De Hippe Vegetariër

Auteur: Isabel Boerdam
 

Ideaal boek voor beginnende vegetariër die lekker en gezond wil eten.

De Hippe Vegetariër is geen traditioneel kookboek; het bevat namelijk meer dan alleen recepten. Naast zeven keer vijf recepten voor zeven verschillende dagen, bevat het tips over vleesvervangers en adressen om uit eten te gaan. Het boek lijkt zich vooral te richten op mensen die nog geen vegetariër zijn. Het begint dan ook met wat basis gegevens, zoals oven- en kooktijden van diverse groentes en een booschappenlijstje.
 

Indeling

De recepten zijn ingedeeld in 'Dagen' (zeven dagen, van een gewone doordeweeksedag tot verwenzaterdag, want ook hier mag je je alleen in het weekend verwennen ;)) Per dag zijn er recepten voor ontbijt, tussendoor, lunch, nog een keer tussendoor en diner. Uitzondering zijn de kopjes 'Feest', want daar vind je toetjes en wijn (je zou bijna denken dat vegetarisch sober is met alleen een toetje tijdens feestjes), en 'Hersteldag' waar je sappen vindt.

Toegankelijke recepten met eindeloze variaties

Heel fijn aan de recepten is dat ze flexibel zijn opgesteld. Bij de meeste recepten zijn er verschillende opties voor meerdere ingrediënten. Zo kun je met het recept voor vegetarische wraps makkelijk 30 verschillende wraps maken; van een groene koolblad wrap met notenpasta en kiemen tot een traditionele tortilla met magere kwark en kaas. Dit is zeker een sterk punt van het kookboek: Je leert er zelf mee te variëren op een basisrecept, zodat elke thuiskok al snel de recepten makkelijk naar eigen hand kan zetten.

De diner gerechten zijn erg toegankelijk en laagdrempelig, soms misschien wel tegen het te makkelijk aan. De vele ingredienten variaties zijn, zeker voor de beginnende vegetarische kok, een goed hulpmiddel.
Als je kijkt naar de recepten voor de andere maaltijden dan zijn deze vooral healthy, zelfs in de toetjes vind je nauwelijks suiker. De koek heet een gezonde koek en de muffin gezonde muffin. Maar de gerechten zien er stuk voor stuk smakelijk uit op de grote foto's, waarop bijna altijd ook de auteur te zien is.

Vleesvervangers en hotspots

Voor wie na het uitproberen van de recepten verder wil met het zelf variëren, is er een hoofdstuk 'Vleesvervangers', waarin zowel de traditionele vleesvervangers als kant-en-klare vleesvervangers worden besproken. De Hippe Vegetariër geeft bij deze laatste haar eigen favorieten, alhoewel de selectie niet streng is geweest met maar liefst 10 burgers. Zowel de grote merken, als wat onbekendere merken komen aan de orde. Helaas is de kans groot dat over een jaar sommige producten al niet meer verkrijgbaar zijn of weer helemaal anders smaken. Dit geldt ook voor het overzicht 'Hotspots': in de horeca is het verloop groot en wat nu hip is, kan over een jaar volledig uit de tijd zijn.
Het is natuurlijk inherent aan papier: dit is niet zo makkelijk aan te passen als de blog, die de basis vormt voor dit boek. Het geeft De Hippe Vegetariër' echter ook weer net dat beetje extra, waardoor het niet het zoveelste kookboek is (alleen afgelopen jaar kwamen er al 16 vegetarische kookboeken uit).

Ideaal als je healthy vegetarisch wil koken

Al met al is de Hippe Vegetariër een ideaal boek voor iedereen die vaker vegetarisch en gezond wil koken. Door de variaties in de recepten, de bespreking van vleesvervangers en de hotspots is het net iets meer dan het zoveelste kookboek. Mocht je dus vaker vegetarisch willen koken dat is dit een must have.

Vincent

Het is daarom ook des te fijner dat als je nu donateur van de Vegetariërsbond wordt je het boek gratis krijgt, natuurlijk helpen we je dan nóg meer om lekker en gezond vegetarisch te eten door o.a. een gratis voedingsscan, 4 per jaar het magazine Lekker.Vegetarisch boordevol eetinspiratie en korting bij restaurants en op de Lekker.Vegetarisch Verwenbox. -> Meld je nu aan