Kooktip van de week 2016

Week 52: Maak je eigen vegastamppot

Stamppot is natuurlijk oer-Hollands eten. Een lekkere vegetarische versie voor vier personen is makkelijk zelf te maken:
  • Snijd een kilo kruimige aardappelen (ik schil ze nooit, maar die keuze is aan jezelf) in grove stukken en kook ze beetgaar
  • Kook ook de broccoliroosjes (1 stronk) beetgaar
  • Roerbak ondertussen stukjes ui, prei en champignon (250 gram)
  • Giet de aardappels en broccoli af en stamp ze door elkaar in een grote pan
  • Voeg vervolgens ook de roerbakgroenten toe (deze niet stampen)
  • Breng op smaak met peper, zout en peterselie
  • Hak 50 gram hazelnoten in stukjes en meng dit aan het einde door de stamppot

Tip: Garneer met stukjes witte kaas. Mocht je ooit midden in de zomer zin krijgen in stamppot: het is ook lekker met stukjes radijs.

Eet smakelijk!
Maartje

Week 51: de hele dag door groente

Ook voor vegetariërs die over het algemeen al meer groente eten dan sommige andere, valt iedere dag de groente-norm van het Voedingscentrum halen niet altijd mee.

Niet getreurd, groenten zijn niet alleen bij het avondeten een logisch onderdeel, ze zijn ook heel makkelijk in te passen op andere eetmomenten. Laten we bijvoorbeeld eens beginnen met hartige muffins als ontbijt. Klinkt goed he!

Zet dan overdag op kantoor wat gezonde knabbels neer. Paprika reepjes, wortel, komkommer, kleine tomaatjes. Voor je het weet is het naar binnen! Als je een thuisbakker bent, maak dan eens een chocoladetaart met bietjes, worteltaart of een courgette cake. Liever snacken? Jonathan Karpathios levert een geweldige bieterbal of maak gewoon zelf eens boerenkoolchips. En dan s’avonds lekker de pinda/paksoi soep, gegrilde groenten uit de oven of de spiralli van courgette.

Zo. En nu nooit meer zeuren dat die 250 gr groente zo moeilijk is he!
Ineke

Recept: Courgette cake met appel Recept van Anne Marie Reuzenaar uit haar kookboek ‘Zonder suiker’

  • 300 gr speltbloem
  • 3 tl wijnsteenbakpoeder
  • 2 tl kaneel/zout/65 gr walnoten
  • 100 gr ongezwavelde rozijnen
  • 50 gr kokosbloesem- of palmsuiker
  • 40 druppels stevia of ½ eetl. gemalen steviablad
  • 4 biologische eieren/150 ml milde olijfolie
  • 175 gr courgette
  • 1 grote of 2 kleine zure appels
  • Cakeblik

Verwarm de oven voor op 220C. Zeef de speltbloem met het bakpoeder, kaneel en zout. Hak de walnoten fijn en voeg ze met de rozijnen, suiker en stevia toe aan de bloem. Klop de eieren los en roer de olie erdoor. Was de courgette en schil hem door er met de kaasschaaf lange repen vanaf te schaven. Bewaar de repen en rasp de rest van de courgette. Schil de appel en rasp hem. Roer de geraspte appel en courgette door het mengsel van ei en olie. Schep dit door de bloem. Roer niet te veel. Vet een cakeblik in en bestrooi het met bloem of bedek met bakpapier. Schep het cakebeslag in de vorm en druk de courgetterepen met de zijkant in de cake. Ze moeten net zichtbaar zijn aan de bovenkant.

Plaats het cakeblik in het midden van de oven en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin. Controleer met een sateprikker of de cake gaar is.

Foto credits: Lisanne Koopmans @kijkomtezien

Week 50:  Maak zelf je mix

Soms ben ik wat lui en inspiratieloos en probeer ik zo’n kant-en-klare mix. Deze zijn echter vaak erg zout (en daar eten we al te veel van). Daarnaast bevatten die soms verdachte ingrediënten of soms zelfs vis. Daarom maak ik ze vaak na. Dit doe ik door naar de ingrediëntenlijst van de mix te kijken en gewoon de ingrediënten zelf te mixen (ze staan altijd in volgorde van hoeveelheid op de verpakking). Vervolgens kun je het naar mijn eigen smaak aanpassen en bijvoorbeeld het zout en de geen verdachte ingrediënten weglaten. Zo is ook mijn “kip”marinade ontstaan, die nu ook onderdeel is van de gourmetspecial.

Smakelijk!
Vincent

(Foto en styling Lisanne)

Week 49: Maak een Casserole

Mijn vriend vond dit recept online en sindsdien eet ik het bijna elke week. Lekker als avondeten en de restjes zijn heerlijk voor je lunch de volgende dag!

