Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Seitan

Wat is seitan?

Seitan is een vleesvervanger gemaakt van tarwegluten en heeft een stevige bite. Je kunt seitan kant-en-klaar kopen. Het is zowel verkrijgbaar in de koeling als in potten in de biologische winkel. In sommige beter gesorteerde supermarkten zijn ook potten seitan te kopen, meestal in een speciaal vak met biologische producten. Seitan kun je zelf ook maken van meel (veel werk) of glutenpoeder (iets minder werk).

Tips en trucs

  • Glutenintolerantie of glutenallergie? Gebruik dan geen seitan, maar een andere eiwitbron.
  • Seitan bevat veel eiwit en ijzer, maar geen B-vitamines. Zorg dus dat je die via andere ingrediënten of maaltijden binnen krijgt voor een gezond menu.
  • Seitan kun je roosteren, bakken, paneren en grillen.
  • Je kunt seitan kopen die al een smaak heeft of seitan die je zelf nog moet marineren. Je kunt hier bijvoorbeeld onze basismarinade voor gebruiken. Zorg wel dat je op tijd begint, want de marinade moet 3 uur intrekken.
  • Je kan van seitan burgers maken, maar je kunt het ook in stukjes snijden (bijvoorbeeld voor stoofpotten, zoals onze seitanstoverij) en roerbakken of met de keukenmachine/blender fijnmalen tot gehakt.
  • Bij de toko kun je  allerlei "nepvlees" (mock meat) producten van seitan kopen: Van mock shrimps (nep garnalen) tot mock duck (nep eend).
  • Zelf seitan maken:
    • Een snelle manier om zelf seitan te maken is door glutenpoeder met water te mengen en vervolgens een uur zachtjes in bouillon te koken. Als je een minder stevige seitan wilt, dan kook je hem langer. Door een andere bouillon te gebruiken, kun je de seitan een andere smaak geven.
    • Vanaf de basis: je kunt seitan ook maken van bloem. Dit is een wat ingewikkelder proces. Hoe je dit kunt doen zie je in het filmpje hieronder: