Falafel

Auteur: Dunja Gulin

Je zou denken dat een kookboek met die naam 1 recept bevat, want falafel, dat zijn toch gewoon balletjes van kikkererwtenmeel die je frituurt? De auteur van het kookboek Falafel denkt daar iets anders over. Niet dat Falafel een vuistendikboek is, maar het bevat wel een kleine 30 recepten rond het thema falafel. Met naast de traditionele falafels, falafel van tuinbonen, tempeh, kidneybonen, falafel, rijst en zelfs pompoenpitten.


Rauwe falafels

Deze laatste vindt zich in de sectie met rauwe falafels. Dit zijn echter niet helemaal rauw, maar rauw volgens de rawfoodbeweging. Dit zorgt ervoor dat ze voor mensen zonder hele specifieke apparatuur als een voedseldroger niet te maken zijn. Er is wel een alternatief maar daarvoor moet je je over op een kier laten staan én op 60 graden zetten en dat kan met veel moderne ovens niet.

Is het lekker?

Los van de 5 recepten met een droogmachine, staan er veel variaties op het idee van een gefrituurd of in de oven gebakken balletje met een krokant laagje en een aantal sausjes. De recepten zijn creatief en voor ieder is er wat wils.


Praktische problemen

Er zijn een paar kleine praktische nadelen. Zo ontbreekt de bereidingstijd en wordt de hoeveelheid weergegeven in de hoeveelheid balletjes en niet de hoeveelheid personen. Daarnaast worden de ingrediënten soms onhandig weergegeven. Zo zijn er recepten waarbij je met gedroogde kikkererwten moet werken. Hierbij zou het voor de mensen die falafel als fastfood zien handig zijn te weten hoe je het recept met kikkererwten uit blik maakt. In andere gevallen is het ingrediënt gekookte rijst of linzen. Is dit dan 420 gram ongekookte rijst die je kookt, of moet je je gekookte rijst op de weegschaal leggen? Ook hier zou iets meer duidelijkheid en een omrekening handig zijn.

Lekker boekje voor de falafelfan

Echter alle praktische problemen daargelaten, bevat dit handzame boekje vooral heel veel inspiratie voor iemand die van falafel en variatie houdt en zelfs met de restjes falafel die hij/zij overhoudt graag nog iets nieuws maakt. Het doet geen grote greep in je portemonnee of boekenkastruimte en je kan bijna een half jaar lang tijdens je falafelvrijdag elke keer een ander gerecht voorschotelen.

Vincent