Je hebt nodig:
  • Basilicum
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Citroensap
  • Een blik stukjes tomaat
  • Groene paprika
  • Ui
  • Champignons
  • Aardappel
  • Groentebouillon (300 ml)
  • 4-6 Vegetarische worstjes
     
  1. Snijd de paprika, ui, champignons en aardappel in stukjes en bak ze in wat olijfolie. Ik vind het zelf makkelijk om de aardappeltjes eerst in de magnetron te koken, zodat ze zeker gaar zijn.
  2. Voeg na een paar minuten de bouillon toe, samen met wat basilicum, peper en zout.
  3. Bak de worstjes in de oven, snijd ze in stukjes en voeg ze toe aan het geheel.
  4. Voeg de tomaat toe, samen met nog wat basilicum, peper en zout.
  5. Voeg wat citroensap toe en laat alles zo’n 10 minuten pruttelen.

Ik eet dit zelf graag met een grote Yorkshire pudding (zie foto), maar je kunt het ook makkelijk eten met bijvoorbeeld rijst of brood.

Smakelijk!
Gina

Week 47: Risotto

Ik probeer graag nieuwe dingen uit, maar er zijn een paar succesnummers bij mij thuis die ik met mijn ogen dicht kan maken. Risotto is er daar één van.

Voor ca. 5 flinke eters:
  • Bodempje olie verwarmen in de pan.
  • Bouillonblokje daarin verkruimelen en even doorroeren (en niet laten aanbakken).
  • Ca. half pak rijst erbij en de korrels goed omhullen met olie.
  • Flinke plens kokend water erbij.
  • Alles doorroeren en op half hoog vuur zetten.
  • Na een paar minuten even kijken of na het roeren er weer nieuw water nodig is. Dit doe je een minuut of 10 en dan een bakje klein gesneden kastanjechampignons erdoor.
  • Zorg er steeds voor dat het niet te hard gaat en de risotto vochtig blijft. Na een minuut of 20 proef je of alles gaar is.
  • Zoja, dan eventueel wat (vega) kaas erdoor smelten en kruiden met tijm, zout en peper.
Kan makkelijk nog even 10 min op tafel staan voordat de rest klaar is want blijft goed warm met het deksel erop (let wel op dat er dan nog wat vocht in de risotto zit anders wordt het alsnog veel te droog.) 

Ineke

Week 46: Snel zelf curry maken

In de kant-en-klare currymengsels uit de supermarkt zit vaak vis (zie ook onze ranking van currypasta’s). Maar met een voorraad basiskruiden in huis, maak je zo je eigen curry.
  1. Meng een theelepel koriander, een theelepel gember en een eetlepel kurkuma met een snufje cayennepeper. Dit is je currymengsel.
  2. Kies willekeurige groenten (voor het recept op de foto gebruikte ik: rode ui, zoete puntpaprika, mais en sperziebonen) en roerbak ze kort op een middelhoog vuur
  3. Voeg iets van vleesvervanger toe en roerbak dit kort mee (op de foto: wokreepjes)
  4. Giet kokosmelk in de pan tot de groenten bijna helemaal onder staan
  5. Roer het currymengsel erdoorheen
  6. Laat dit alles pruttelen op een middelhoog vuur tot de saus een beetje is ingedikt
  7. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg die pas toe, vlak voor je gaat eten.
Bonustip: Als je niet van pittig houdt, laat de cayennepeper dan weg uit je currysmengsel. Of voeg als extra iets zoets toe, zoals citroensap, sinaasappelsap of ananas.

Eet smakelijk!
Maartje

Kooktip week 44: Ragout

Wil je op een makkelijke en lekkere manier een vegetarische ragout maken? Bak dan de groenten, champignons of waar je dan ook maar de ragout van wil maken met olie in een wok. Als ze goed gebakken zijn, voeg je aan je gebakken groente (of champignons, etc.) wat bloem toe en roer je dit door het gerecht. Vervolgens voeg je (soja)room toe tot je de gewenste dikte van je ragout heb.

Heerlijk in een pasteitje of als (basis voor een) saus.

Smakelijk!
Vincent

Kooktip week 43: Genieten met een extra bite

Mmmmm, heerlijk, zo’n rijstschotel! Maar soms … wil je een lekkere bite in het gerecht in zijn geheel. Dat kun je heel eenvoudig toevoegen:
  • Doe een scheutje olie in de pan en verhit dit.
  • Neem een grote handvol tuinbonen en doe deze samen met de rijst in de pan en bak even kort, tot de rijst en bonen rondom van olie zijn voorzien.
  • Voeg dan (eventueel voorgekookt) water aan de rijst toe, zodat de rijst onder water staat.
  • Af en toe even roeren en indien nodig nog wat water toevoegen.
  • Laten koken tot de rijst gaar is.

