijkheidsdag
Tijd voor lekkere vegetarische en ook plantaardige hapjes en gerechten voor deze Surinaamse feestdag.
Wat is Srefidensi Dey, de Surinaamse onafhankelijkheidsdag?
Op 25 november 1975 werd Suriname namelijk een onafhankelijke republiek, los van het Koninkrijk der Nederlanden. Suriname was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland, en tot 1975 een land binnen het Koninkrijksverband. In Suriname is Srefidensi Dey een nationale feestdag. In Nederland wordt deze feestdag binnen bepaalde Surinaamse kringen gevierd.
Tijdens deze feestdag vinden er in Suriname vele festivals en festiviteiten plaats. Mensen gaan de straat op, trekken Creoolse traditionele kleding aan, feliciteren elkaar met de onafhankelijkheid en natuurlijk wordt er lekker gegeten – ook vega(n). Mensen genieten van de vele kraampjes op straat, de muziek, het eten en de gezelligheid.
Srefidensi betekent de Onafhankelijkheid en komt van de dichter Trefossa (Henri Frans de Ziel, Surinaamse dichter).
Vega hapjes voor Srefidensi Dey
Laat lekker eten maar aan de Surinaamse mensen over. Bekende hapjes die gegeten worden tijdens Surinaamse feestdagen zijn veelal barra, pasteitjes, worstenbroodjes, eierkoeken, maizenakoekjes en Surinaamse (roze) huzarensalade.
Jason Tjon Affo maakte voor ons deze gekleurde Unicorn Bowl met Rainbow Noodles, pindasaus, (glass) noodles, rode kool salade en tofu. Perfect voor een vrolijke feestdag!
Bekijk hier ook de aflevering (Youtube-video) met Jason in onze Kookshow!
Pikant Broodje Sticky Tempé
Deze crunchy en spicy tempé is niet uit mijn keuken weg te denken. Het smaakt perfect op een pistoletje of op een snee getoast stevig brood. Maar deze bite doet het ook erg goed als bijgerechtje.
Surinaams-Creoolse Pindasoep
Onze favoriete versie van de pindasoep is de Surinaams-Creoolse. Er gaat bijna een pot pindakaas in: zeer machtig maar heerlijk! Maak deze soep voor speciale gelegenheden zoals Srefidensi Dey.
Zoete Aardappel Kokoscurry
Maak het jezelf gemakkelijk met een kom van je homemade curry op schoot, als je weer thuis bent van het feesten. Deze curry kan je makkelijk de dag ervoor maken.
Spicy Pom
Zodra er iets te vieren valt, staat er bij de Surinaamse familie altijd een flinke schotel pom op tafel. Deze traditie zetten we hier met trots voort. Deze vegan pom is de crème de la crème van de Surinaamse keuken.
Meer Surinaamse vega hapjes voor Onafhankelijkheidsdag
Feest op je bord tijdens Srefidensi Dey
Vegan Telo met Pulled Jackfruit vegan recept van Jason Tjon Affo
Meer lezen (over Surinaamse vega recepten)?
Word een Sabi Suriname Mati van het TropenMuseum
Originele, vegan recepten met een Surinaamse twist in het recente kookboek van Jason Tjon Affo: ‘Vegan Rainbow Food‘.
Tekst: Dorothé, redactie Vegetariërsbond