Mini-Kookboekje: Vegan

Mini-kookboekje: Vegan

Vegan is een handzaam boekje voor de beginnende veganist. Het boekje begint met een korte inleiding over wat veganisme is en welke producten veganisten kunnen gebruiken om zuivel, eieren en gelatine te vervangen. De bewering dat veel veganisten geen chocolade eten is onwaar: voor veel veganisten is chocolade een eerste levensbehoefte. Dit boekje bevat echter slechts twee recepten met chocolade, een gemis als je het de schrijver van dit stukje vraagt.

Het boekje is ingedeeld in verschillende onderdelen: salades, soepen, bijgerechten, hoofdgerechten, etc. Die indeling lijkt hier en daar wat arbitrair: sommige hoofdgerechten zijn geschikt als bijgerecht, en sommige bijgerechten kunnen als hoofdgerecht dienen. De recepten zijn over het algemeen simpel. Bij sommige recepten wordt de lezer geconfronteerd met ingrediënten als gluten of veganistisch eipoeder. Dergelijke ingrediënten kunnen een beginnende veganist afschrikken.

Bij alle gerechten staat de bereidingstijd en de voedingswaarde vermeld. De meeste recepten vragen nogal wat tijd, waarbij vaak wel een deel van de tijd in beslag wordt genomen door weken, marineren of bakken. Verwacht niet om minder dan een half uur in de keuken te staan.

Voor de wat verder gevorderde kok, die de tijd neemt en die niet te beroerd is om eventueel wat dingen op te zoeken is Vegan een leuke introductie in de veganistische keuken.

Ingrid