Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2015

De Groene Meisjes Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2015

De Groene Meisjes hebben de verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2015 gewonnen. Het boek ‘De Groene Meisjes’ geschreven door de groene meisjes Merel Wildschut en Jamie van Zijl kreeg in een publieksstemming een spannende finale net iets meer stemmen dan Veggie burger, balletjes en broodbeleg en Grow - Eat – Share. Het kookboek kreeg de meeste van de kleine 3.000 stemmen en volgt De Vegarevolutie op als Lekkerste Vegetarische Kookboek. De verkiezing werd georganiseerd door de Vegetariërsbond om te laten zien dat lekker vegetarisch koken makkelijker is dan je denkt. Met maar liefst 16 genomineerde kookboeken heeft 2015 een ruime keuze aan inspiratiebronnen voor smakelijke vegetarische gerechten. “De Groene Meisjes laten zien dat hip en milieubewust leven en lekker en gezond eten heel goed samen kunnen gaan. Het boek past perfect binnen de trend naar meer plantaardige voeding, maar wel genieten van lekker eten” aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Derde editie

De verkiezing werd voor de derde keer georganiseerd. Eerdere winnaars zijn de Vegarevolutie (2014) en I Love Groente (2013). Het publiek kon in eerste instantie op alle genomineerden stemmen, hiervan gingen 3 kookboeken door naar de finaleronde. In deze finaleronde kreeg De Groene Meisjes ruim 35% van de stemmen en versloeg zo nipt de overige 2 finalisten. “De twee Vlaamse genomineerden deden het erg goed, maar net niet goed genoeg om de prijs naar Vlaanderen te laten gaan.

Van wereldkeuken tot superfoods

  • De lijst van genomineerden was zeer divers en bevatte kookboeken rond diverse thema's:
  • De wereldkeuken (Easy curry, The green kitchen travels, Vegarabia)
  • Superfoods (Havermoutje, I Love Superfood Smoothies)
  • Heel specifieke niches (Vegetarische recepten geïnspireerd door een lomilomi-chef, Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrij)
  • Plantaardig eten (De groene meisjes, Grow - eat – share, Vegan Delight, Vegadutchie)
  • De gehele breedte van de vegetarische keuken (Vegatopia – Het Kookboek, De vegetarische ontdekking, Slechts 5 ingrediënten – Vegetarisch, Veggie burgers, balletjes en broodbeleg, Veggie!)

Stemming gesloten

De stemming is gesloten. Binnenkort maken we de winnaar bekend.

Genomineerde kookboeken

Easy curry Vegetarisch

Madhur Jaffrey  wordt ook wel de koningin van curry’s genoemd en is wereldautoriteit als het gaat om Indiaas eten. Ze heeft al meer dan vijftien kookboeken op haar naam staan, waaronder de bestseller Easy Curry. Madhur is terug met een prachtig nieuw kookboek: Easy Curry Vegetarisch waarin ze meer dan tweehonderd gloednieuwe en voortreffelijke recepten presenteert. Met haar vegetarische gerechten bewijst Jaffrey nog maar eens hoe gemakkelijk het is thuis authentiek Indiaas eten te koken, en dat het niet nodig is uren in de keuken door te brengen. We proeven de Mosterd citroenrijst met pinda’s en geroosterde linzen – vaak geserveerd in ashrams – en de Wilde paddenstoelen curry geïnspireerd door de jagerverzamelaars van de zuidelijke Coorg-heuvels.

Koop dit boek in onze webshop.

The green kitchen travels

Via hun populaire foodblog 'Green Kitchen Stories' inspireren David Frenkiel en Luise Vindahl al jarenlang een enorme groep mensen met hun prachtig gefotografeerde vegetarische recepten. De Zweedse David en de Deense Luise ontmoetten elkaar in Italië. Dat ze zich het meest thuis voelen als ze juist níét thuis zijn, wordt wel duidelijk als ze besluiten een wereldreis te maken wanneer hun dochtertje Elsa nog maar 7 maanden oud is. De vegetarische recepten in The Green Kitchen Travels zijn geïnspireerd op de smaken en gerechten die ze op hun vele reizen zijn tegengekomen. Laat je inspireren door hun reizen en begin de dag met wafels van pompoen en amandel uit San Francisco, zet tussen de middag je tanden in een Thaise noedelloze pad thai en geniet 's avonds van een linzensoep uit Sri Lanka. Met makkelijk verkrijgbare ingrediënten en heldere instructies zijn deze vegetarische recepten een gegarandeerd succes!

