Kooktip van de week 2017

Week 52: Koken met de Kerst restjes

Kerst draait voor een groot gedeelte om eten. Veel mensen zullen verschillende gerechten bereiden en misschien grotere hoeveelheden maken, zodat ze zeker weten dat er voldoende eten is. Als er zoveel eten gemaakt wordt, kan het makkelijk gebeuren dat niet alles tijdens de twee kerstdagen opgegeten wordt. Wat doe je dan met het eten dat over is? Er zijn veel manieren om restjes eten te verwerken. Je kan dus nog een 2e (en 3e) keer kan genieten van je kerstmaaltijd!
 

Omelet

Een omelet is een goed gerecht om aardappelen en groente in te verwerken. Met name de wat drogere groentesoorten (zoals bijvoorbeeld paprika, champignons, courgette). Door groentesoorten zoals tomaat of sla kan de omelet te vochtig worden waardoor het ei niet stolt. Klop een aantal eieren los in een kom (afhankelijk van hoeveel groente en/ of aardappelen je toevoegt). Bak de omelet op middelhoog vuur, met de deksel op de pan. Strooi eventueel nog kaas bovenop de omelet.
 

Roerbakschotel

Rijst, groente en vleesvervangers kan je vaak roerbakken. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een pan met antiaanbaklaag. Roer regelmatig terwijl je de maaltijd verwarmd. Voeg wat kruiden toe en klaar ben je.
 

Saus

Met groente en vleesvervangers die over zijn kan je ook een saus maken. Bijvoorbeeld voor over je pasta. Je kan een tomatensaus maken door tomatenpuree en bouillon toe te voegen aan je overgebleven ingrediënten. Of maak een roomsaus met slagroom en geraspte kaas.
 

Soep

Een soep is een makkelijk gerecht om veel ingrediënten in te verwerken. Denk aan vleesvervangers, groente en granen. Doe alle ingrediënten in een pan. Schenk hier zoveel bouillon bij dat je soep de gewenste dikte krijgt en pureer het geheel met een staafmixer of in een blender.
 

Salade

Voor een salade van je restjes hoef je alleen maar alles wat je in je salade wilt klein te snijden en bij elkaar in een kom te doen. Je kan er nog een (zelfgemaakt) slasausje of dressing aan toevoegen, zoals deze yoghurtsaus. Maak bijvoorbeeld een salade met rijst, pasta, peulvruchten, groente of vleesvervangers die over zijn.
 

Pizza

Een pizza is een makkelijke -maar niet zo’n gezonde- manier om overgebleven groente en vleesvervangers mee te verwerken. Maak je eigen pizzadeeg of gebruik een kant-en-klare variant en beleg je pizza met de ingrediënten die je erop wilt gebruiken. Strooi er geraspte kaas overheen en bak je pizza in de oven totdat het deeg gaar is.

Heb je écht geen zin om het kerstmaal de volgende dag weer te eten, dan kan je het voedsel altijd ook invriezen. Wat handige invriestips:

  • Zorg dat je vriezer een maximale temperatuur van -17 graden heeft. Lager mag ook.
  • Vries de maaltijd zo snel mogelijk in nadat je het gemaakt heb. Dan blijft de maaltijd lekkerder en langer houdbaar.
  • Als je veel eten over hebt en in wilt vriezen, verpak dit dan in aparte porties die je één voor één kan ontdooien. Anders zit je later weer met te veel eten dat in één keer op moet.
  • Ontdooi je maaltijden het liefst in de koelkast. De bacteriën groeien dan minder snel vanwege de koudere temperatuur.
  • Zelfs in de vriezer is je eten niet onbeperkt houdbaar. Schrijf de datum daarom altijd op je bakje, zodat je weet hoe lang het al in de diepvries staat.
  •  
Eet smakelijk.
Marieke

Ontvang 30 dagen lang tips, schrijf je nu in!

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie! Elke dag een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips. Zo wordt vegetarisch eten supermakkelijk en superleuk!

Week 51: Kooktips voor een makkelijke vega-Kerst-keuken

De hele adventsperiode delen we tips om vegetarische gerechten te maken voor je kerstmenu. Het kan echter zijn dat je helemaal geen zin hebt om heel nieuwe recepten uit te proberen of lang in de keuken te staan. Misschien wil je wel vasthouden aan je traditionele kerstmenu, maar dan wel met een vegetarisch sausje. Als dit het geval is, zijn de volgende opties misschien wel iets voor jou:

  • Bekijk onze vervanglijst om te kijken door welk product je het vlees in jouw traditionele gerecht kan vervangen. Om een paar voorbeelden te geven: gehakt kun je gewoon vervangen door vegetarisch gehakt en kipfilet is vaak goed te vervangen door gemarineerde tofu.
  • Kies voor een wat luxere kant-en-klare vleesvervanger. Dus kies niet de standaard vegaburger, maar een luxe burger, notenburger of gevulde schnitzel.
  • Pimp je vleesvervanger met een sausje. Net als je vlees kan voorzien van een saus, kun je dat natuurlijk ook doen met je vleesvervanger. Doe een lekkere champignonsaus of zigeunersaus over je schnitzel of Jachtsaus of Stroganoffsaus over je vegaballetjes. Mocht je daarbij kiezen voor een saus uit een pakje let dan wel op verborgen vlees en het Vega(n)-keurmerk.
  • Over pakjes en zakjes gesproken. Je kunt natuurlijk ook een maaltijdmix kopen en daarin het vlees vervangen (of de vegetarische variatie maken als die erop staat). De merken KnorMaggi en Honig hebben diverse wereldmaaltijden met het keurmerk. 

Wil je toch wel iets langer in de keuken staan dan kun je je nog altijd op de Adventsmail abonneren (onderaan elke mail staat een link, zodat je gemiste versies kan nalezen). Of je kunt kijken op onze kerstpagina’s en gourmetspecial.

Eet smakelijk
Vincent

Week 50: Vegetarische (kerst) cake zonder ei!

Het is bijna Kerstmis en wat is er leuker dan je bezoek bij de koffie of thee te verrassen met een lekkere cake? Het leukste is natuurlijk om het in de vorm van bijv. een kerstboom of een koekmannetje te doen, maar als je zo’n vorm niet hebt, voldoet een gewone cakevorm natuurlijk ook.

Wat heb je nodig?

  • We gaan het niet te moeilijk maken, dus je kan gewoon een pak kant-en-klare cakemix van 400 gram uit de winkel gebruiken. In principe bestaat zo’n beetje iedere standaard cakemix uit dezelfde ingrediënten: bloem, bakpoeder en suiker. Je zou het dus ook zelf kunnen samenstellen, als je dat liever doet.
  • Wat heb je verder nog nodig: 200 ml plantaardige melk, je mag zelf kiezen of je voor sojamelk, amandelmelk of havermelk gaat. Tip: Als je helemaal geen melk wilt gebruiken en je cake een zoet smaakje mee wil geven, kun je i.p.v. de melk ook ervoor kiezen om 200 ml vruchtensap te gebruiken, bijv. appelsap of sinaasappelsap.
  • Dan heb je nog 120 ml olie nodig en ook hier heb je weer diverse keuzes: je kan voor (milde) olijfolie, anarchide-, zonnebloem- of koolzaadolie gaan.
  • Eventueel kan je nog een zakje vanillesuiker toevoegen, maar dit hoeft niet per se.

Het recept:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet je cakevorm in met een beetje olie.
  2. Doe de cakemix in een kom en voeg de melk, olie en vanillesuiker toe. Roer alles met een garde tot een glad beslag. Je zal merken dat dit snel gaat. Omdat je geen eieren gebruikt in dit recept, heb je geen mixer nodig!
  3. Giet het beslag vervolgens in de cakevorm en bak het in 50 tot 60 minuten in de oven tot het goudbruin ziet. Je kunt er een vork insteken: als die er schoon uitkomt is je cake gaar.

Let op!

Omdat je geen eieren gebruikt, is het belangrijk dat de cake eerst goed af koelt, voor je hem in plakken gaat snijden! Anders stort hij in elkaar.

Tip:

Versier je kerstcake voor je hem op gaat eten. Bijv. met eetbare sterretjes of teken er op met eetbare “stift”. Je vindt vast genoeg inspiratie voor versieringen op de afdeling bakproducten in de supermarkt.


Eet smakelijk!
Maartje

Meer Vega-Kersttips vind je hier!

Help ons jou en anderen te helpen vaker vegetarisch te eten

Word donateur en draag bij aan de groei in het aantal mensen dat minder vlees eet én ontvang elk kwartaal het magazine Lekker.Vegetarisch, propvol kooktips, recepten en achtergronden. Word nu donateur en je ontvangt ook een Lekker.Vegetarisch Verwenbox en schort óf het boek De Hippe Vegetariër van Isabel Boerdam t.w.v. 22,50 euro.

