Grootste vegetarische smaakpanel hummus

Veggie Fair 2017

Ook in 2017 stond tijdens de Veggie Fair de duurzame, biologische en veggie lifestyle centraal. Als partner van de Veggie Fair waren wij benieuwd wat de bezoekers van de beurs de lekkerste hummus en cassavechips vonden. De uitslag van cassavechips zullen we volgende maand bekend maken. Deze maand eerst hummus.

Wat is hummus?

Hummus is een kikkererwtenpasta die je kan eten als broodbeleg of op een toastje of als (groente)dip. Hummus is verkrijgbaar in verschillende smaken. Je vindt hummus in de winkel vaak bij de (brood)salades of in het vak met tapas. De naturel variant bevat meestal naast kikkererwten ook tahin (sesampasta), water, zout, knoflook, olie en voedingszuren. Daarnaast bevat het soms wat kruiden. Naast naturel hummus zijn er ook allerlei soorten hummus met een smaakje; zoals zongedroogde tomaat, pompoen, tuinkruiden en zelfs avocado of curry. Je kan het natuurlijk ook zelf maken met één van deze recepten.

Ontvang 30 dagen lang tips, schrijf je nu in!

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie! Elke dag een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips. Zo wordt vegetarisch eten supermakkelijk en superleuk!

 

Wat werd er geproefd?

Om een eerlijke vergelijking te hebben is er tijdens het Grootste Vegetarische Smaakpanel alleen hummus zonder smaakje geproefd, naturel hummus dus. Er is gekozen voor de twee grootste A-merken (Maza en Garden Gourmet), twee huismerken van de twee grootste supermarkten (Albert Heijn en Jumbo) en de biologische hummus van Florentin (verkrijgbaar bij de Ekoplaza).

 

Wat was de uitslag?

Uiteindelijk proefde een kleine 100 mensen de vijf soorten hummus. Deze werden geproefd op een crackertje met neutrale smaak. Alle merken scoorden gemiddeld een voldoende, alhoewel de meningen wel erg verschilden.  Enkel de nummer 1 scoorde bij iedereen minimaal een 5. De andere merken kregen ook 2en en 3en. Op de laatste plaats eindigde Florentin. Deze werd door veel mensen smakeloos genoemd, alhoewel een enkeling hem ook erg kon waarderen: “Weird maar lekker, meer smaak dan de rest”. Daarboven ontliepen Jumbo en Garden Gourmet elkaar weinig, alhoewel de meningen over die laatste meer uiteenliepen. Op de tweede plaats eindigde de hummus van Albert Heijn. Berber vat hem als volgt samen: “goeie textuur, goeie smaak, precies goed”. Echter de koploper stak er met kop en schouders bovenuit en was Maza. “Grootste smaaksensatie” aldus Jeannette en “heerlijke smaak, zelfs kazig” volgens Irene en Pauline.
  Merk Cijfer Prijs (€/200gr) Verkrijgbaarheid
1 Maza 7,5 €1,62-€1,70 Supermarkten
2 AH huismerk 7,1 €2,- Albert Heijn
3 Garden Gourmet 6,7 €2,10 Supermarkten
  Jumbo huismerk 6,7 €1,75 Jumbo
5 Florentin 6,1 €3,29 Natuurwinkels

 

Help ons jou en anderen te helpen om vaker vegetarisch te eten

Word donateur en draag bij aan de groei in het aantal mensen dat minder vlees eet én ontvang elk kwartaal het magazine Lekker.Vegetarisch, propvol kooktips, recepten en achtergronden. Word nu donateur en je ontvangt ook een Lekker.Vegetarisch schort én een Lekker.Vegetarisch Verwenbox boordevol verwenproducten ter waarde van minstens 30 euro óf het boek De Hippe Vegetariër van Isabel Boerdam t.w.v. 22,50 euro.