Koop dit boek in onze webshop.

Grow - eat - share

Grow - eat - shareIn samenwerking met Marijke Deconinck, Hans Van der Fraenen, Bart Poelvoorde, Inge Bogaerts, Lien Van Laere, Dirk Goethals, Gunther Fobe.

Onze argumenten voor gezond en duurzaam koken? Die serveren we dagelijks op het bord van onze klanten. Kleurrijk, sprankelend en met liefde bereid. We koken volledig plantaardig en suikervrij, met biologische ingrediënten die zo vers en lokaal mogelijk zijn.

In Grow - Eat - Share zetten we de smakenreis verder met 120 nieuwe toprecepten van onze chefs. Zo kan je ook thuis ervaren hoe gevarieerd, verrukkelijk en volwaardig de plantaardige keuken is. Tegelijk is dit boek meer dan een kookboek. Je leert ook onze chefs kennen en de prachtige transitie-initiatieven waarmee we samenwerken. Groeien, eten en delen staat voor ons centraal in hoe we elke dag opnieuw bouwen aan de wereld die we graag zien ontstaan. Het is een feest dat we graag met je delen!

Koop dit boek in onze webshop.

De groene meisjes

De Groene MeisjesEen groen leven moeilijk en saai? Absoluut niet. Aandacht voor mens, dier en milieu is niet langer alleen voor hippies. Go green! De Groene Meisjes geloven dat een groen leven vooral leuk moet zijn. Daarom besloten ze dit heerlijke vegan-handboek te schrijven, vol verhalen, tips en recepten voor een bewust leven zonder dierlijke producten. Leer hoe je makkelijk groene keuzes kunt maken, zonder in te hoeven leveren op plezier of comfort en maak de heerlijkste vegan recepten in een handomdraai. Alle tips over duurzaam wonen, reizen en leven zijn perfect haalbaar - ongeacht je leeftijd of de inhoud van je portemonnee.

Koop dit boek in onze webshop.
 

Havermoutje

afbeeldingDol op havermout? Dan is de kans groot dat je al bekend bent met Havermoutje. Wat een jaar geleden begon als een uitdaging op Instagram – elke dag een nieuw en verrassend recept met haver bedenken en fotograferen – is inmiddels uitgegroeid tot de inspiratiebron voor havermoutliefhebbers.
Havermout is gezond, eenvoudig te bereiden, verrassend lekker en veelzijdig in gebruik. In 70 recepten tonen Pascalle Bonnier en Mathijs Kok de vele mogelijkheden met haver als basis. Van brood tot burger, van soep tot stroopwafel, van cake tot cappuccino, van pasta tot pannenkoek. Voor elk moment op de dag is er een havermoutje!

Koop dit boek in onze webshop.

I Love Superfood Smoothies

I Love Superfood SmoothiesDit boek maakt je tot een ware superfoodsmoothie-kenner. Je leert de voordelen kennen van verschillende populaire superfoods en van fruit, groente en kruiden. Aandacht voor smoothies voor baby's, kinderen en tieners. Ga aan de slag met lekkere smoothies voor ontgiften en afvallen. Het hoofdstuk over groene smoothies mag je niet missen. Met de basisrecepten van noten-, hennep- en sesammelk maak je gemakkelijk gezonde en romige melk. De recepten in dit boek zijn 100% raw, vegan en glutenvrij. Extra: Hoe kom je in Nederland voordelig aan je ingrediënten?

Koop dit boek in onze webshop.
 

Slechts 5 ingrediënten - Vegetarisch

Slechts 5 ingrediënten VegetarischDe recepten in de nieuwe serie Slechts 5 ingrediënten zijn niet alleen gekozen
vanwege hun eenvoud en lekkere smaak, maar ook omdat ze maximaal vijf hoofdingrediënten
bevatten.

Door deze vijf-ingrediëntenbenadering ontstaat er een grote verzameling snelle, eenvoudig aan te passen gerechten, die niet alleen goedkoop en lekker zijn, maar waarvoor ook weinig boodschappen en voorbereiding nodig zijn. In een oogwenk leer je enkele basisrecepten en ontdek je dat koken een leuk en creatief proces is.