Week 49: Kerst met Kinderen

Uiteraard is Kerst ook een heel mooi feest voor de kinderen. Ze kunnen helpen de kerstboom versieren, met een Adventskalender aftellen, helpen de tafel dekken en helpen met koken. Ook is het leuk om mooie knutselwerkjes te maken voor op tafel en in het huis. Het is een mooie tijd in het jaar om samen op de bank te kruipen en kerstverhalen voor te lezen.

Iedereen in mijn  omgeving is het ermee eens: betrek de kinderen erbij.
Zo kwamen we tot de volgende tips voor een Kerst met Kinderen, maar de lijst is natuurlijk onuitputtelijk.
  • Ga samen koken en betrek de kinderen erbij. Hou het simpel en pas een bestaand gerecht een beetje aan waardoor het een feestelijk tintje krijgt.
  • Racletten of gourmetten is ook ideaal met kinderen (pas op met hete pannetjes) omdat je er allerlei vegahapjes (worstjes, burgers, groenten, pannenkoekjes e.d.) op kunt klaarmaken.
  • Je kunt ook leuke hapjes klaarmaken in kinderstijl, zoals poppetjes, kaarsjes of kerstboompjes van groente, fruit of van brooddeeg en deze eindeloos versieren in kerststijl met bijvoorbeeld cherrytomaatjes, komkommer, kaas, of ander leuk gekleurd groente of fruit.
  • Dek samen mooi de tafel en presenteer alles extra feestelijk.
  • Voor tijdens een uitgebreid diner: zorg dat je een spelletje of tekenspullen paraat hebt, kinderen houden het minder lang vol aan tafel dan volwassenen (neem het ook mee als je uit eten gaat of bij iemand anders op bezoek gaat).
  • Voor de grotere kids: vraag hen zelf wat ze willen maken, ze barsten vaak van de ideeën. En voor achtergrond informatie is er uiteraard Vegakids!

Veel plezier een eet smakelijk!
Saskia

Meer Vega-Kersttips vind je hier!

Week 48: Natuurlijke theeën

Nu het buiten natter, kouder  en donkerder wordt, krijg ik steeds meer zin om lekker binnen te blijven met een dekentje en vooral heel veel warme thee. Ik houd veel van afwisseling en ik heb soms genoeg van de standaard smaken van de kant-en-klare theezakjes. Wist je dat je ook je eigen thee kan maken met ingrediënten die je misschien al wel in huis hebt? Of je kan je standaard thee bijzonder maken door deze ingrediënten toe te voegen. En het mooiste is dat veel van deze ingrediënten een positief effect op je gezondheid hebben.

Kaneel: heeft een ontstekingsremmende werking, heeft een gunstige invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten, kan mogelijk hersenziekten voorkomen en zorgt voor een langzamere opname van koolhydraten waardoor de glucosespiegel gereguleerd wordt. Je kan ook een lepel honing aan je kaneelthee toevoegen. De combinatie van kaneel en honing heeft een verhoogd effect.

Citroen: is goed voor het immuunsysteem dankzij de hoge concentratie vitamine C, verbetert de spijsvertering en kan ontstekingen aan het ademhalingsstelsel tegen gaan.

Gember: bevordert de stoelgang en de bloedcirculatie, zorgt voor een betere voedselvertering en helpt het lichaam te ontgiften.

Munt: bevordert de spijsvertering, heeft een antibacteriële werking en bevat veel antioxidanten. Van antioxidanten is bekent dat ze het lichaam kunnen beschermen tegen tumoren en ziektes

En er zijn vast nog meer ingrediënten waar je lekkere thee mee kan maken. Wees creatief. Je kan er natuurlijk zelf voor kiezen om verschillende smaken te combineren of thee met één smaak te maken.

Geniet ervan,
Marieke

Week 47: Bonen maken je (maaltijd)salade

Een must voor iedereen, en zeker voor vegetariërs: lekker vaak bonen eten. Bonen kunnen ook uitstekend koud gegeten worden, bijvoorbeeld door ze door een snelle salade te mengen. Eigenlijk lenen alle soorten bonen zich hiervoor; uit pot of blik, maar zelf gekookt kan natuurlijk ook. Lekker stevige bonen zijn favoriet, zoals kikkererwten, rode kidneybonen, zwarte bonen of limabonen. Of in de zomer: verse tuinbonen.

Met bonen uit pot of blik geldt maar één belangrijke regel bij de bereiding: goed afspoelen met koud water voordat je ze verwerkt, zeker als je ze zo door een koude salade mengt.

Meng de (afgespoelde) bonen met saladevariaties van groene sla, komkommer, tomaat, rucola, schijfjes radijs, geraspte wortel, stukjes paprika, ringen rode ui of lente-ui, geraspte (rode) kool, olijven in ringetjes gesneden, stukje avocado, en eventueel stukjes mozzarella, (geiten)kaas.

Doe er voor de smaak en smeuïgheid nog een simpele vinaigrette van olijfolie, azijn en een beetje zout en peper door. Met brood erbij, als je wilt.

Eet smakelijk.
Jolanda

Week 46: een week vol nieuwe recepten

Heb jij soms ook helemaal genoeg van de maaltijden die je altijd kookt, maar heb je geen idee waar je moet beginnen met nieuwe recepten? Op zo’n moment las ik weleens een week in, waarin ik elke dag iets nieuws kook:
  • Struin receptenwebsites af (natuurlijk vooral onze database!) en kies verschillende recepten uit die je lekker lijken
  • Maak een boodschappenlijstje met alle boodschappen die je hiervoor nodig hebt
  • Kook een week lang elke avond iets nieuws.

Aan het eind van de week heb je dan vast in elk geval één recept dat je aan je routine kunt toevoegen – en hopelijk veel meer!

Wil je extra inspiratie direct in je mailbox? Meld je dan gratis aan voor 30 dagen vegetarisch; je ontvangt 30 dagen lang elke dag een receptennieuwsbrief met een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips.

Succes!
Gina

Week 45: Minder keuzestress

Er zijn zoveel lekkere vegetarische producten dat je soms niet kan kiezen. Ze worden daarnaast ook steeds lekkerder. Dat concludeerde de Consumentenbond naar aanleiding van een recent onderzoek. Jammer genoeg hebben zij niet onderzocht wat nou de allerlekkerste vleesvervanger was (wel wat de meest milieuvriendelijke was).

Voor hummus en cassavechips hebben de bezoekers van de Veggie Fair dat wel onderzocht in een smaakpanel.

Bij hummus was de winnaar niet zo verrassend, het grote merk Maza won daar. Bij de cassavechips was de winnaar wel heel bijzonder: AH basic; de goedkoopste uit de test! Voor hummus en cassavechips zijn dit dus zeker aanraders.

Vincent

De volledige uitslag van hummus  en cassavechips  kun je nog teruglezen. Of kijk de filmpjes hieronder:

Week 44: Lauwwarme herfstsalade

Persoonlijk houd ik erg van maaltijdsalades, maar als het weer kouder wordt, dan eet ik toch liever iets warms. De oplossing is een lauwwarme salade. Je kunt hiervoor koude sla met van allerlei warm groenten, fruit of kaas combineren: gebakken champignons, courgette, gesmolten geitenkaas of stoofpeertjes bijvoorbeeld. 

In de herfst is onderstaand recept mijn favoriet.

Ingrediënten:

  • Minikrieltjes
  • Pompoen in blokjes (of je zelf gaat snijden of voorgesneden uit de diepvries, mag je zelf weten)
  • (kastanje) champignons in stukjes
  • Witte druiven (grote exemplaren halveren)
  • Pittenmix
  • Rucola
  • Geitenkaas
  • Provençaalse kruiden
  • Rode wijn azijn
  • Evt. peper en zout

Hoe maak je de herfstsalade:

  • Roerbak de minikrieltjes in olie op een middelhoog vuur
  • Voeg de pompoenblokjes toe en bak mee
  • Voeg als laatste de champignonstukjes toe en bak ook mee
  • Laat de boel door pruttelen met een flinke scheut rode wijn azijn erbij
  • Rooster de pittenmix kort in een apart pannetje, tot de pitten lichtbruin zien en houd dit apart
  • Voeg nu de druiven toe en de Provençaalse kruiden naar smaak en laat alles nog even doorwarmen op een laag vuur. 
  • Eventueel kun je ook nog peper en/of zout naar smaak toevoegen
Serveer de salade op een bedje van rucola en garneer met de pittenmix en de verkruimelde geitenkaas
Lekker met stokbrood.