Eet smakelijk!
Anne

Week 42: Popped Beans

2016 is uitgeroepen tot het Jaar van de Peulvrucht. Peulvruchten zijn relatief makkelijk te verbouwen en zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen. En ze zijn natuurlijk heel geschikt voor een vegetarische maaltijd.

Wil je eens wat anders met peulvruchten proberen, maak dan eens deze popped beans salade:
  • Neem een blikje zwarte bonen en giet het vocht af. Spoel de bonen na met koud water, zodat ze niet meer “plakkerig” zijn.
  • Verwarm een beetje olie in een kleine wokpan
  • Doe de zwarte bonen in de pan, met een snufje zwarte peper
  • Bak de bonen tot ze beginnen te “poppen”, ze springen dan een beetje open.
  • Tijdens het bakken schud je de bonen regelmatig om (niet met een spatel, want dan maak je de bonen kapot, maar gewoon de steel van de pan pakken en de boel omschudden)
  • Na ongeveer 5 minuten zijn de bonen gepopt en klaar om in een salade te doen

Lekker door een salade met ijsbergsla, stukjes komkommer en tomaat.

Smakelijk!
Maartje

Week 41: Eindeloos paté maken met peulvruchten

Ontbijt en lunch is voor veel mensen die vegetarisch gaan eten vaak een uitdaging. Op een gegeven moment wil je toch eens iets anders dan hummus, zoet beleg en kaas. Gelukkig kun je makkelijk je eigen paté maken: van bonen. En zoals bij alles met bonen kun je eindeloos variëren (zie ook onze pagina over peulvruchten).

De basis is altijd:
  • verschillende soorten bonen en peulvruchten (zoveel als je maar wil, bijvoorbeeld kidneybonen met kikkererwten),
  • olie (zie ook de tip van 2 weken geleden)
  • citroensap.
Deze prak je met je vork je door elkaar of stop je samen in de blender. Daarnaast voeg je naar smaak kruiden toe. Zo kun je blijven variëren en uitproberen.

Extra tip: schrijf op wat je hebt gedaan, zodat je jouw favoriete paté vaker kan maken. Helemaal blij maak je ons, als je jouw favoriete paté met ons deelt op twitter, facebook of via mail!

Smakelijk!
Vincent

Week 40: Makkelijke ovenschotel met broccoli en bloemkool

Zin in iets makkelijks én lekkers? Ik houd zelf erg van ovenschotels. Hierbij het recept van mijn favoriet, waarop je heel makkelijk kunt variëren met bijvoorbeeld andere groenten.

Ingrediënten:
  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Aardappel(schijfjes)
  • Strooikaas
  • Melk
  • Bloem
En nu?
  • Kook de broccoli en bloemkool tot deze gaar zijn
  • Bak tegelijkertijd de aardappelschijfjes
  • Maak een kaassaus in een sauspannetje van wat melk, een beetje bloem en kaas
  • Leg de gekookte broccoli en bloemkool in een ovenschaal en bedek deze met de gebakken aardappelschijfjes
  • Giet de kaassaus eroverheen
  • Bedek het geheel met een laagje strooikaas
  • Zet de ovenschaal in de oven voor zo’n 15-20 minuten
Eet smakelijk!
Gina

Week 39: Varieer met vet

Kijk eens rond in je keuken en let op welke bakproducten je hebt staan. Dikke kans dat er een fles olie staat en een pakje boter in de koelkast. Er zijn echter vele varianten waar je uit kiezen. Neem i.p.v. zonnenbloem- of olijfolie bijvoorbeeld eens sesam- of walnootolie, erg lekker om te gebruiken in een gerecht met noten. Kokosolie extra vierge geeft een exotisch gerecht juist weer een een vleugje kokossmaak mee.
Er zijn vele soorten vet alsook vele mogelijkheden om dit toe te passen in je culinaire uitspattingen. Je kan het gebruiken om in te bakken, in het beslag van cake of een taartbodem, te sprenkelen over je ovengerecht en om een heerlijke kruidige dressing van je salade mee in elkaar te draaien.

Varieer en geniet!
Anne

Week 38: Experimenteer!

Bij heel veel vleeseters zie ik nog steeds wel eens schrik: "oh god een vegetariër, wat moet ik voor haar klaar maken?"  Maar bij vegetariërs zie ik soms ook een soort schrik:  "oh help een veganist, wat moet ik daar voor klaar maken!?" Ik zou zeggen: "durf te experimenteren".

