Vegetarisch dieet gebruiken in strijd tegen overgewicht?

In Nederland hebben veel mensen te kampen met overgewicht, obesitas en o.a. gerelateerde dingen zoals diabetes type-2. Je ziet ook steeds meer vegetariërs die er bewust voor kiezen geen vlees of vis te eten, soms worden mensen hierna zelfs veganist. Het is zeer goed mogelijk overbodige kilo’s te elimineren met een vegetarisch dieet, ook wanneer je geen vegetariër bent.

We laten in dit artikel zien hoe je vegetarisch kunt eten, alle voordelen ervan en de informatie over het vegetarisch dieet ontleent van de website verantwoord-afvallen die er zeer uitgebreid op ingaan.
 
Noot redactie Vegetariërs.nl:
Bovenstaand is een ingezonden, gesponsored artikel en reflecteert niet voor 100% de visie van de Vegetariërsbond en/of merendeel van de gangbare en meest recente onderzoeken op het gebied van gezondheid en/of milieu/klimaat. 

Lees verder over vegetarisch afvallen:

afvallen met vegetarisch dieet
 

Wat is een vegetarisch dieet?

Een vegetarisch dieet is voor een vegetariër makkelijk te begrijpen. Maar ook voor mensen die niet precies weten hoe dit werkt, bieden we iets meer uitleg. Bij een vegetarische leefstijl wordt er geen vlees, vis of gevogelte in het voedingspatroon opgenomen echter wel vaak bepaalde dierlijke producten zoals eieren, melk en honing.

In situaties waarbij er ook geen dierlijke producten worden geconsumeerd, praat men vaak over veganisten. Een vegetariër kan er natuurlijk ook zelf voorkiezen, bepaalde dierlijke producten niet te nemen …maar ze zijn dus voor vegetariërs wel toegestaan.

Je kan bij overgewicht deze leefstijl makkelijk gebruiken om er een dieet van te maken. Het biedt je zelfs een aantal voordelen die bij andere diëten wellicht niet vaak tegenkomt. Je kunt ze hieronder ontdekken.
 

5 voordelen van een vegetarisch dieet

Laten we eens gaan kijken naar alle voordelen van het vegetarisch dieet …je vindt de belangrijkste pluspunten hieronder.
 

1. Je krijgt verhoudingsgewijs meer vezels binnen

Het voordeel is dat vegetariërs zeer waarschijnlijk al veel meer vezels binnenkrijgen dan de doorsnee burger.

In Nederland krijgen een hoop mensen namelijk dagelijks te weinig vezels binnen. Bij een vegetarische leefstijl zal je er meer dan genoeg binnenkrijgen, omdat het eetpatroon voor een groot deel gebaseerd is op het eten van meer groente en fruit (maar ook noten, pitten en zaden). En daar zitten juist veel voedingsvezels in die goed zijn voor je lichaam, plus bijdragen aan een gezonde spijsvertering en darmflora.

Het is dus een voordeel van het vegetarisch dieet, en het meer eten van voedingsvezels (en zeker die uit natuurlijke bronnen) helpen je ook jouw vetverbranding te verhogen.
 

2. Je hebt steeds meer keuze in vleesvervangers

Het voordeel is ook dat er steeds meer producten in de winkel liggen die speciaal bedoeld zijn voor de vegetarische medemens. Zo heb je tegenwoordig ook veel lekkere producten waarvoor soja, noten / pitten / zaden en andere natuurproducten worden gebruikt. De vraag stijgt, en het aanbod hiervan dus ook.

Verder mogen vegetariërs natuurlijk wel nog veel dierlijke producten (die veganisten niet mogen eten) zoals eieren, allerlei zuivelproducten bv. melk / kwark en kaas, en ook honing.

In feite heb je dus best veel keuze, en zal het vegetarisch dieet hiermee relatief makkelijk te volgen zijn voor de meesten.
 

3. Je draagt bij een beter milieu

Het schijnt dat vlees eten in bepaalde gevallen, ook een belasting kan vormen voor het milieu. En je kan hier door een vegetarisch dieet te volgen dan ook juist wel een steentje bijdragen aan een beter wereld. Maar het gaat zelfs nog een stapje verder.

Omdat je waarschijnlijk veel groente en fruit gaat eten, ben je ook goed bezig. Want ook dit draagt bij aan de natuur. Groente en fruit, maar ook een hoop andere natuurlijke en biologische producten zijn namelijk niet (of bijna nooit) bewerkt en verpakt in belachelijk veel verpakkingsmateriaal. Het is dus natuurlijk en ook de productie ervan is verantwoorder. Je kan hierbij ook denken aan bv. een stuk minder verpakkingen die naar een stortplaats gaan om verwerkt te worden.

Vegetarisch eten helpt bij dit soort milieukwesties.
 

4. Je vetverbranding gaat ervan omhoog

Het is natuurlijk prima mogelijk jouw vetverbranding te verhogen, ook wanneer geen vegetariër bent. Maar vaak wordt er bij het eten van vlees ook veel jus of saus gebruikt die doorgaans wat meer vetten bevatten. Wellicht zal het je dus iets ondersteunen bij het grote plaatje.

De kracht zit hem wel meer in de vervanging van dit soort producten, met meer groente (en ook fruit, dagelijks een paar stuks is goed). Je kan hiervan namelijk praktisch onbeperkt eten, zonder dat je er snel dikker van wordt. Maar ze bevatten wel enorm veel gezonde voedingsstoffen, vitamines en mineralen.

Je krijgt dus alles binnen wat je nodig hebt, en stimuleert tegelijkertijd de vetverbranding …en dat is wat je wilt bereiken met een vegetarisch dieet, toch?
 

5. Je bent ook nog eens goedkoper uit

Overal waar vlees in zit hangt (bijna) altijd een duurder prijskaartje aan. Ga maar eens na wat het duurste is, wanneer je in de supermarkt de boodschappen doet voor het diner. Groente en andere ingrediënten zijn vaak heel goedkoop en regelmatig in de aanbieding. Je betaalt het meeste voor het vlees dat je erbij neemt. Ga je dus vegetarisch eten, zal dit ook merkbaar worden in je portemonnee tenzij  je natuurlijk veel andere dure producten erbij koopt (het gebruik van meer nootjes kan bv. ook snel oplopen).
 

Probeer het vegetarisch dieet maar eens!

Je kan het natuurlijk ook altijd eens doen, om te kijken of het wat is. In dit geval ben je en flexitariër (iemand die enkele dagen per week vegetarisch eet). Verder bestaat er ook de kans dat het je prima bevalt en vaker vegetarisch gaat eten.

Wil je echt meer weten over het vegetarisch dieet, en hoe je dit het beste kunt volgen? Neem dan een kijkje in dit artikel. Je vindt er alles wat nodig om iets aan overgewicht te doen op een vegetarische manier.