Eet smakelijk!
Maartje

Week 43: Kruidnagels

Kruidnagels zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom. Ze kunnen worden gebruikt bij stoofgerechten, soepen en saladedressings en ook in zoete gerechten kunnen ze heel lekker zijn.

Maar hoe voorkom je dat je ze kwijt raakt en je tijdens het eten opeens een hele kruidnagel in je mond hebt? Heel simpel: Stop ze in een thee-ei! Zo vis je de kruidnagels makkelijk weer uit je eten.
Deze tip werkt ook goed voor in stukjes gebroken laurierblad. ;-)

Femke

Week 42: Avocado weetjes

Avocado’s zijn erg populair. In 2016 was ons land na de VS de grootste importeur van avocado’s ter wereld. Er worden dus behoorlijk wat avocado’s genuttigd door de Nederlanders. En waarom ook niet? Avocado’s zijn erg lekker en ontzettend gezond. Daarom vandaag een aantal weetjes over deze vrucht!

Wist je dat:

  • avocado’s boordevol zitten met goede vetten, vitamine A, vitamine C, vitamine B6, calcium en magnesium.
  • avocado’s sneller rijp worden als hem met een appel of banaan in een papieren zak stopt. Het gas dat de appel of banaan uitstoot is van invloed op het rijpingsproces van de avocado.
  • je de avocado makkelijk kunt snijden, zonder de lastige harde schil van de vrucht te verwijderen. Je hoeft de avocado alleen maar doormidden te snijden. Snijd vervolgens het vruchtvlees in stukjes en schep de gesneden blokjes met een lepel uit de schil.
  • je makkelijk en snel een veganistische chocolademouse kan maken met avocado, banaan en cacaopoeder. Pureer de avocado en de banaan, mix alle ingrediënten goed door elkaar. En klaar ben je.

Eet smakelijk
Marieke

Bekijk ook deze 20 recepten met avocado.

Week 41: Verse kruiden langer bewaren

Koken met verse kruiden geeft je maaltijd vaak iets extra’s, een finishing touch. Maar hoe bewaar je verse kruiden als je teveel hebt om in één keer te verwerken?

In de koelkast

Als je verse kruiden binnen twee weken gaat verwerken kun je ze prima in de koelkast bewaren. Spoel de kruiden goed schoon met koud water. Hou ze zoveel mogelijk heel; dus niet de takjes afsnijden of alvast kleinsnijden. Wikkel het kruidenbosje dan in een paar velletjes vochtig keukenpapier en leg het in de groentenla van je koelkast. Zo kun je ze nog zo‘n twee weken goed houden. Dit kun je goed doen met de meeste verse kruiden, zoals bijvoorbeeld peterselie, bieslook, munt of koriander. Basilicum is een uitzondering! Die kan niet tegen vocht, en moet juist droog, donker en op kamertemperatuur bewaard worden (dus buiten de koelkast). Steviger kruiden, zoals tijm en rozemarijn hoeven niet in vochtig keukenpapier. Bewaar ze in een plastic zakje of plastic bakje in de koelkast.

Drogen

Als je vers gekochte of geplukte kruiden langer goed wilt houden dan max twee weken, kun je ze drogen. Dat kan bijvoorbeeld met tijm, rozemarijn, dragon, oregano of munt. Om de kruiden zoveel mogelijk hun smaak te laten behouden moeten ze in een zo’n kort mogelijke tijd en op een zo laag mogelijke temperatuur gedroogd worden. Maak de kruiden eerst goed schoon en verwijder de steeltjes of delen van de plant die je niet mee wilt drogen. Dan kun je ze in bosjes ophangen of verspreid over een schaal één tot twee weken laten drogen aan de lucht tot ze knisperig zijn. Zorg ervoor dat de kruiden niet in de zon drogen, dat is funest voor de smaak. Moet het sneller? Gebruik dan de magnetron of de oven. In de magnetron gaat het snelst: verspreid de kruiden goed over een schaal en zet die twee à drie minuten op de hoogste stand in de magnetron. In de oven duurt het zes tot twaalf uur; op de laagste stand. Bewaar de gedroogde kruiden in een pot die je luchtdicht af kunt sluiten, het best op een donkere, koele plaats. De smaak blijft dan minstens nog zes maanden goed.

Invriezen

Kruiden die wat subtieler behandeld moeten worden, zoals bijvoorbeeld peterselie, koriander, dille en basilicum, kun je ook prima invriezen om ze wat langer te bewaren. Maak ze schoon, en ze kunnen direct de vriezer in. Eerst blancheren is nog beter om smaakverlies te beperken. Blancheren doe je met een schuimspaan of houd het uiteinde van het stengeltje vast, terwijl je de kruiden in een pan kokend water 10 tot 20 seconden onderdompelt. Vries de kruiden daarna direct in. In een plastic diepvrieszakje, of schep kleine porties in ijsblokvormpjes waar je koud water overheen giet. Zo blijven ze minimaal nog twee maanden goed.

Jolanda

Week 40: Koken zonder vies te worden

Ik kook altijd een beetje chaotisch en op gevoel. En als je dan in 3 pannen tegelijkertijd aan het roeren bent, wil er wel eens wat gaan spetteren of komt de pollepel langs je kleren. Een schort is daarom een ideale oplossing (zeker als die ook nog eens handige zakken heeft), want je kan daarna gelijk in je nette kleren aan tafel. Het leuke is dat als je nu donateur wordt van de Vegetariërsbond dat je kunt kiezen voor een Lekker.Vegetarisch schort. Je helpt dan niet alleen ons zoveel mogelijk mensen te laten proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn, maar je bent gelijk ook in stijl gekleed om lekker vegetarisch te koken! Hoe dat schort er uit ziet? Dat laat collega Marieke hiernaast zien.

Vincent

Week 39: Paneer

Laatst heb ik voor het eerst gekookt met paneer, wat ik daarvoor alleen gegeten had in restaurants of als ingrediënt van een kant-en-klaarmaaltijd. Paneer is een vegetarische kaas die veel gebruikt wordt in bijvoorbeeld de Indiase keuken. Net als halloumi smelt de kaas niet als je ‘m bakt of grilt, waardoor het een lekkere warme toevoeging is in bijvoorbeeld een salade.
Een gerecht waarin paneer vaak gebruikt wordt, is curry. Als je niet alleen maar groenten in je curry wilt, creëer je met paneer net iets specialers.

Hoe maak je een curry met paneer?

  • Bak de paneer een paar minuten in wat olijfolie
  • Voeg je andere ingrediënten toe en bak ze mee (bijv. ui, spinazie, paprika, champignon)
  • Mix alles met een currysaus en laat sudderen (als je van snel, makkelijk koken houdt 🙋) of voeg zelf (curry)kruiden toe
     
Smakelijk!
Gina

Week 38: De perfecte risotto

Risottorijst wordt vooral verbouwd in Noord-Italië en de korrel is korter en ronder, dan die van gewone rijst. Officieel heet risottorijst arborio- of carnarolirijst. De smaak van deze twee soorten is vrijwel gelijk, maar de carnaroli heeft een grotere korrel.

Risottorijstkorrels nemen minimaal 3x hun eigen gewicht aan op, waardoor ze tijdens het koken romig en smeuïg worden.

De ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 liter groentebouillon
  • 1 ui
  • 60 gram boter
  • 300 gram risottorijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 75 gram Parmezaanse kaas
     

Hoe maak je risotto:

  • Breng de bouillon op hoog vuur aan de kook en laat het na het koken op een laag vuurtje staan
  • Snijd ondertussen de ui in stukjes
  • Gebruik een pan met een dikke bodem en verhit de helft van de boter op laag vuur
  • Voeg de stukjes ui toe en bak enkele minuten tot die glazig zijn
  • Bak de risottorijst enkele minuten mee, tot de korrels ook glazig zijn
  • Voeg de witte wijn toe en blijf roeren tot deze is opgenomen
  • Voeg vervolgens steeds een beetje bouillon toe (bijv. met een soeplepel) tot de rijst gaar is. Blijf regelmatig doorroeren. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt.
  • Als de rijst gaar is voeg je de geraspte kaas en de rest van de boter toe. Laat met het deksel op de pan nog ongeveer 3 minuten staan. Roer dan alles door elkaar en breng op smaak met peper en een snufje zout. Garneer met een beetje geraspte kaas en dien direct op.
     

