Relaxed door groente?

Opmerkelijk. Minder stress door het eten van groente en fruit. Dit zou blijken uit onderzoek van de Universiteit van Sydney. Zestigduizend Australiërs van 45 jaar en ouder werden onderzocht.

Met opmerkelijke resultaten: 

• Mensen die dagelijks 5-7 porties groente en fruit eten, hebben 14% minder kans op stress dan zij die 0-4 porties groente en fruit eten per dag.
• Vrouwen die dagelijks 5-7 porties groenten en fruit eten, hebben 23% minder kans op stress dan vrouwen die dagelijks 0-1 porties groenten en fruit eten.

Wat het verband precies is wordt uit de publicatie van de Universiteit niet geheel duidelijk. Hebben relaxte mensen een ander voedingspatroon met meer groente en fruit of wordt je relaxed van het eten van groente en fruit? De opmerking dat ‘groente en fruit vrouwen beter beschermt dan mannen’ doet het laatste vermoeden. Daarbij worden de gelukkige groenteen fruiteters vergeleken met mensen, die (vrijwel) nooit groente en fruit eten. Maar wat zijn dat voor mensen met een dergelijk extreem voedingspatroon? Op de redactie van Lekker Vegetarisch kennen we niemand die zo eet. De Universiteit ziet in ieder geval dat de bevindingen consistent zijn met een keur aan andere onderzoeksresultaten die de consumptie van groente en fruit in verband brengen met een lager risico op depressie en een beter welbevinden. Maar misschien is de vraag naar oorzaak en gevolg wel niet eens zo heel belangrijk. Ook de gedachte dat relaxte mensen voor meer groente en fruit kiezen is al heel mooi!