Lees er eens wat over en realiseer je dat het lekker, makkelijk en gezond is. Door vaker plantaardig te eten draag je ook nog eens je steentje bij aan een betere wereld. Dat lichtje zouden nog wel wat meer mensen mogen gaan zien...

En als je het echt niet weet zijn er gelukkig vele leuke kookboeken verkrijgbaar. Zijn er onze eigen recepten en zelfs recepten voor kinderen op vegakids! Of meld je aan voor de 30 dagen vegetarisch challenge. Het komt goed ;-)

Groet,
Saskia.

Week 37: Quiche

Zit je met een restje groenten, zoals een half bloemkooltje, wat halfbakken peentjes of een pond witlof en heb je geen idee? Maak er gewoon een hartige taart van! Makkelijk van te voren te bereiden en vaak zelfs in te vriezen.

Kijk eens hier voor wat inspiratie voor een prei quiche, of vervang gewoon de de ingrediënten door wat er bij jou op moet.

Persoonlijk ben ik ook erg fan van de gekaramelliseerde witloftaart en zeker nu witlof volop verkrijgbaar is, is dit weer eens wat anders dan in een salade.

Smakelijk!
Ineke

Week 36: Vega-gehakt

Vegagehakt kun je natuurlijk kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar je kan het ook supermakkelijk zelf maken. Je hebt 3 manieren (en vast ook nog veel meer) waarop je zelf vega-gehakt kan maken:
  1. Tofugehakt: Verkruimel de tofu met je handen of voorzichtig met een vork. Voordeel hiervan is ook nog dat je makkelijker het vocht er uit krijgt en een eventuele marinade beter wordt opgenomen.
  2. Tempégehakt: verkruimel de tempeh met een vork (niet prakken). Dit is wat meer werk dan bij tofu, maar het resultaat is minstens zo lekker. Marineer naar wens.
  3. Seitangehakt: Vermaal de seitan kort in je blender of keukenmachine. Niet te lang, want dan verlies je de ‘gehakt’ structuur.
Veel succes en eet smakelijk!
Vincent en Ingrid

Week 35: Kaasfondue op de barbecue

Super makkelijke kaasfondue en nog leuk ook: Leg een camembert* in een houten verpakking op de barbecue!

Bereiding

  • Verwijder alle etiketten van de houten verpakking.
  • Verwijder eventuele kunstof verpakking of etiketten.
  • Laat het doosje en deksel even weken in water.
  • Schud overtollig water van het doosje af, doe de camembert terug.
  • Plaats het doosje 10 tot 15 minuten op een barbecue waar de grootste hitte uit is. Halverwege omdraaien.
  • Haal het doosje van de barbecue, verwijder het deksel maar laat de camembert in het doosje.
  • Snij de bovenste korst open en dippen maar.

Bron: de BBQ-Helden

*Franse kazen (als Brie, Camembert, alle stinkende en geschimmelde geiten/schapenkazen, Roquefort, Bleu d'Auvergne) zijn in het algemeen met dierlijk stremsel gemaakt. In Nederland zijn wel vegetarische Franse kazen van fabrikant Bastiaansen te koop, die het Vegetarisch Keurmerk dragen. Kijk hier voor een lijst met vegetarische kaas.

Kijk hier voor meer VegeQ-tips.

Smakelijk!
Femke

Week 34: Fruit in de diepvries

Wist je dat je bijna al het fruit kunt invriezen? Hier wat tips:

  • Let er op dat het fruit rijp is op het moment van invriezen. Onrijp fruit komt ook onrijp uit de vriezer!
  • Frambozen, bramen, bessen, druiven en kersen kun je gewoon heel invriezen. Bij Aardbeien verwijder je de kroontjes.
  • Bananen doe je zonder schil zo in de vriezer.
  • Fruit met pitten, ontpit je.
  • Verwijder bij appels en peren je het klokhuis en de schil. Snijd ze daarna in partjes en besprenkel ze met een beetje citroensap om te zorgen dat ze niet bruin worden.
  • Fruit kan je acht tot twaalf maanden bewaren in de diepvries. Vries dus nu fruit in voor de wintermaanden.
  • Gebruik de bevroren vruchten meteen en vries ze niet opnieuw in.

Het fruit gebruik je als ijsklontje in een glas water (dat staat nog leuk ook) of je maakt er een lekkere koude smoothie van
Van de bevroren bananen kun je ook je heerlijk (vegan) ijs maken! 

Smakelijk!
Femke en Ingrid

Week 33: Kikkerwerwten en maak Haagse Bluf met het vocht wat overblijft

Krijg je gasten en wil je hen extra laten genieten van een lekkere vegetarische maaltijd? Zet dan weer eens kikkererwten op je menu, zoals bijvoorbeeld deze groentetajine of een heerlijke maaltijdsoep.

