Vleesconsumptie daalt verder

Bijna 170.000 mensen zijn in 2017 minder vlees gaan eten vanwege misstanden in de vleessector, zoals de stalbrand in Erichem in de zomer van 2017. Dit blijkt uit de Vegamonitor van Natuur & Milieu. Bij de stalbrand in het Gelderse Erichem kwamen 20.000 varkens om het leven.

De vleesconsumptie bleef in 2017 verder dalen, blijkt uit de Vegamonitor. Het gemiddeld aantal dagen dat wij vlees eten, neemt af. Aten we in 2011 nog gemiddeld 5,7 dagen per week vlees, nu is dat 4,8 dagen per week. De vleesconsumptie neemt jaarlijks met 1 kilo per Nederlander af, blijkt ook uit cijfers van het CBS. De productie van vlees heeft een enorme impact op het milieu. Eén dag per week minder vlees eten, staat gelijk aan één miljoen minder auto’s op de weg, 61% van alle ondervraagden is zich bewust van de impact van vleesproductie op het milieu, blijkt uit de enquête.    

Maar terwijl onze vleesconsumptie afneemt in het dagelijks leven, eten we in de horeca meer vlees. 70% bestelt een stukje vlees of kip bij het uit eten gaan. Dit percentage ligt zelfs nog iets hoger dan vorig jaar. 36% vindt dat het aanbod van vegetarische gerechten in restaurants te beperkt is. Hier ligt een schone taak voor de horeca: het aanbod van vegetarische gerechten op de kaart kan uitgebreider, zodat er meer keus is voor het toenemend aantal mensen dat vleesmindert. Veel restaurants houden het nu bij één vegetarisch gerecht versus een stuk of zeven vlees- of visgerechten. Niet meer van deze tijd volgens Natuur & Milieu. Minstens drie vegetarische gerechten op de kaart zijn nodig om het groeiend aantal vleesminderaars te bedienen.

Voor een overzicht van vleesconsumptie door de jaren heen, zie ons factsheet.
Voor de meest recente Vegamonitor, klik hier.