Lekker, het is weer adventtijd!

Hoe geef je als vegetariër invulling aan de adventtijd en kerst?
Deze week een paar warme ideeën voor de tweede advent.Bijna kerst

Kerstboom

Deze altijd groene boom staat symbool van het eeuwige leven. De eerste versieringen bestonden uit appels (herinneren aan de paradijsboom), hosties (verwijzing naar het nieuwe leven) en rozen van papier (symbool van de overwinning van het eeuwige op het tijdelijke). Pas later kwamen er lichtjes bij als symbool voor het eeuwige licht.


Kerstkind

In Oost-Europa vasten mensen de dag voor Kerstmis, zodat het kerstmaal extra goed smaakt. Men gaat aan tafel als de eerste ster aan de hemel verschijnt en er wordt bij het diner 1 stoel vrijgelaten voor het kerstkind.

Foto's op deze pagina: deVegetarier.nl

 


Zweeds lichtjesfeest

Vooral in Zweden viert men op 13 december Sint Lucia. Men herdenkt de Romeinse heilige Lucia die weigert zich voor de keizer te offeren. Voor ze sterft aan de martelingen, biedt zij haar ogen, 'het licht', aan haar verloofde. In de diepste duisternis schenkt St. Lucia met haar lichtkroon haar liefdesgaven. Op deze donkere dag is het traditie dat het jongste meisje in een wit jurkje en op haar hoofd een kaarsenkroon, iedereen wekt met warm drinken (bijvoorbeeld chocolademelk) en saffraanbrood. Maak de avond tevoren het brood van broodmix met warme melk waarin je 6 draadjes saffraan oplost.

Advent met kinderen

Idee voor een vrije ochtend: om de advent-gedachte levendig te maken kun je met kinderen het volgende doen:
* Doe geen lichten aan, maar alleen kaarsen.
* Dek de tafel met kersttakken, mos en fruit, zoals appels, peren en druiven.
* Maak met de kinderen een lekker ontbijt. Dat kan al heel eenvoudig met chocoladecroissants; stuk chocolade op croissantdeeg leggen (kant-en-klaar, blikje), oprollen en goudbruin bakken. Aan tafel zing je:

Stil nu, stil nu, maak nu geen gerucht
Stil nu, stil nu, 't ruist al door de lucht
't wonder komt heel zachtjes aan
't kerstkind wil naar binnen gaan
Stil nu, stil nu, maak nu geen gerucht


Daarna steek je naar gelang de week een, twee (het is nu de tweede advenstsweek), drie of vier kaarsen aan op de adventskrans en zegt de spreuk:

Donker is de aarde
duister overal
maar ons hart beware
het licht dat komen zal


Tip: Wist je dat we verschillende Veggiemama lunch- en diner-recepten hebben?