Koop dit boek in onze webshop.

Vegan Delight

Vegan DelightBegin de dag met een hennep-aardbeienshake en eindig de dag met een romig chocoladetaartje. Lunch met een avocadosushi en drink tussendoor de lekkerste sapjes.

Zo kan je dag eruitzien als je het Vegan Detox Plan volgt. Wie op deze manier eet, zal zich snel fitter voelen, geeft zijn immuunsysteem een boost en raakt een aantal kilo’s kwijt. In  Vegan Delight staan stuk voor stuk eigentijdse, bourgondische – en toch snel te maken – recepten zonder ingewikkelde apparatuur of ingrediënten. De plantaardige recepten in dit boek zijn perfect uitgebalanceerd in (plantaardige) eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook zijn alle recepten geraffineerde suiker-, tarwe-, gluten- en lactosevrij.

Koop dit boek in onze webshop.

Vegatopia – Het Kookboek

Vegatopia – Het KookboekNo-nonsense vega-inspiratie voor elke dag: Vegatopia – het kookboek staat boordevol lekkere, originele en (natuurlijk!) vegetarische recepten. De website Vegatopia.com bestaat twintig jaar en daarom vind je in dit jubileumboek niet alleen vele nieuwe recepten – voor bijvoorbeeld de ultieme bietenburger of rookkaasbitterballen – maar ook een aantal favoriete Vegatopiaklassiekers, zoals Indische maiskoekjes en een frambozentaart met lemoncurd en maanzaad. Ook bevat het boek smakelijke tips, bijvoorbeeld voor een geslaagde barbecue zonder vlees of vis, afwisselende lunches, of een bezoek aan de toko.
De redactie van Vegatopia weet als geen ander hoe je koken zonder vlees en vis voor iedereen toegankelijk en aantrekkelijk maakt. Van makkelijke maandag en vrijdag snackdag tot een feestelijke zaterdag en zoete zondag: voor elke dag is er een Vegatopia-recept!

Koop dit boek in onze webshop.

Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrij

Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrijMeer dan 100 gezonde, heerlijke en stijlvolle vegetarische en koolhydraatarme recepten – van ontbijt tot hoofdgerecht, en zelfs voor desserts en feestelijke hapjes. De recepten zijn ook geschikt voor een glutenvrij dieet.

Koop dit boek in onze webshop.
 

De vegetarische ontdekking

De vegetarische ontdekkingIn dit boek verzamelt de Brusselse voedingsexpert Daniël Van Bossche de kennis rond vegetarisch eten die hij in zijn lange carrière heeft opgedaan. Een verzameling nogal Bourgondische en dus heel lekkere maaltijden voor wie het een keer (of permanent) zonder vlees wil doen. De auteur was ook de kok op vijf opeenvolgende vegetarische eetdagen van Natuurpunt Begijnendijk, en veel van de gerechten zijn dus al massaal voorgeproefd. En goed bevonden!
Het boek geeft ook aan of een gerecht veganistisch, glutenvrij, lactosevrij, lacto- en ovovegetarisch is, en geeft waar mogelijk alternatieven om het gerecht in die zin aan te passen.
Het boek bewijst dat vegetarisch eten niet sober en kleurloos is! En daarmee is De Vegetarische ontdekking het ultieme bewijs dat ‘schaamteloos’ genieten zonder vlees ook kan! Bovendien is het boek een lust voor het oog, want door gebruik te maken van de modernistische stijl uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, oogt het boek … hyperhedendaags.

Koop dit boek in onze webshop.

 

Vegetarische recepten geïnspireerd door een lomilomi-chef

Vegetarische recepten geïnspireerd door een lomilomi-chefDe auteur leerde tijdens een opleiding lomilomi (Hawaïaanse Healing Massage) dat eerlijk eten en puur leven je wereld kunnen veranderen. Deze massage is voedend voor de ziel en daarom wordt er gewerkt met puur voedsel dat voedend is voor het lichaam en bevrijdend voor de geest.

Alle recepten in dit boek zijn gemaakt met pure producten zonder kunstmatige toevoegingen, vrij van geraffineerde suiker en tarwe en de meeste recepten zijn ook gluten- en koemelkvrij.

Koop dit boek in onze webshop.
 

