I <3 Groente

Auteur: Janneke Vreugdenhil
-lekkerste vegetarische kookboek van 2013

Ik volgde Janneke Vreugdenhil al een tijdje op Twitter (@wateetjanneke) en heb mede naar aanleiding daarvan haar prijswinnende kookboek "I <3 Groente" gekocht. Janneke is omnivoor, maar houdt vooral van groenten "omdat ze zo ontzettend veelzijdig zijn". Zo kun je bieten bijvoorbeeld in de schil roosteren, je kunt ze koken, maar je kunt ze ook meebakken in je chocoladetaart (een dikke aanrader trouwens.)

"I <3 Groente is zowel voor de beginnende als voor de wat gevorderde keukenprins(es) een uitstekend boek. Sommige recepten zijn erg eenvoudig (friet van zoete aardappelen of chopped salad), maar voor een beginnend kok erg motiverend. En als ik eerlijk ben, gebruik ik juist de ‘makkelijke’ recepten zoals "Gebakken courgette met amandelen en rozijnen" het meest.

Het boek is ingedeeld in logische productgroepen (aubergines & courgettes/de familie ui etc.) die per groep acht recepten bevatten. Over het algemeen staan alle recepten binnen een half uurtje op tafel, ook altijd fijn ;)

De recepten zijn meestal voor twee personen en dat was even rekenen, want wij zijn met vijf (grote) eters thuis. Ook qua ‘gaartijden’ moest er dan wel eens iets aangepast worden, omdat ruim een dubbele hoeveelheid echt wel wat langer nodig heeft.

De benamingen van sommige gerechten waren voor mij onbekend, maar dat legt ze in de intro bij het recept uit ("Revuelto" is bijvoorbeeld een mollig Spaans roerei dat met van alles en nog wat gevuld kan worden.) Ook over de benodigde ingrediënten krijg je uitleg of alternatieven, mocht je bijvoorbeeld geen fijne toko op de hoek hebben.

Een aanrader dus voor iedereen die een allround vegetarisch kookboek zoekt!

Ineke

Koop "I <3 Groente" in onze webshop