Gooi het vocht van de kikkererwten niet weg, maar vang het op. Je kunt hier namelijk een super-de-luxe toetje Haagse Bluf van maken!

Voor 4 grote of 6 kleine porties Haagse Bluf heb je nodig:
  • kikkererwtenvocht van 1 potje of blikje
  • flinke scheut zwartebessensap
  • poedersuiker naar smaak
  • mixer

Doe de ingrediënten een een kom en mix op hoge snelheid tot het een stevige, schuimige massa is geworden. Het duurt even voor het goed stevig is, dus heb geduld. Proef dan of de smaak naar wens is. Voeg eventueel nog wat bessensap of suiker toe en mix dit nog een minuutje mee. Verdeel het over de kommetjes en smullen maar.

Anne

Week 32: Tijd voor Komkommer soep!

Aan het idee van een koude soep moest ik echt even wennen maar deze Komkommer Avocado Soep is toch echt een aanrader.
Zeker voor in de zomer. Omdat ik dol ben op soep heb ik meerdere recepten uitgeprobeerd.
Dit is een makkelijke versie:

  • Snij 1 komkommer en 1 zachte avocado in stukjes en pureer ze met een staafmixer (of blender of keukenmachine als je die hebt)
  • Vermeng dit met (ongeveer) 150 ml water, 4 eetlepels olijfolie, vers geperst knoflook en eventueel een ui (of sjalot).
  • Als je ervan houdt kun je er het sap van een halve citroen door doen.
  • Eventueel kun je de soep eerst laten afkoelen in de koelkast.
  • Serveer met (soya) yoghurt, (verse) peterselie, peper en zout.
  • Lekker smikkelen met een vers broodje erbij.

Je kunt ook makkelijk de hoeveelheden verdubbelen voor meer soep.

Eet smakelijk!
Saskia

Week 31: Kooktips uit Engeland

Weekendje weg naar de andere kant van het kanaal? Hierbij deel ik mijn favoriete gerechten en producten.

Jacket potato met kaas
Lekker als lunch in de pub en ook heel makkelijk zelf te maken. Prik een grote aardappel verschillende keren met een vork in. Vervolgens doe je ‘m zo’n 10 minuten in de magnetron (af en toe omdraaien en controleren) – als je liever de oven gebruikt kan dat ook (dat is zelfs lekkerder), maar daar moet je wel zo’n 2 tot 2.5 uur voor rekenen. Zorg ervoor dat de aardappel helemaal warm en gekookt is. Maak een grote snee in het midden en vul die met geraspte kaas (of iets anders dat je lekker vindt, natuurlijk). Heerlijk!

Linda McCartney sausages
Op zoek naar vleesvervangers in de supermarkt? Zelf ga ik altijd voor de worstjes van Linda McCartney, die trouwens ook veel andere lekkere vegetarische producten heeeft. Ze zijn heerlijk bij een gerecht met aardappel, of ’s ochtends bij je English breakfast met warme tomaat, champignons, toast en ei (een tip op zich!).

Yorkshire pudding
Als inwoonster van Leeds ontkom ik er niet aan: de Yorkshire pudding, gemaakt van deeg en lekker als bijgerecht bij aardappelen, groenten, saus en een sausauge. Omdat dit gerecht traditioneel vaak met vleesbouillon en andere vulling gegeten wordt, is het wel vrij droog.

Takeaway
De beste takeaway-opties in Engeland:
  • Vegetarische pizza (natuurlijk)
  • Curry met groente of paneerkaas
  • Wrap met halloumi
  • Garlic bread 

Enjoy!
Gina

Week 30: Peulvruchten salade

Toen ik een keer (bij grote uitzondering) een kant en klare salade met peulvruchten kocht, dacht ik: goed idee, dat kan ik zelf ook maken. Het is voedzaam, gezond en lekker en je kunt erin doen wat je wilt of in huis hebt.
  • Neem een blik kikkererwten en een blik linzen, even afspoelen en een paar minuutjes koken.
  • Meng het met een zakje kant en klare rauwkost en/of wat komkommer, paprika, uit, wortel, bleekselderij of wat je in huis hebt of waar je trek in hebt.
  • Beetje olie, kruidenzout en eventuele andere kruiden erdoor.
  • Naar smaak kun je wat andere peulvruchten, noten, feta of mozzarella toevoegen maar dat hoeft niet.
  • Deze salade is dus zowel lauwwarm als koud een goed en gezond idee.

Zelf maak ik gelijk grote hoeveelheden en stop dan bakjes in de vriezer, da's weer handig om mee te nemen als lunch, voor een picknick of voor een dag waarop ik geen zin heb om te koken ;-)

Smakelijk!
Saskia

Week 29: Tempeh op de BBQ!