Variatietips:

  • Gebruik eens een rode ui i.p.v. een witte voor wat meer pit
  • Als je boter te vet vindt, kun je ook olie gebruiken
  • Probeer eens rode wijn, i.p.v. witte wijn, dit geeft een heel andere smaak
  • Als je alleen risotto wat saai vindt: je kunt zo’n beetje alle soorten groenten toevoegen: zoek op risotto in onze receptendatabase voor inspiratie
  • Kies eens voor een andere kaassoort

Eet smakelijk!
Maartje

Week 37: Wrapfeestje

Heb je veel verschillende smaken, wil iedereen wat anders, maar wil je toch samen eten. Denk dan eens aan een vul je eigen wrap en/of pitabroodjefeestje. Wraps en pitabroodjes kun je met van alles en nogwat vullen. Van falafel, gekruid gehakt, vegetarische shoarma tot pinda’s en peulvruchten en van sla en mais tot romige pompoen (bak een ui, voeg pompoen toe en daarna (soja)room en kruiden). Maak het af met wat verschillende sausjes en toppings, doe het allemaal in bakjes en iedereen kan zijn wrap of pitabroodje zo maken als hij zelf wil. Gezellig en voor ieder wat wils.

Smakelijk!
Vincent

Week 36: Hoe klop je eiwitten goed stijf?

  • Zorg dat je gereedschap schoon en vetvrij is. Gebruik een schone kom en kloppers
  • Gebruik verse eieren op kamertemperatuur
  • Zorg dat er bij het ei scheiden geen eigeel bij het eiwit komt. Dit gaat super makkelijk met behulp van een flesje. Kijk hier!
  • Gebruik een elektrische mixer op de hoogte stand

Succes!
Femke

Week 35: Nooit meer plakkerige spaghetti

Heb jij hier ook wel eens last van? Je hebt spaghetti gekookt maar je kan nog niet direct eten, omdat de saus nog niet klaar is of omdat het gezelschap nog niet compleet is. En als je dan eenmaal gaat opscheppen bestaat de spaghetti niet meer uit van die leuke slierten, maar is het één plakkerige klomp geworden. Hoe kan je dit vorokomen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: spoel de spaghetti met warm water.


Plakkerige spaghetti ontstaat door zetmeel. Wanneer de ongekookte spaghetti in kokend water komt, verspreid het zetmeel uit de spaghetti zich, wat resulteert in plakkerige spaghetti. Als je de spaghetti na het afgieten onder de warme kraan afspoelt, spoel je de zetmeel weg en blijft je spaghetti heerlijk soepel. Je kan de spaghetti het beste met warm water afspoelen, zodat je maaltijd minder snel afkoelt.

Als je de pasta niet wilt afspoelen omdat je vindt dat het daarmee zijn smaak verliest, kan je de eerste twee minuten van de kooktijd ook goed in de pan roeren. Dat is de tijd waarin de zetmeel zich aan de spaghetti hecht.

Eet smakelijk,
Marieke

Week 34: Tamari

In vegetarische recepten zie je vaak het ingrediënt sojasaus voorbij komen. Soms staat er ook ketjap en soms tamari. En ook al hebben ze een andere naam, ook ketjap en tamari zijn sojasauzen.

Sojasaus en ketjap worden gemaakt van gefermenteerde sojabonen, water, tarwe en zout. Met daaraan vaak nog toegevoegd, afhankelijk van merk of soort, andere smaakmakers zoals suiker, azijn, alcohol en kruiden.

Tamari is een glutenvrije sojasaus. Tamari bevat geen tarwe, en heeft daardoor en sterkere, geconcentreerdere smaak en het is eigenlijk nog zouter en nog minder zoet dan gewone sojasaus.

Ketjap kennen we als een dikke, wat zoete, stroperige saus uit de Indonesische keuken. Sojasaus is meestal van Japanse origine; een dunne zoute saus. In ketjap zit altijd tarwe en suiker, in sojasaus zit altijd tarwe.

Sojasaus, ketjap en tamari worden gebruikt in marinades, als smaakmaker in plaats van zout en om een gerecht kleur te geven. Het smaakt lekker in combinatie met honing, gember, knoflook, limoen, citroen en rode peper.

Als je glutenvrij wilt eten en liever geen of minder suiker gebruiken, probeer dan eens tamari als smaakmaker.

Yolanda

Week 33: Níet koken!

Ja, koken kan heel leuk en heel lekker zijn (zie onze recepten!), maar soms heb je er gewoon echt geen zin in… Daarom is de kooktip van deze week om niet te koken – en lekker eten te vinden bij restaurants, cateraars, hotels, enz. met het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs!
Ons keurmerk is perfect als je lekker vegetarisch uit eten wilt, maar geen zin hebt om als enige optie geitenkaassalade of gevulde paprika/paddenstoel te hebben. Restaurants met het keurmerk bieden ten minste twee volwaardige vegetarische menu’s aan, van hetzelfde culinaire niveau als de overige menu’s. Ook worden de vega-opties gelijktijdig met de andere gerechten op de kaart gewisseld en op dezelfde manier gecommuniceerd. Voor speciale categorieën, zoals snackbars en huiskamerrestaurants, zijn speciale voorwaarden opgesteld. Je kunt er hier meer over lezen.

Vind restaurants bij jou in de buurt

Onze keurmerkhouders vind je het makkelijkst via onze webapp. Deze hoef je niet te downloaden (erg handig als je – zoals ik – nooit genoeg geheugen op je telefoon hebt), maar werkt gewoon via je browser. Je vindt ‘m hier! Hij is geschikt voor alle smartphones en tablets (en desktops), en laat je zoeken naar horeca bij jou in de buurt. Zoek je liever direct via de kaart op je desktop? Klik dan hier!

Nieuwe keurmerkhouders

Onze nieuwste keurmerkhouders zijn:
  • Dwingelderheem in Dwingeloo, een vergader-en trainingslocatie met een 100% vegetarisch aanbod
  • Soi35 Thai Food in De Meern, een restaurant en bezorgservice

Tips

  • Donateurs van de Vegetariërsbond krijgen een voordeelpas waarmee je korting krijgt bij ruim 40 restaurants en cateraars. Donateur worden?
  • Lees onze restaurantrecensies voor meer gedetailleerde beschrijvingen van specifieke restaurants!

Smakelijk!
Gina

Week 32: Tomatenweetjes

  • Tomaten zijn rood omdat ze het stofje lycopeen bevatten, dit is een natuurlijk pigment. Hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen die bevat. Overigens heeft dit stofje geen invloed op de smaak.
  • Tomaten groeien aan planten, boven de grond. Ze houden van warmte en daarom worden ze in Nederland alleen geteeld in verwarmde kassen.
  • Dat ze van warmte houden is niet zo gek, want de tomatenplant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Al in de zestiende eeuw werd de plant door ontdekkingsreizigers meegenomen naar Zuid-Europa, maar pas 300 jaar later vielen ook de Noord-Europese landen voor de tomaat.
  • Verse tomaten zijn rood, glanzend, hebben geen beschadigingen in de schil en voelen stevig aan als je ze indrukt.
  • Tomaten zijn vers op hun lekkerst, dus verwerk ze bij voorkeur op de dag van aankoop in je eten.
  • Als je ze toch langer wilt bewaren: de koelkast is geen goede bewaarplaats voor tomaten: het is er te koud. Op een plek met een temperatuur van rond de 12 graden zijn ze ongeveer een week houdbaar.

Er zijn verschillende soorten tomaten:
  • Cherrytomaatjes: klein, zoet en sappig
  • Romatomaten: groter en lichtzoet
  • Trostomaten: volzoet, aromatisch en met een licht kruidige smaak

Eet smakelijk!
Maartje

Week 31: Bananenijs

Van bevroren banaan kun je super makkelijk en lekker ijs maken. Zorg dus dat je altijd bananen in je diepvies hebt liggen, zonder schil, eventueel al in plakjes, in een diepvries zakje.Voor het ijs moeten de bananen minimaal 4 uur in de vriezer hebben gelegen. 

De bananen doe je bevoren in je keukenmachine of blender. Hieraan kun je yoghurt, fruit, cacao, creme fraiche, kokosroom en honing of ahornsiroop toevoegen. Mengen tot er een gladde massa onstaat. 

Bijvoorbeeld: 4 bananen, 1 theelepel honing, 150 gram magere (griekse) yoghurt en een handje geraspte kokos. 

Je kan het nu direct eten, maar als het te slap is kun je nog even terug in de vriezer te doen.

Overscheppen in een ijscoup en garneren met cocos of vers fruit.

Smullen maar!
Femke


 

Week 30: Varieer met je favoriete gerecht

Foto: Marco Verge met Creative Commons Licentie

Vaak heb je zo’n gerecht of basis van een gerecht waar je heel blij met bent. Je maakt het regelmatig, maar toch het begint toch weer te vervelen. Voordat je weer de kookboeken in duikt, kun je ook kijken hoe je het met een simpele variatie weer interessant te maken is. Bij een peulvruchten gerecht kun je altijd variëren met de peulvrucht. Echter ook andere gerechten kun je simpel variëren. Probeer bijvoorbeeld je favoriete pastagerecht eens met gebakken aardappelen in plaats van pasta, je rijstgerecht met bami of (roerbak)noedels of je aardappelgerecht met rijst of pasta.
En als uitsmijter: bijna alles smaakt lekkerder op een pitabroodje!

Disclaimer: het risico van deze tip is dat je soms een combinatie maakt die echt niet lekker is, maar nog groter is het risico dat je de perfecte combinatie vindt en de pan in 1 keer leeg eet!



Veel succes!
Vincent

Week 29: Een ijskoude smoothie

Met warm weer kan een koud drankje erg lekker zijn. Maak een keer een smoothie met ingevroren fruit. Het enige waar je aan moet denken is om de avond van tevoren het fruit voor je smoothie in de vriezer te leggen. En de volgende dag maak je in een handomdraai een heerlijk verfrissende en gezonde smoothie.

Let er wel op dat je een blender gebruikt die geschikt is om ijs mee te malen. Niet alle blenders kunnen dit.

Ook lekker: koud water met schijfjes citroen, komkommer, frambozen of ander zomers fruit. Al dan niet uit de diepvries. Dit geeft je water net een extra smaakje en het helpt nog steeds zeer goed tegen de dorst.

Marieke

Week 28: Snacken met het Vegetarisch Productkeurmerk

Iedereen heeft af en toe zin in een lekkere snack. Hoe pak je dat aan als je zeker wilt weten dat je snack vegetarisch is? Natuurlijk kun je zelf alle ingrediënten doorspitten, maar met ons Vegetarisch Productkeurmerk weet je zeker dat je goed zit.

Er zijn ondertussen heel wat lekkere vegetarische snacks die het keurmerk dragen, zoals:

Sommige producten zijn zelfs geheel plantaardig en dragen het V-Keurmerk ‘Vegan’.

Het Vegetarisch Keurmerk wordt in Nederland beheerd en gecontroleerd door de Vegetariërsbond. In andere Europese landen doen verwante organisaties dit.

In producten met het keurmerk zit geen vlees, dierlijke bouillon, gelatine of hulpstoffen die afkomstig zijn van gedode dieren of slachtafval. Meer informatie over de producten en de keurmerkvoorwaarden lees je hier – veel snackplezier! 

Gina

Week 27: Pesto, echt vegetarisch

Pesto is heerlijk en gemakkelijk zelf te maken. Pesto kan natuurlijk door de pasta, maar ook bij groenten en als smeersel op (stok)brood of cracker.

Het standaardrecept voor pesto is:
  • gelijke hoeveelheden basilicum, pijnboompitten en harde pittige kaas (neem bijvoorbeeld als je 25 gram basilicum hebt, ook 25 gram pijnboompitten en 25 gram kaas), zo kun je de hoeveelheid die je wil maken gemakkelijk aanpassen.
  • Verder gaat er door: knoflook, een snufje peper en eventueel nog een snufje zout. En natuurlijk olijfolie, genoeg om er een lekker smeuïge pesto van te maken.

In de meeste recepten staat dat je voor pesto parmezaanse kaas moet gebruiken, zelfs in vegetarische kookboeken. Maar let op! De originele parmezaanse kaas is niet vegetarisch, want die wordt met dierlijk stremsel gemaakt. Dierlijk stremsel komt uit de maag van een kalf. Ga dus op zoek naar een vegetarische harde pittige kaas. Liefst een lekkere geiten- of schapenkaas. Kijk daarvoor in de supermarkt of er op de verpakking staat: met vegetarisch stremsel. Of koop het bij een biologische winkel of een goede kaaswinkel waar ze je goed kunnen informeren.

Smakelijk!
Jolanda

Week 26: Hoe houd je groente en fruit langer goed?

  • Wist je dat 45% van de groente en het fruit in Europa eindigt als afval?
     Die verspilling vindt vooral plaats door de consument (wij dus)
     
  • Ook groente en fruit wat geoogst is, “leeft” nog: dezelfde biologische processen als voor de oogst blijven plaats vinden. Daarbij verbruiken ze zuurstof en verliezen ze vocht.
     
  • Vochtverlies is de belangrijkste oorzaak van verrotting.
     
  • Hoe meer oppervlakte groente of fruit heeft, ten opzichte van de inhoud, hoe sneller het verlept. Sla en spinazie zullen dus sneller vergaan, dan een appel of een stronk broccoli.
     

Hoe kun je dit vochtverlies tegengaan en het verrottingsproces vertragen?

  • Kou houdt het vochtverlies tegen. De meeste soorten groente en fruit moet je dan ook in de koelkast bewaren. De meeste mensen weten echter niet dat je tomaten, paprika’s, courgettes en aubergines beter in een koele kelder, dan in de koude koelkast kan bewaren. Ook tropische soorten, zoals bananen en mango houden niet van de kou en horen op een koele plek.
     
  • Vanwege de luchtvochtigheidsverhouding is het het beste om groente en fruit in een afgesloten plastic zak te bewaren.
     
  • Ook voorgesneden groente bewaar je het beste in een ongeopende plastic zak in de koelkast. Als het zakje geopend is, zal het verrottingsproces dubbel zo hard verlopen, vanwege de lage zuurstofverhouding in de verpakking, die dan wordt verbroken.

Ondanks dit minder smakelijke verhaal, hoop ik dat je toch van je groente en fruit blijft genieten!

Maartje
Bron: Onderzoek van Universiteit van Wageningen

Week 25: Hummus met een bijzondere smaak

Probeer een hummus met een bijzondere smaak: 
Voeg 2 gram pompoen op 1 gram kikkererwten toe.
Of  kies voor een hummus met aardbei, waarbij je 1 gram aardbei op 1 gram kikkererwten kan gebruiken.

Variatie op het normale hummus-recept en lekker bij je vega-BBQ! 

Smakelijk!
Vincent

Week 24: Groente op de vega-BBQ

Snijd de groente in niet al te grote stukken of dunne plakken. Dit is belangrijk om de groente op de barbecue goed gaar te kunnen krijgen. Wees royaal met olie, wrijf het barbecuerooster ermee in (voor je hem aansteekt natuurlijk) en zet een kommetje olie klaar voor tijdens het grillen. Smeer met een kwastje of de bolle kant van een lepel de te grillen burgers en spiezen in voor je ze op de barbecue legt. Zo voorkom je dat je vegalekkers in het rooster blijft plakken.

Blokjes groente kun je aan een spies rijgen om ze makkelijk op de barbecue te kunnen leggen en ze te kunnen draaien. Leg -voor je de groente gaat spiezen- de stokjes enkele uren in koud water, zo voorkom je dat de stokjes tijdens het spiezen gaan splinteren en zullen ze niet zo snel op de barbecue verbranden.

Dunne plakken van bijvoorbeeld courgette, kun je ook in een 'golf' aan een spies maken, eventueel met andere groente er tussendoor. Ook kan je een klemrooster gebruiken. Daarmee kun je eenvoudig wat grotere stukken groente grillen en een flinke hoeveelheid groente in één keer omdraaien.

En last but not least kan je natuurlijk ook aluminiumfolie gebruiken, bijvoorbeeld om tussen de hete kolen aardappels te poffen. Prik wel regelmatig even om te zien of ze al gaar zijn en haal ze er tijdig uit. Snijd de aardappel vervolgens open en vul hem met een kruiden-roomkaas of een lekkere saus naar keuze.

Geniet!
Anne

Meer vega-BBQ tips? Kijk op onze BBQ pagina en kom naar onze VegeQ op 16 september op Landgoed de Olmenhorst.

Week 23: Variëren met ontbijt

Ontbijt wordt ook wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. De energie die je met het ontbijt binnenkrijgt, is nodig om je lichaam aan het werk te kunnen zetten. Misschien neem je daar ’s ochtends uitgebreid de tijd voor of misschien eet je zo snel mogelijk om wat langer in bed te kunnen blijven liggen. Het is belangrijk dat je deze maaltijd niet overslaat. Hier wat ontbijtvariaties voor wanneer je genoeg hebt van de standaard boterham met pindakaas.
  • Yoghurt met fruit en noten
  • Havermoutsmoothie of andere gezonde, snelle smoothies
  • Groenteomelet met bijvoorbeeld paprika en champignons
  • Bananenpannenkoekjes. Mix hiervoor twee geprakte rijpe bananen met twee gekluste eieren. En bak binnen een handomdraai gezonde pannenkoekjes
  • Maak een ontbijt met brood bijzonder met zelfgemaakt beleg, zoals deze pompoenhummus
  • Een pitabroodje met kaas uit de oven of het broodrooster. Niet heel gezond, maar voor af en toe wel erg lekker!

