Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Peulvruchten

Peulvruchten zijn zeer voedzaam (rijk aan ijzer, eiwit en vezels), maar vooral ook erg lekker. Je kunt met peulvruchten eindeloos variëren (er zijn alleen al duizenden soorten bonen). Je kunt ze gebruiken in tal van gerechten.

Soorten peulvruchten

Er zijn duizenden soorten peulvruchten, we behandelen hier degene de je algemeen verkrijgbaar zijn:
  • Bruine boon, misschien wel de bekendste boon van Nederland. Erg populair (behalve dan bij Bartje)
  • Doperwt, je vindt ze vaak in een potje met peentjes, maar net als alle peulvruchten kun je eindeloos variëren met het gebruik
  • Kapucijners
  • Kidneyboon, een boon die je het meest terug vind in Mexicaanse gerechten. Wordt niet snel zacht en gaat ook niet snel kapot. Neemt goed andere smaken op.
  • Kikkererwt, blijft goed stevig bij bereiding. Vormt daarnaast de basis van falafel en kikkerwtenmeel.
  • Linzen, een klassieker in de vegetarische keuken. Traditioneel worden ze veel gebruikt in curry's en soepen.
  • Pinda (zie noten) is geen noot, maar een peulvrucht. Echter qua bereiding past hij meer bij de noten.
  • Snijboon
  • Sojaboon, vind je vooral terug in producten als tofu, tempeh en vleesvervangers
  • Tuinboon, nootachtige smaak en romig. Je moet ze vaak wel eerst nog doppen
  • Witte bonen, zachte structuur en romig. Goed als basis voor purree, om mee te bakken of in de traditionele combinatie met tomatensaus.

Kooktips

  • Je kunt peulvruchten in tal van soorten gerechten gebruiken:
    • Ovengerechten
    • Gepureerd
    • In wokgerechten
    • Als vulling van burrito’s, wraps, etc.
  • Hoelang je ze kookt is afhankelijk van in wat voor gerecht je ze gebruikt:
    • Voor salades, roerbakgerechten en vullingen kook je ze beetgaar. De peulvruchten blijven dan heel en los van elkaar.
    • Als je romige peulvruchten wilt voor in een stoofgerecht of om er puree van te maken dan kook je de peulvruchten langer gaar.
    • Je kunt ervoor kiezen om de bonen zelf te weken en te koken. Dit kost echter veel tijd (minstens een paar uur). Je kan daarom er ook voor kiezen om de bonen in blik of pot te kopen. Dat scheelt een hoop tijd.
  • Basisbereidingen: je kunt peulvruchten redelijk eenvoudig lekker maken door ze te bereiden met wat olie en knoflook. Daarnaast kun je ook sojasaus, paddenstoelen, kaas, groenten en pepers gebruiken om een peulvruchtengerecht op smaak te brengen.
  • Qua bereiding zijn peulvruchten vaak uitwisselbaar, dus vervang de ene peulvrucht eens voor de andere.
  • Gedroogd zijn peulvruchten lang houdbaar. Bewaar ze op een koele, droge plaats en vries ze niet in, want dan drogen ze sneller uit. Als je zelf met gedroogde peulvruchten aan de slag gaat onthoud dan de volgende tips:
    • Na het weken grondig afspoelen voorkomt winderigheid
    • Je kunt ook ze intensiever behandelen tegen winderigheid. Dan spoel je ze af en kook je ze vervolgens in schoon water. Je verliest dan wel samen met het zetmeel een deel van de smaak.
  • Bereid kun je peulvruchten nog dagenlang in de koelkast bewaren en maandenlang in vriezer.