Wat is gelatine en waar zit gelatine in?

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk

Doe mee aan VegaFeb en maak kans op mooie prijzen!
Gelatine is een bindmiddel. Het wordt gemaakt van dierlijk slachtafval zoals runderhuiden en varkensbotten. Het is wat je noemt een vegetarische instinker, want het is niet vegetarisch.

Je vindt  gelatine vaak in:
  • Snoep
  • Pudding en andere toetjes
  • Halvarine
  • Vruchtensappen, wijn, en bier
  • Medicijnen en vitaminepreparaten 

Hoe weet je of ergens gelatine in zit?

Om te zien of ergens gelatine in zit kan je natuurlijk op het etiket kijken. Let daarbij op, want gelatine wordt ook wel 'colloïdaal proteïne' genoemd. En soms zit het vermomd in de e-nummers, onder benamingen als zoals E160a, E160d, E160e, en E161b.

Wil je zeker weten dat een product geen gelatine bevat, koop dan in je supermarkt vegetarische en/of plantaardige producten met het V-Label Keurmerk




 
Of kijk naar onze productranking. Want we hebben heel veel producten (waaronder drop, pudding en ijs) langs de ‘vegetarische meetlat’ gehouden. Veel producten met gelatine vielen hier zo door de mand.  Zie onze website https://www.vegetariers.nl/bewust/vegetarische-productranking.
 

Vega alternatieven voor gelatine

Dit zijn vegetarische / plantaardige alternatieven voor gelatine:
 

Arabische gom

Arabische gom zit steeds vaker in snoep. 
 

Agar-agar 

Agar-agar is een vega(n) bindmiddel dat wordt gewonnen uit algen. Het is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, toko's en steeds meer in reguliere supermarkten. 
 

Pectine

Ook pectine wordt vaak gebruikt om voedingsmiddelen te binden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om jam mee te geleren. Pectine is een onderdeel van celwanden van groente en fruit. Deze alternatieven voor gelatine hebben geen smaak en zijn ook reuk- en kleurloos. Het kan de smaak van gerechten wel iets afzwakken.
 

Factsheet Additieven

Voor meer informatie over gelatine, zie ook onze factsheet Additieven, samengesteld door onze voedingskundige Sytske de Waart.
 
Factsheet over additieven zoals e-nummers en gelatine