Eindelijk is het warme weer in aantocht, dat betekent: BBQ!

Van tempeh kan je heerlijke saté maken! Hoe je dat doet, lees je hier:
  • Snijdt de tempeh in stukjes van ongeveer één cm dik.
  • Je kunt de tempeh marineren zoals jij het wilt, maar het lekkerste is met ketjap en een beetje sambal. 
  • Zodra de tempeh even in de marinade heeft gestaan, rijg je de stukjes aan satéprikkers en voilá ze kunnen zo op de bbq!
Lekker met zelfgemaakt pindasaus (meng ketjap, pindakaas, kokosmelk en knoflook en verwarm al roerend tot een egaal mengsel).
Ook zijn andere sauzen lekker erbij. Wat dacht je van knoflooksaus, aioli, of Tzatziki (Meng komkommer- en appelrasp, knoflook, dille met griekse yoghurt. Voeg peper en zout naar smaak toe).

Meer weten over Tempeh? Lees hier verder.

Je kan in september natuurlijk ook naar de VegeQ 2016 - dé vegetarische barbecue van Nederland - gaan!

Bon Appetit!
Amber

Week 28: Kersen

Ze zijn deze maand volop verkrijgbaar: kersen.
Een heerlijke zoete vrucht, laag-calorisch en vol goede eigenschappen. In 100 gram kersen zit maar liefst 43% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine A en 11% van de ADH van koper.
Verder zitten in kersen 21 verschillende soorten fytonutrienten (stoffen die in lage hoeveelheden al nuttig zijn en allerlei processen in het lichaam activeren) die als een sterke antioxidant werken.

En last but not least: Kersen(sap) bevat melatonine waardoor je echt beter slaapt na (regelmatig) een maaltje kersen.

Zin in een stevige fietstocht? Probeer dan deze Kersenfietstocht door de Bommelerwaard.

Ineke

Week 27: Couscous

Heb je wel een beetje genoeg van elke dag die boterhammen als lunch? Ga eens voor couscous! Couscous is heel makkelijk te maken, is koud ook lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. Zelf maak ik weleens een enorme pan, zodat ik genoeg heb voor een hele week (even invriezen en op tijd ontdooien).

Het liefs voeg ik zelf de volgende ingrediënten toe (maar voel je vrij om alles dat je lekker lijkt eens te proberen):
  • Mozzarella
  • Courgette
  • Paprika
  • Olijven
  • Rozijnen
  • Cashewnoten
Vaak hoef je aan de couscous zelf alleen maar kokend water toe te voegen, dus ook als je weinig tijd hebt, is deze optie ideaal. Nog een voordeel: couscous met veel groenten vult goed, zodat je er de rest van de dag weer tegenaan kunt.

Eet smakelijk!
Gina

Week 26: Lekker makkelijk

Deze week een makkelijke tip voor de beginnende en luie vegetariër (keukenprinsen (m/v) doe je ogen even dicht of skip naar de laatste regel).
Vegetariseren (een bestaand gerecht/recept zodanig aanpassen dat het vegetarisch wordt) is heel makkelijk, nog makkelijker kan het zijn om een kant-en-klaar maaltijdpakket (bijvoorbeeld de bekende wereldmaaltijden) te vegetariseren. Vaak kun je met een kleine aanpassing het gesuggereerde gerecht al vegetarisch maken. Heerlijk voor een inspiratieloze dag. Kipfilet kun je bijvoorbeeld vaak vervangen door tofu (wel even goed het vocht eruit halen), gehakt voor vega-gehakt en gehaktballetjes voor de vegetarische variant.
En wat nog leuker is als tweede stap: Probeer als je een gerecht echt lekker vindt, dit zelf na te maken (of een recept wat er op lijkt te gebruiken).

Smakelijk!
Vincent

Week 25: Vega BBQ tips!

Je denkt misschien aan grote stukken vlees, broodjes en sauzen bij de bbq, maar wist je ook dat je heel goed vegetarisch kunt bbq-en?

Enkele tips:
  • Groenten op de bbq zijn absoluut de moeite waard; zoals groene asperges, venkel, baby romainesla of bloemkool roosjes.
  • Pof een zoete aardappel, biet of kastanjes.
  • Maak spiesjes met allerlei groenten zoals; paprika, courgette, champignon, ui en tomaat. Hier kun je ook heerlijk tofu aan toevoegen.
  • Wil je eens iets anders dan knoflook of chilisaus? Probeer dan eens tomatensalsa  of een avocadosaus.

Lees ook meer over de nationale VegeQdag op 31 juli!

