Noten, pitten en zaden

Noten, pitten en zaden kunnen dienen als lekkere en voedzame toevoegingen aan gerechten. Maar niet alleen als toevoeging, je kan er terrines van maken (cashewnotenterrine), of balletjes (van o.a. zonnebloempitten, cashewnoten en pompoenpitten). Ze bevatten veel eiwitten en maken de maaltijd extra vullend. Je kunt er ook ook sauzen, pasta’s en nagerechten van maken. Amandelen en walnoten ken je mogelijk al, maar denk ook eens aan onderstaande producten.

Hazelnoten

Gemalen hazelnoten zorgen voor een lossere textuur in gebak en graanschotels en kun je soms gebruiken om eieren te vervangen. Geroosterd krijgen hazelnoten een veel intensievere smaak. Een kijkje in de natuurvoedingswinkel maakt duidelijk hoe populair hazelnoten zijn: je vindt onder meer hazelnootrepen, -pasta en -wafels. Hazelnoten
worden ook veelvuldig gebruikt in een heel scala aan vegetarische gerechten. En dan is er nog hazelnootolie, die voor een subtiel aroma zorgt in salades, rauwkost en gebak.

Cashewnoten

Een cashewnoot heeft een typische vorm (denk aan een halve maan) en is zoet en olieachtig. De meeste cashews komen uit India, Mozambique, Tanzania en Brazilië en zijn o.a. familie van de mango en de pistachenoot.
Cashewnoten zitten boordevol vitaminen en mineralen. Ze zijn zacht van smaak en textuur en laten zich gemakkelijk verwerken in tal van gerechten.

Kokosnoten

Geraspte kokosnoot is een heel dankbaar ingrediënt voor de verwerking in allerlei gerechten.

Maanzaad

Maanzaad is bijzonder klein en zwart-blauw van kleur. Het is het zaad van de papaver. Het is te koop op de kruidenafdeling van winkels. Van de zaadjes wordt olie gemaakt en de zaden zelf worden gebruikt op en in brood. Strooi gerust wat op het brood als je je eigen brood bakt (doe er dan vooraf wat water over, zodat de zaadjes er niet meteen weer afvallen). Ook voor sauzen, dressings en salades zijn ze zeer geschikt.

Pecannoten

Pecannoten zijn afkomstig uit Amerika. Ze zijn tamelijk groot, bruin en hebben inkepingen. De pecannoot lijkt een beetje op de walnoot, maar hij is langwerpiger en z’n smaak is zoeter. Je kunt de noten bijvoorbeeld gebruiken in gebak en in salades. De noten zijn vooral bekend van de naar hen genoemde pecannotentaart.
 

Pompoenpitten

Pompoenpitten of pepita zijn de eetbare zaadjes van de pompoen. Ze worden gedroogd verkocht.  Pompoenpitten hebben een heel fijne smaak en geroosterd komen ze heel goed tot hun recht. Gezouten kun je ze toevoegen aan rijstschotels en salades. Door de combinatie geven de pompoenpitten iets extra aan deze gerechten. Pompoenpitten zijn ook erg lekker in pesto. Je vervangt dan de pijnboompitten door pompoenpitten.

Sesamzaad

Sesamzaad komt uit de peulen van een tropisch kruid. Het kan wit, geel, rood, bruin of zwart van kleur zijn. Naast calcium bevat sesamzaad ook vele andere mineralen, eiwitten en vetzuren. Sesamzaad kun je het beste roosteren op een laag vuur en  het is lekker om over rauwe of gestoomde groenten te strooien. Het wordt ook verwerkt in brood en op broodjes. Tahin is een pasta van sesamzaad die je kan gebruiken in sauzen of als broodbeleg. Sesamolie is rijk aan onverzadigde vetzuren.