Vlees is dood, lang leve groente

Auteur: Robin Schaper


Vlees is dood, lang leve groente is naast een kookboek een overtuigend betoog om geen vlees te eten. Het bestaat uit twee delen, die ieder ongeveer de helft van het boek in beslag nemen: waarom mensen vlees eten en vooral waarom ze dit niet moeten doen (deel 1) en dertig plantaardige recepten (deel 2). Het boek lijkt dan ook vooral geschikt voor mensen die op dit moment nog vlees eten en serieus aan het overwegen zijn om (meer) vegetarisch en plantaardig te gaan eten, of hier juist nog niet veel vanaf weten en nieuwsgierig zijn.

Deel 1

Het eerste deel van het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken en begint met de redenering waarom mensen vlees eten. Er wordt stap voor stap uitgelegd waarom vlees eten eigenlijk helemaal niet natuurlijker en gezonder is dan geen vlees eten, zoals veel mensen denken. Alle redenen en belangrijke voedingsstoffen komen aan bod. Voor mensen die nog een stapje verder willen gaan, wordt er ook uitgelegd waarom volledig plantaardig eten een goede optie kan zijn. De tekst leest makkelijk en bovendien heb je als lezer niet het idee dat je aan het luisteren bent naar een zeurderige preek, omdat er constant vragen worden gesteld en alle tegenargumenten serieus worden genomen.

Deel 2

Nu je overtuigd bent, kun je zelf een maand lang aan de slag met de dertig plantaardige recepten die de schrijver heeft uitgekozen. De indeling is simpel en overzichtelijk, en bestaat uit soepen, salades, rijstgerechten, aardappelgerechten, pastagerechten en overige gerechten. De gerechten worden beschreven als een ‘gevarieerde combinatie van vertrouwd en verassend, met zowel plantaardige versies van bekende gerechten als geheel nieuwe gerechten’. Elk recept wordt vervolgens kort en simpel beschreven en is voorzien van een aantrekkelijke, grote kleurenfoto. Voorbeelden van recepten zijn een shepherd’s pie, verschillende curry’s, gegrilde groentesalade, snelle courgettesoep en pizza. Hoewel niet elk recept erg verrassend is, zijn alle gerechten zeer geschikt voor mensen die gewend zijn vlees te eten, maar graag eens op een gezonde (en lekkere!) manier plantaardig willen eten.

Vlees is dood, lang leve groente is dus ideaal voor iedereen die zich wil laten overtuigen door de vegetarische en/of plantaardige keuken. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan is dit een slimme, overzichtelijke en smakelijke eerste stap. Bonuspunten voor de woordspeling in de titel.

Gina

* Fan van het idee om dertig dagen lang vegetarisch te eten? Schrijf je dan ook in voor onze receptennieuwsbrief en ontvang gratis dertig dagen lang elke dag een heerlijk recept in je mailbox! 

* Koop Vlees is dood, lang leve groente in onze webshop