Heel veel BBQ plezier!
Amber

Week 24: Avocado's

Ken je dat? Je wilt guacamole maken of je voelt je geïnspireerd door prachtige avocado-roos foto's en toevallig zijn de avocado's in de aanbieding. Top! Alleen kun je er thuis helemaal niks mee. Keihard en er zit geen smaak of kraak aan. Dan leg je ze op de fruitschaal en 3 dagen later zijn ze allemaal bruin/zwart, niet te eten en moet je ze weggooien.

Waar moet je de volgende keer op letten:
  1. Koop Avocado's in de winkel 2 dagen voordat je ze nodig hebt. Op de markt kunnen ze al een heel stuk rijper zijn en misschien al wel s'avonds te gebruiken in de chocolademousse.
  2. Hoe weet je dat ze rijp zijn? Check of het dopje/steeltje makkelijk los laat.
    -Nee? Niet rijp. -Ja? Is het daaronder groen? Nog niet rijp. Licht bruin: perfect. Zwart: Jammer, maar waarschijnlijk ben je te laat.
  3. Bewaar ze op een koele plek NIET in de buurt van ander fruit zoals appels en bananen. De koelkast stopt/verstoort het rijpingsproces dus daar zijn de meningen over verdeeld maar mijn ervaring is dat voor een paar dagen prima te doen is.
  4. Hoewel het goede vetten zijn, zijn het nog steeds wel heel veel vetten die je binnen krijgt van een avocado. De helft eten en de helft bewaren? Doe de pit samen met het resterende stuk (dan verkleurt hij veel minder) in de huishoudfolie in de koelkast.

Wist je trouwens dat er voor avocado-diehards de afgelopen maanden een Engels pop-up restaurant  is open gegaan met een 5 gangenmenu en een cocktail van avocado's 😱?

Klik hier voor lekkere recepten met avodado

Smakelijk!
Ineke

Week 23: Noten

Vaak vergeten mensen dat je op een heel makkelijke manier je warme maaltijd of salade steviger, gezonder én lekkerder kunt maken met noten. Je kunt ze bijvoorbeeld meebakken met je ratatouille, over je salade strooien of toevoegen aan een rijstgerecht. Een paar van mijn favoriete opties:
  • Pijnboompitten in de salade of bij de pasta pesto (tip: rooster ze even in een pan)
  • Walnoten in de salade; lekker en bovendien heel gezond! (Als je ze iets te bitter vindt, kun je ze even roosteren in de pan)
  • Cashewnoten in zo ongeveer alles: door je groentemix, bij de rijst, in de salade, als snack, enzovoorts.
  • Studentenhaver als snack
  • Noten in de groentetaart
Natuurlijk zijn er nog veel meer noten en opties. Meer informatie en tips vind je hier.

Eet Smakelijk!
Gina

Week 22: Asperges

Het is weer aspergetijd! Met asperges kun je oneindig variëren, van een heerlijke soep tot aan een stevige maaltijdsalade. Er zijn groene en witte asperges. Mijn voorkeur gaat uit naar witte asperges vanwege de stevigheid en lekkere bite. Mijn favoriet: Aspergesoep, heerlijk als lunch of als avondmaaltijd!

Tip:
  • Leg de asperges ongeveer 30 minuten in een koude bak met water, hierdoor zijn ze makkelijker te schillen.
  • Het kookvocht en de schillen kun je gebruiken als basis voor een aspergesaus of in de soep.

Eet smakelijk!
Amber

Week 21: Gegrilde paprika

Paprika is een heel handige groente. Ze zijn lekker en als je een stoplicht koopt, heb je meteen kleur in je gerecht. Paprika doet het goed in allerlei eenpansgerechten, pastagerechten of rijstgerechten.
Als je het roerbakken van paprika’s een keer beu bent, minder vet wilt eten of het zoete van de paprika nog meer naar voren wilt halen, kun je ze ook heel lekker grillen. Het enige wat je er voor nodig hebt, is een oven en geduld. Je halveert de paprika's en haalt het zaad eruit. Vervolgens leg je ze op een bakplaat midden in de oven en bak ze tot het vel zwart wordt (zo’n 20-25 minuten op 225 graden). Haal ze uit de oven en laat ze iets afkoelen. Je kunt dan heel makkelijk het velletje eraf halen. Het resultaat is heerlijk; goed in bijvoorbeeld een salade.

Eet smakelijk!
Vincent

Week 20: Gebruik een goed mes!

Investeer in een paar goede messen en slijp ze ook (of laat ze slijpen) van tijd tot tijd. Een goed mes scheelt echt de wereld. Ik was zelf sceptisch in het begin, ik bedoel hoeveel beter moet een mes wel niet snijden om een prijs van (ruim) 100 euro te rechtvaardigen? Maar wanneer je eenmaal met een goed mes door een tomaat (om maar eens wat te noemen) gesneden hebt alsof je door boter glijdt, begrijp je het verschil. Ik heb ervaring met Kai en Global maar in een goede kookwinkel kun je gewoon zelf proberen wat voor jou het best voelt.