Veggie!

Veggie!Veg! is een megasucces. En nu is er dan ook een speciale, goedkope kleine Veg! - 224 pagina's met groenten in de hoofdrol. Niet alleen voor de vegetariër, maar voor iedereen die wat meer wil afwisselen met groenten is dit een boek vol inspiratie. In deze goedkope editie zijn de beste recepten uit Veg! gebundeld.

Koop dit boek in onze webshop.
 

Veggie burgers, balletjes en broodbeleg

Veggie burgers, balletjes en broodbelegVers is altijd het lekkerst. Daarom is het zo leuk als je zelf burgers, balletjes en broodbeleg kunt maken. Het vraagt niet eens zoveel werk. Tenminste dat vinden auteurs Miki Duerinck & Kristin Leybaert. In dit boek vind je originele combinaties met noten en groenten, granen en peulen, plantaardig gehakt en pittige smaakmakers die verwerkt worden tot burgers, balletjes en broodbeleg. Elk recept is apart en zit boordevol smaak. Soms zijn ze heerlijk klassiek, zoals de herfstburger met pompoen en hazelnoten, waterzooi met balletjes of gebakken champignonpaté. Andere hebben een mediterrane twist. Proef maar eens van de Provençaalse linzenburger met cashewnoten, de polentaburger met mais en paprika, de risottokroketjes met tijm of de auberginetapenade met koriander. Helemaal verrassend zijn de recepten met een oosterse toets. Een couscousburger met de smaken van Marokko, Thaise kokos-tofuburger, dahlballetjes met yoghurt en koriander of oosterse groentesalade met iziki... een voor een allemaal fantastische gerechten. Met veganistische en glutenvrije recepten.

Koop dit boek in onze webshop.
 

Vegarabia

afbeeldingOntdek de vegetarische kant van het Midden-Oosten in Vegarabia, het nieuwste kookboek van Greg en Lucy Malouf. De twee staan al jaren bekend als dé experts van de moderne keuken van het Midden-Oosten. Met Vegarabia laten zij zien dat deze keuken, met al z’n specerijen en kruiden, zich prima leent voor vegetarische recepten. Een waar feest op het bord!

De rijkdom van de Midden-Oosterse vegetarische keuken zie je terug in gerechten als langzaam gegaarde aubergines met een saffraan-limoencrème of borlottibonen met tomaat en een granaatappeldressing. Van ontbijt tot en met dessert kook je verrukkelijk vegetarisch. Bovendien geeft Vegarabia praktische menuplanners: voortaan draai je je hand niet meer om voor een vegetarisch barbecuefestijn, een uitgebreide zondagslunch, een overvloedig en feestelijk vijfgangendiner of diverse snacks bij een cocktailparty.

Kortom: Vegarabia hoort thuis op de kookboekenplank van elke liefhebber van de Midden-Oosterse keuken!

Vegadutchie

VegadutchieVerleidelijke recepten voor een puur & gezond leven

Zelfs de meest doorgewinterde vleeseters zijn blij verrast na het proeven van een brownie met zoete kokosslagroom, kerriehumus met pastinaakchips, peer & basilicum-smoothie of een kruidige linzensalade. Vegan is booming en dat komt door pioniers als Jolijn Pelgrum van Vegadutchie.nl. Met haar blog inspireert ze tienduizenden trouwe lezers om gezonder te eten en bewuste keuzes te maken.

In Vegadutchie vind je vele verleidelijke foto's, herkenbare verhalen en praktische variatietips. Het kookboek bevat zowel spannende, nieuwe recepten als bijgewerkte toppers van het blog. Jolijn laat zien dat gezond eten niet alleen heel simpel, maar vooral ontzettend leuk en lekker is. Vegadutchie is 100% vegan, 100% relaxt, 100% genieten!
 
 

Mis jij een kookboek?

Mis je een volledig vegetarisch kookboek (bevat geen recepten met vlees of vis) dat voor het eerst in Nederland is uitgekomen in 2015? Laat het ons weten en we voegen het toe.

Finalisten

Tijdens de finale kun je alleen stemmen op de kookboeken met de meeste stemmen. Al gestemd, maar niet op een finalist? Je kunt nogmaals stemmen op één van de finalisten. Al gestemd op een finalist? Je stem telt automatisch mee tijdens de finale.