Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Waarom hebben vitamine B12 tabletten zo'n hoge dosering?

Door: Sytske de Waart

Vitamine B12 tableten hebben een erg hoge dosering (1000 MCG). Waarom, als je maar 2,8 MCG per dag nodig hebt? 

Het lijkt inderdaad vreemd dat veel B12 tabletten zo’n hoge dosering kennen. De reden hiervoor is dat het tablet ook bedoeld is voor mensen waarbij de opname van B12 via de normale route (met intrinsic factor in de maag) verminderd is, zoals ouderen en mensen die maagzuurremmers gebruiken. Die moeten dus een andere route gebruiken om hun vitamine B12 binnen te krijgen. Dat kan via een injectie, maar ook via passieve absorptie. En om dat laatste gaat het: je neemt 1% van een B12-tablet passief op via de goed doorbloede mondholte. Het beste werkt dan een zuigtablet dat langere tijd in je mond blijft. Bij een dosering van 1000 microgram neem je dan dus 10 microgram op, ruim voldoende voor de dagelijkse aanbeveling. Overigens is een dergelijke overdosering niet schadelijk: het teveel plas je weer uit, en er zijn ook tabletten met een lagere dosering B12, zoals multivitaminetabletten.

Heb jij ook een voedingsvraag die Sytske kan bespreken? mail deze ovv 'vraag Sytske' naar info@vegetariers.nlinfo@vegetariers.nl