Voor je verjaardag voortaan dus aan iedereen een bijdrage vragen, dan voelt het wat minder decadent ;)

Succes!
Ineke

Week  19: Groentecurry

Zin in iets lekkers met heel veel groenten dat toch makkelijk te maken is? Maak zelf een groentecurry! Ideaal om alle groenten die je over hebt te gebruiken – je kunt het zo gek niet bedenken of het is lekker in een curry. Als je helemaal losgaat, zorg er dan wel voor dat je een grote bakpan gebruikt.

Mijn persoonlijke favoriet:
  • Kook bloemkool in een kookpan en kook/stoom aardappeltjes (kan lekker makkelijk in de magnetron – ik blijf een student)
  • Bak ui, groene paprika en champignon in je grote pan
  • Voeg de gekookte stukjes bloemkool en aardappeltjes toe
  • Voeg een currysaus toe (kant-en-klaar, zie het eerste punt), zoals bhuna of madras
  • Laat 10-15 minuten sudderen – klaar!
Met dit recept kun je eindeloos variëren. Serveer met rijst en maak het helemaal af met wat naanbrood.

Eet smakelijk!
Gina

Week 18: Tofu Gyros of Shoarma

Mis je heel erg de smaak van bijvoorbeeld gyros of shoarma?
Deze kun je heel goed imiteren met gemarineerde tofu.

Haal eerst goed het vocht eruit (zie de infographic), snijd de tofu in kleine blokjes of prak het met je vork en marineer het vervolgens met gyros of shoarma kruiden (of maak je eigen mix). Voor het beste resultaat wacht je vervolgens een paar uur (maar na een minuut of 20 is het al goed ingetrokken en krijgen de ongeduldige onder ons ook een acceptabel resultaat).

Heerlijk met wat groente en saus in een pitabroodje.

Eet smakelijk!
Vincent

Week 17: Zoete aubergine snack

Dit maak ik soms als lekker snelle en gezonde hap tussendoor of als groente gerecht bij de maaltijd. 

Ingrediënten:
Aubergine(s)
Honing
Citroen
Olijfolie

Voor het bereiden: 
Grilpan of koekenpan met anti-aanbak laag
kwastje (voor het insmeren van de plakken aubergine)
vork

Bereiding:
Snij de aubergine in dunne plakken. Besmeer de plakken aan beide kanten met olijfolie. Gril ze vervolgens in de pan aan beide zijde (kan in een grilpan of een koekenpan met anti-aanbak). Druk tussendoor met de achterkant van een vork op de plakken zodat het beetje vocht en de olie uit de aubergine komt. Zo brand deze niet aan en wordt de plak gelijkmatig gaar en zelfs een beetje krokant.  Knijp een (halve)citroen uit op de plakken aubergine in de pan, zodra deze aan beide kanten goed gegrild zijn en gaar lijken. Druppel wat honing op iedere plak. Keer ze om en herhaal. De honing zal nu een beetje karamaliseren, wat de smaak versterkt. Je hebt nu heerlijke, zoete aubergine.

Eet smakelijk!
Eveline

Week 16: De leftovers van gisteren zijn de basis van vandaag

ByraniStel je hebt op maandag een etentje met collega’s en je hebt daarvoor een giga hoeveelheid biryani gemaakt. Dan kun je de leftovers de volgende dag eten als lunch of invriezen*.
Als je nog meer over hebt; maak dan arancini (gefrituurde rijstballetjes).
Restjes courgette of bloemkool eindigen in de frittata.
En als je aan het eind van de week half verlepte worteltjes, een zielig stukje broccoli en een preitje in de groentela ziet liggen, maak je daarvan gewoon lekkere soep. Aanvullen met groentebouillon en een paar geschilde en in stukjes gesneden aardappeltjes, de staafmixer erdoor en hop: zelfgemaakte groentesoep.
 
Eet smakelijk!
Ineke

Wanneer je maaltijden invriest doen veel mensen dat in "slappe" plastic dozen (a la de chinees zeg maar) en voor het gemak zetten ze dan die doos uit de diepvries in de magnetron om te ontdooien. Dat plastic 'geeft af'. De hoge temperaturen uit de magnetron zorgen ervoor dat hele kleine deeltjes in het eten terecht komen. Dat is niet gezond. Daarom kun je het best eten gewoon in een pannetje opwarmen op het vuur of overscheppen in een glazen ovenschaal en die dan in de oven of -vooruit- in de magnetron zetten.