Rosh Hashana betekent ´Hoofd van het Jaar´ en duurt twee dagen (sommigen vieren het alleen één dag).
Rosh Hashana: een serieuze aangelegenheid
Anders dan de spetterende en uitbundige viering van Oud en Nieuw in Nederland, is de viering van het Joodse Nieuwjaar een rustige en zeer serieuze aangelegenheid. Men gaat bij zichzelf te rade welke zaken en gedragingen ze goed hebben gedaan in het afgelopen jaar, en welke slecht. Ook wordt de balans opgemaakt, probeert men gemaakte fouten te herstellen en ruzies bij te leggen. Vrienden en familieleden sturen elkaar felicitatiekaartjes met de tekst ´Moge je worden ingeschreven voor een goed en zoet jaar´.
Goede en foute daden
Volgens het joodse geloof heeft God een boek waarin alle daden worden bijgehouden van de mensheid, zowel goede als foute daden. Elk jaar tijdens de eerste nieuwe tien dagen van het jaar staat het boek ´open´, waardoor slechte daden kunnen worden vergeven en goede daden worden opgeschreven. Daarna wordt het boek gesloten en breekt Jom Kippoer (oftewel de Grote Verzoendag) aan en zal God bepalen wie een goed en wie een slecht jaar zal krijgen.
Het nieuwe Joodse jaar zoet beginnen
Om het nieuwe jaar ‘goed en zoet’ te kunnen beginnen, eten de mensen tijdens Rosj Hasjana honingtaart, stukjes appel met honing en challot. Challot zijn balletjes zoet deeg met rozijnen; en beelden uit dat het jaar ‘rond en vol’ is.
Zoete Challa
Als eerste recept belichten we de zoete challa van Ester Erwteman uit haar boek ‘NOSH’. Esther schrijft dat ze eenmaal per jaar zoete challa maakt in plaats van de reguliere challa, en dat is dan tijdens Rosh Hashana.
Recept: Zoete challa
Covrigi; Joodse vlechtbroodjes
Als tweede recept hebben wij de heerlijke Covrigi broodjes, gemaakt door Georgina Hayden. Deze broodjes worden beinvloed door moderne Midden-Oosterse en joodse bakkers. Ideaal om uit te proberen tijdens Rosh Hashana.
Top 5 ‘Simanim’ Joods Nieuwjaar
Tijdens Rosh Hashana is het traditie om ‘symbolisch voedsel’ (simanim) te eten. We hebben een aantal van deze voedingsmiddelen uitgelicht en hier heerlijke recepten aan gekoppeld. Perfect om te maken tijdens feestdagen maar ook daar buiten om 😉
2. Spinazie: Quiche met amandelbodem, spinazie, tomaat & paprika
3. Honing: Pompoen Cake
4. Granaatappel: Geroosterde aubergine met Babaganoush
5. Groene boontjes: Groene bonensalade met haricots