Eet smakelijk!
Marieke

Week 22: lekkere (en gekke) combinaties

Sommige dingen smaken gewoon heel lekker samen. Ken je de volgende combinaties al?
  • Broccoli en kaas
  • Brie en jam
  • Chocola en sinaasappel
  • Tomaat, mozzarella en basilicum
  • Avocado en tomaat
  • Hummus en pitabrood
  • Walnoot en honing
  • Banaan en citroensap
  • Caramel en zout
  • Pindakaas en hagelslag
  • Watermeloen en feta
  • Bloemkool en kaas
  • Lasagne en brood
  • Kaas en ui
  • Zilveruitjes en komkommer

Bovenstaande combinaties zijn redelijk bekend. Er zijn echter natuurlijk ook gekke (of in elk geval aparte) combinaties, die ook heel lekker kunnen zijn. Mijn favoriet is pindakaas en komkommer – heel lekker op (geroosterd) brood of een rijstwafel.

Op Twitter vroegen we wat de favoriete ‘rare’ combinaties zijn van onze volgers en kregen we de volgende antwoorden:
  • Verse roomkaas en jam of Nutella
  • Bruine bonen en stroop
  • Vegetarische paté en belegen kaas
  • Kaas en sinaasappelmarmelade
  • Pindakaas, komkommer en cayennepeper
  • Kaas met appelstroop
  • Oude kaas met veggiespread
  • Kaas en Nutella
  • Kokosboter, chocopasta en hagelslag

Credit naar onze volgers – je vindt onze tweet en de antwoorden erop hier.

Weet jij er nog meer? Tweet ons!

Smakelijk en veel plezier met uitproberen!
Gina

Week 21: Alles over asperges

  • Het aspergeseizoen loopt van half april tot eind juni, hoewel dit iets kan verschuiven vanwege de weersomstandigheden.
  • Asperges van Nederlandse bodem, worden voornamelijk verbouwd in Noord-Brabant en Limburg.
  • Asperges bevatten slechts 18 kilocalorieën per 100 gram. Daarnaast zijn ze een bron van foliumzuur, dit draagt bij aan een goede weerstand.
  • Er zijn witte en groene asperges.

Witte asperges:

  • Worden met de hand geoogst, zodra ze hun kopje boven de grond uitsteken. Ze blijven dus wit, doordat ze nauwelijks aan daglicht worden bloot gesteld.
  • In een natte theedoek gewikkeld, kun je ze 2 dagen bewaren in de koelkast
  • Voor je ze kookt, snijd je ongeveer 1,5 cm van de houtachtige onderkant af. Ook moeten ze geschild worden. Dit gaat het beste met een dunschiller en je schilt vanaf de kop naar beneden.
  • Breng ze met een beetje zout in genoeg water aan de kook en laat 5 minuten koken. Haal de pan dan van het vuur en laat ze nog 10 tot 15 minuten met het deksel op de pan staan voor je ze op gaat eten


Groene asperges:

  • Groene asperges worden pas geoogst als ze 25 cm boven de grond uitkomen en krijgen hun kleur dus onder invloed van het daglicht.
  • Je kunt ze in een open plastic zak, 2 dagen bewaren in de koelkast
  • Groene asperges hoef je niet te schillen, snijd wel ongeveer 1,5 cm van de onderkant af
  • Kook ze 3 tot 5 minuten in een beetje water en spoel ze vervolgens af met koud, stromend water voor je ze serveert

Nog een tip: zowel witte als groene asperges zijn in grove stukken gesneden en gewokt ook heel lekker.

Kijk voor recepten met asperges in onze database.

Eet smakelijk!
Maartje

Week 20: Vegetarisch in 11 minuten

Soms heb je geen tijd of zin om lang in de keuken staan, maar wil je wel iets gezonds en lekkers op tafel toveren. Met de volgende basis kun je in ongeveer 10 minuten een maaltijd op tafel hebben staan:
  1. Kook water en voeg pasta of rijst toe (wel de snel kokende soort), dit duurt ongeveer 10 minuten.
  2. Pak de wok en bak daarin vegetarisch gehakt (zie kooktip week 36 2016) of vegetarische wokreepjes, na een paar minuten voeg je voorgesneden groente toe en woksaus (of een eigen kruidenmix met wat water).
  3. Giet de pasta of rijst af en doe die in de wok bij de rest. Voeg eventueel wat extra saus toe en bak dit nog een minuutje.
  4. Na 11 minuten kun je aan tafel!

Variatietips: in plaats van het gehakt of de reepjes bij stap 2 kun je ook bij stap 3 noten toevoegen. Wil je nog sneller klaar zijn dan kun je de pasta of rijst vervangen door voorgebakken aardappeltjes of aardappelpuree (instant of eerder gemaakt op een dag dat je meer tijd had).

Succes!
Vincent

Week 19: Soep van overgebleven groente

Houd je ook vaak groenten over en weet je niet wat je er mee moet doen? Weggooien is zonde! Maak er bijvoorbeeld een lekkere soep van.


Hoe maak je het?


Doe de groenten die je over hebt bij elkaar in een pan. Je kunt zelf kiezen om alle groenten die je over hebt tegelijk te gebruiken, of om dit te limiteren tot twee of drie verschillende groenten. Net wat je zelf lekker vindt.

Voeg eventueel nog een blikje bonen toe. Dan wordt je soep lekker romig en krijg je direct ook meer eiwitten binnen. Giet zoveel bouillon bij de groente, zodat je een soep krijgt met de gewenste dikte en smaak. Pureer het geheel met een staafmixer en klaar ben je.

Ontzettend gemakkelijk en heerlijk als voorgerecht of onderdeel van je lunch.

Eet smakelijk!
Marieke

Week 18: vegetarisch gehakt

Met vegetarisch gehakt maak je een simpel gerecht met alleen groenten al snel interessanter en voedzamer. Vaak koop je het bevroren en bak je het in zo’n 10 minuten in de pan, samen met je groenten. Omdat er meestal nog niet veel smaak aan is toegevoegd, past het bijna overal bij. Je kunt je maaltijd (en het gehakt) dan kruiden zoals je wilt. Een paar voorbeelden:
  • Wraps uit de oven gevuld met groenten, kidneybonen, vegetarisch gehakt en kaas (mijn favoriet)
  • Pasta met tomatensaus, verse groenten, vegetarisch gehakt en geraspte kaas
  • Chilli met groenten, bonen en vegetarisch gehakt (heel lekker met knoflookbrood erbij, trouwens)
  • Vegetarisch gehakt als onderdeel van je tacomix
  • Elke andere groentemix met gehakt als onderdeel van een maaltijd

Als je nog geen eiwitcomponent in je maaltijd hebt, is dat snel opgelost met wat vegetarisch gehakt. Bovendien is het een makkelijke manier om te beginnen met vegetarisch eten; je hoeft alleen maar je ‘normale’ gehakt te vervangen. Mocht je met mensen eten die niet aan een vegetarische maaltijd moeten denken, dan krijg je ze hiermee misschien wel om!

Nog een tip: er zijn verschillende soorten vegetarisch gehakt van allerlei merken, dus probeer zeker verschillende producten uit. Als je geen fan bent van een bepaald gehaktproduct, betekent dat niet dat er geen andere optie is die je wel lekker vindt.

Voor meer informatie over kant-en-klare vleesvervangers klik je hier. Je kunt ook onze vervang- en gemakslijst downloaden als je het jezelf extra makkelijk wilt maken om vleesvervangers te kiezen.

Smakelijk!
Gina

Week 17: Lekker koken met zoete aardappel

  • Wist je dat de zoete aardappel eigenlijk helemaal geen aardappel is, maar een tropische groente uit Zuid-Amerika? Daarom houden ze niet van de kou en moet je ze niet bewaren in de koelkast, maar op een donkere plek.
  • De schil is eetbaar, maar borstel de groente dan wel goed schoon onder de kraan
  • Zoete aardappel is heel gezond: het bevat ijzer, mineralen, vitamine C, B en bètacaroteen, deze laatste veroorzaakt de oranje kleur
     
Je kunt zoete aardappel op verschillende manieren bereiden:
  1. Koken: snijd de zoete aardappel in stukken (met schil of zonder schil: kan allebei) en kook deze 15 tot 20 minuten in water
  2. Roosteren: snijd de zoete aardappel in lange repen (frietvorm) en bak ze 1 uur in de oven op 150 graden
  3. Pureren: schil een kilo zoete aardappelen, snijd in stukken, kook gaar, giet af en stamp vervolgens fijn met 25 gram boter en 100 ml melk
  4. Poffen: was de zoete aardappelen, dep ze droog, prik er gaatjes in met een vork en pof ze vervolgens 45 minuten in de oven op 175 graden
  5. Bakken: snijd de zoete aardappelen met schil en al in blokjes en bak ze 15 tot 20 minuten op een middelhoog vuur
Eet smakelijk!
Maartje

Week 16: Hoe bewaar je overgebleven gekookte Paas eieren ?

Heb jij ook zoveel gekookte eieren over van pasen? Zet deze dan zo snel mogelijk in de koelkast om te voorkomen dat er schadelijke bacteriën ontstaan. 
  • Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier tot zeven dagen houdbaar in de koelkast.
  • Een gepeld ei is in een schaal met water maximaal een week houdbaar in de koelkast. 
  • Eieren kun je ook inmaken of wecken. Kijk op weckenonline.eu hoe je dit moet doen.
Je hardgekookte eitje is natuurlijk altijd lekker bij je lunch, de asperges, in een spinaziesalade,  of salade met avocado.

Smakelijk!
Femke


Week 15: Tofumarineren voor last minute kokers

We deelden vorige week een filmpje over hoe je tofu lekker klaarmaakt. Daarin werd vooral gezegd dat je geduld moet hebben, zowel om het vocht eruit te krijgen als bij het marineren. Ik ben zelf iemand die vaak pas op het laatste moment begint met koken en vaak dan pas beslist wat die gaat eten (en ook iets minder geduld heeft). Dan is het niet meer mogelijk om uren te wachten. Daarom twee tips voor de last minute koker die toch iets met gemarineerde tofu wil (maar minder om de mooie vorm geeft):
  1. Leg het blok tussen 2 snijplanken, maar in plaats van uren een dik boek erop te leggen, druk je rustig op de bovenste snijplank (niet te hard want dan druk je ook de tofu zelf kapot).
  2. Prak de tofu met je vork of snij het heel fijn (dan verlies je gelijk veel vocht), als je het nu marineert heb je meer oppervlak wat de marinade opneemt en trekt de smaak dus sneller in je tofu.

Succes!
Vincent

Week 14: Aardappel op de BBQ

Het is nog maar april, maar het barbecueseizoen is al weer begonnen. Burgers en andere vleesvervangers genoeg om op het vuur te grillen. Salade of andere lekkere groenten en wat sausjes erbij, prima! Meestal eten we er dan brood bij.
Maar een lekkere aardappel uit het vuur kan ook. Zo pof je een aardappel op de barbecue: een niet te grote aardappel goed schoon boenen met water, niet schillen. Dan kruiselings insnijden, wat grof zout erover strooien en een scheutje olie of een klontje boter er bij. Vervolgens niet te stijf oprollen in een stukje aluminiumfolie. Een niet al te grote aardappel kan dan zo op het bbq-rooster of direct tussen de kolen gelegd worden (in een niet te heet deel van het vuur) Na ongeveer 45 minuten is de gepofte aardappel klaar. Voor een grotere aardappel doe het volgende: nadat je hem hebt schoon gemaakt, boor je met een appelboor het midden uit de aardappel, strooi daar het zout en de olie of boter in. In folie rollen en op de bbq. Lekker met zure room en wat bieslook of andere verse kruiden.

Eet smakelijk!
Jolanda

Week 13: Vegetarische optie bij Knorr Wereldgerechten en maaltijdmixen

Als je nou toch een keer makkelijk uit een pakje wil koken, kies dan voor een Knorr Wereldgerecht of maaltijdmix met het Vegetarisch Keurmerk.

Knorr geeft voortaan ook een vegetarisch recept op de verpakkingen van de wereldgerechten en de maaltijdmixen. Dit doen ze om mensen op een eenvoudige manier kennis te laten maken met vegetarisch eten. Knorr verkoopt in Nederland op jaarbasis 20 miljoen maaltijdpakketten en 17 miljoen maaltijdmixen. Ze bereiken dus veel mensen die eens een “dagje zonder vlees” willen eten.

Knorr gebruikt ook eerlijke ingrediënten: bijna alle groenten, kruiden en specerijen worden op een duurzame manier geteeld. Ook dit wordt vermeld op de verpakking, doormiddel van een QR-code.

Knorr is onderdeel van Unilever en zij hebben een partnerschap met de Europese Vegetarische Unie (waar de Vegetariërsbond de Nederlandse licenties van uit geeft) en de Green Protein Alliance.

Eet smakelijk!
Maartje

Bron: evmi.nl
Kijk hier voor alle producten met het Vegetarisch Keurmerk

Week 12: lunchtips

Ik heb eerlijk gezegd een beetje genoeg van elke keer brood als lunch. Als je de tijd hebt om iets anders te maken, is dat soms veel lekkerder! Een paar van mijn favoriete lunchopties:
  • Falafel in pitabroodje/flatbread. Heerlijk met lekker veel salade en wat saus (bijv. knoflook, ketchup of hummus). 
  • Gebakken halloumi, paprika, ui en champignon in een wrap, aangevuld met salade en saus naar keuze.
  • Tosti’s (zelf al veel te lang niet gegeten)! Probeer eens tomaat, ui, paprika en/of Italiaanse kruiden toe te voegen voor extra smaak.
  • Couscoussalade (zie mijn kooktip van week 27 in 2016)
  • Een burger gaat er altijd in… Zoek eens tussen onze recepten
     
Smakelijk!
Gina

Ps. De foto heb ik gestolen van ons recept voor een meergranenwrap met falafel

Week 11: Rösti als krokante laag op een groenteschotel uit de oven

Iedereen kent wel het Zwitserse gerecht rösti: geraspte aardappelen. Meestal eet je het in de vorm van een ronde aardappelkoek.

Maar heb je het wel eens geprobeerd als krokante laag op een groenteschotel uit de oven?
  • Gebruik groenten naar keuze, snijd die in stukken en roerbak deze kort, tot ze beetgaar zijn
  • Giet het vocht af en doe de groenten in een ovenschaal
  • Tip: als je er tomatenblokjes bij doet, wordt het extra lekker
  • Nu kan de rösti op de groentelaag (ook de kant-en-klare in bevroren toestand)
  • Bestrooi naar eigen smaak met (cajun)kruiden
  • Voor de liefhebbers: met stukjes mozzarella is het ook lekker
  • Het moet ongeveer drie kwartier in de oven op 225 graden, totdat de röstilaag een beetje bruin is geworden

Eet smakelijk!
Maartje

Week 10: Gember bewaren

We hebben er allemaal flink last van gehad maar gelukkig lijkt de griep nu op zijn retour. En omdat voor ons kippensoep natuurlijk geen optie is, lurken we de hele dag van onze gember thee 😉

Gember is verwarmend en heeft een smaak waar sommige mensen wel aan moeten wennen, maar als je eenmaal zover bent, is het niet alleen heerlijk maar ook super gezond (van antioxidant tot ontstekingsremmend en bloeddrukverlagend. Zoek online even op de gezondheidsvoordelen als je het lijstje compleet wilt hebben).

Maar stel dat jij maar een klein beetje gember nodig hebt, hoe houd je dan de rest goed en heb je niet na 2 weken een zielig verschrompeld hoopje in de keuken liggen?

Afsnijden wat je nodig hebt en de rest gewoon invriezen! Hoe je dat verpakt is dan nog wel een ding. Meest gebruikt is waarschijnlijk ongeschild in stukjes in huishoudfolie. Je kunt de wortel ook eerst raspen en die hoopjes (bijv. 1 theelepel per hoopje) dan in bevroren toestand bij elkaar in een zakje in de vriezer bewaren tot gebruik.

Ineke

Week 9: Net wat extra smaak met bouillon

Soms ben je aan het koken en heeft je gerecht net te weinig smaak en kan het wat extra's gebruiken. Natuurlijk kun je dan de al gebruikte kruiden nog een keer toevoegen, zodat de smaak wat sterker is. Echter soms is dat niet genoeg en ben je gewoon opzoek naar wat extra's. Wat ik dan vaak goed vind werken is door een beetje boeillonpoeder (natuurlijk wel vegetarische) toe te voegen. Dit geeft de maaltijd net iets extra's. Bonustip: mocht je de bouillonblokjes wat te zout vinden én is het niet erg als er extra vocht bij je maaltijd komt dan kun je altijd ook zelfgemaakte bouillon gebruiken, zie ook onze recepten.

Vincent

Week 8: Knapperig korstje

Snackjes die kraken, ik kan er geen genoeg van krijgen! Met een eetlepel meel of bloem en een eetlepel water maak je heel eenvoudig een beslagje waar je tofu, tempé of seitan door kan halen alvorens je ze in de pan met een laagje hete olie bakt. Als ze lekker bruin zijn geworden schep je ze eruit en smikkelen maar.

Je kan het beslag naar wens op smaak brengen met peper. zout, je favoriete kruiden of een kruidenmix. Of je kan vooraf de tofu, tempé of seitan even marineren in sojasaus. Voor de echte lekkerbekken: probeer eens pastinaakcrème tussen twee plakjes seitan en voorzie dat van een knapperig korstje.

Knapperige korstjes zijn natuurlijk niet alleen voorbehouden aan vleesvervangers. Je kunt er ook bloemkoolroosjes, plakjes courgette of stukjes ananas of appel door halen. Combinaties naar smaak zijn het uitproberen waard. Even bakken in wat olie en je hebt iets lekkers om van te genieten naast je maaltijd of lekker tussendoor.

Smakelijk!
Anne

Week 7: Maak van je restjes een omelet

Nog een halve paprika, halve ui en een aardappel over en geen idee wat je ermee moet doen? Gebruik je restjes groenten voor een lekkere lunch in de vorm van een omelet!

De meeste groenten zijn lekker als ingrediënten voor een omelet. Zorg ervoor dat ze (bijna) gaar gebakken zijn in de pan, en voeg dan geklopte eieren toe (eventueel met geraspte kaas). Een stukje brood en wat salade erbij en je hebt een lekkere maaltijd, die trouwens ook koud lekker is.

Ingrediënten die goed werken in een omelet, zijn bijvoorbeeld:
Je kunt echter natuurlijk alles gebruiken dat je lekker lijkt! Meer lezen over eieren? Klik dan hier

Gina

Week 6: Lasagne van Courgette

Natuurlijk kun je courgette in linten gebruiken als vervanging voor pasta. Maar je kunt schijfjes courgette ook gebruiken in de plaats van lasagnebladen in je lasagne. Het is een gezond alternatief en nog lekker ook.

Waar moet je op letten:
  • Snijd de courgette in de breedte in heel dunne schijfjes
  • Je hebt ongeveer twee courgettes nodig voor een 4-persoons ovenschaal
  • Zorg dat je begint en eindigt met een laagje (tomaten)saus, zodat de courgetteschijfjes goed “omringd” zijn door saus. Dan worden ze beter gaar.
  • Je courgettelasagne moet ongeveer drie kwartier in de oven op 225 graden.

Eet smakelijk!
Maartje

Week 5: Groenten en fruit uit blik

Groenten en fruit uit blik zijn perfect als je niet altijd zin hebt om helemaal vanaf nul te beginnen als je gaat koken. Bovendien kun je ze ook vaak lang bewaren; een echte aanrader voor de voorraadkast, dus. En ja, ook groenten en fruit uit blik zijn gezond!

Tips:
  • Stukjes tomaat – heel makkelijk om je groentemix zoals chili ‘sappiger’ te maken.
  • Olijven zonder pit – geen pitten in je mond en bovendien krijg je vaak meer voor minder geld dan wanneer je een bakje ‘verse’ olijven koopt.
  • Bonen – bruine bonen, kidneybonen, witte bonen… Even afspoelen en klaar om toe te voegen aan je maaltijd.
  • Perzik – geen gedoe met die zachte velletjes en nooit te hard of te zacht.
  • Ananas – voor iedereen die om logische redenen liever niet een verse ananas te lijf gaat.

Veel kookplezier!
Gina

Week 4: pompoen snijden en schillen.

Leuk, al die pompoen cakes en taarten & risotto recepten met pompoen maar hoe snij je zo’n kreng?
  • Een flespompoen is handiger te snijden dan een ronde pompoen. Bovendien kun je die schil ook gewoon eten. Stel dat je hem toch wilt schillen, gebruik dan een dunschiller!
     
  • Bij een flespompoen is het handigst om hem ongeveer doormidden te hakken met een groot mes en daarna te schillen en in schijven en vervolgens stukjes snijden.
     
  • De gewone pompoen kan ook geschild worden met een dunschiller of, nadat hij uitgehold is, ook gebruikt worden als decoratieschaal. Mocht je alleen het vruchtvlees nodig hebben, zorg dat de pompoen stevig ligt voor je er eventueel met een flink mes in gaat hakken. Leg er een gevouwen doek onder of snij de onder en bovenkant eraf zodat hij stevig staat.
     
  • Laatste tip: de pompoen voorverwarmen; inprikken (niet vergeten anders ontploft hij) en 40 min minuten in de oven of 10 min in de magnetron.
Succes!
Ineke

Week 3: Champignons wassen of niet wassen?

Champignons mogen zeker niet gewassen worden, want dan worden het waterige sponzen. Bijna iedereen weet dat. Maar is het ook waar?

Ongewassen groente op je bord; ik vind het geen prettig idee. Wat te doen? Geen champignons meer gebruiken in de keuken of waterige sponzen bakken? Het hoeft allebei niet. Met een beetje voorbereiding heb je lekkere gewassen en droge champignons om te bakken.

Koop de champignons één of een paar dagen voor je ze wil gebruiken. Spoel ze dan meteen af; niet te lang en niet te veel water gebruiken, want hoe langer ze onder water zijn, hoe meer water ze opzuigen. Gewoon snel spoelen, tot de stukjes aarde en andere (onzichtbare) vuilresten er af zijn. Wrijf ze daarna droog met een theedoek of keukenpapier. Zet ze in een vergiet met een stukje keukenpapier of zo erop in de koelkast. De volgende dag zijn ze weer helemaal droog én schoon. En klaar om lekker knapperig gebakken te worden. Het vergt wat planning, maar dan heb je wel lekker gewassen groente op je bord.

Ben je dit nou toch vergeten, of zo druk druk druk, dat je hier echt geen tijd voor hebt, dan kun je ook net gewassen champignons bakken. Als je ze maar heel kort even spoelt, goed afdroogt, en daarna lang bakt (zolang dat het water volledig is verdampt in de pan), ook dan worden ze lekker, maar niet zo krokant en smakelijk als met wat meer voorbereiding.

Overigens geldt dit ook voor biologische champignons, daar zitten dan wel geen chemische bestrijdingsmiddelen op, maar wel ook stof en bacteriën. En natuurlijk ook voor al die andere heerlijke paddenstoelensoorten die we kunnen bakken en eten.

Smakelijk!
Jolanda

Week 2: Kant-en-klare vleesvervangers

Afgelopen week lag de naamgeving van vleesvervangers onder vuur. De VVD wil namen als vegetarische schnitzel en worst verbieden. Wij vinden dit onzin. Door de huidige namen is het voor vleesminderaars juist makkelijker om voor een vegetarisch alternatief te kiezen met een soortgelijke smaak. Het gebruik van vleesvervangers is echter wel iets anders dan van dierlijk vlees. Daarom enkele tips:
  • Let er op dat je vleesvervangers anders moet bakken dan vlees. Vaak hoef je ze maar kort te bakken en worden ze het lekkerst als je ze op laag vuur bakt. Kijk op de verpakking van het product wat de producent aanraadt.
  • Vleesvervangers kun je in de pan bakken, maar soms ook in de oven of op de barbecue. Daarnaast kun je ze soms frituren. Meestal vind je de mogelijkheden op de verpakking.
  • Vleesvervangers verschillen qua smaak en kwaliteit. Bij sommige is het verschil met vlees nauwelijks te proeven, andere smeken om een lekkere saus. Probeer daarom verschillende producten en merken en kies welke jij het lekkerst vindt.
Lees meer over kant-en-klare vleesvervangers
Lees hier ons bericht over deze naamgeving

Week 1: Knoflookbrood

Heb je zin in knoflookbrood maar heb je het niet kant-en-klaar gekocht? Geen probleem, het is ook heel makkelijk zelf te maken. Hak wat knoflook in kleine stukjes en bak ze in (flink wat) olijfolie of boter. Dit wordt je ‘knoflookboter’. Verspreid deze over wat stukjes geroosterd brood en voeg naar wens geraspte kaas en/of andere kruiden toe. Even in de oven en klaar! Nog lekkerder: gebruik stokbrood in plaats van geroosterd brood als je het in huis hebt.

Smakelijk!
Gina

Alle tips van 2016

Kijk hier nog eens terug naar alle tips die onze medewerkers in 2016 gaven.