1-minuut wondermayo en aïoli

Jacinta's super veganaise! Ei-vrij, lactosevrij, glutenvrij

1-minuut wondermayo en aïoliHet is een beetje toveren wat je doet: in een mengkom giet je ongezoete plantaardige melk en olie en écht, ik beloof je dat je in een paar seconden een heerlijk romige mayonaise hebt. Serveer met in puntjes gesneden, in de oven verwarmde pitabroodjes of Turks brood.

Tip: Maak van overgebleven aïoli een heerlijke aardappelsalade. Makkelijk met een restje gekookte aardappels van de vorige dag. Ringetjes bosui, handje verse, gehakte Italiaanse kruiden en wat kleingesneden augurkjes plus zure uitjes erbij en klaar is kees.

Ingrediënten

Voor 10 of meer personen

  • 100 ml sojamelk (let er goed op dat ‘ie echt ongezoet is!)
  • 1 theel. (kruiden)zout
  • 1 theel. mosterd (of meer, naar smaak)
  • 1 eetl. witte balsamico- of appelazijn of een kneepje citroensap
  • 125 ml milde olijfolie
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook (weglaten als je alleen mayonaise wilt)
  • gemengde Italiaanse kruiden (optioneel, of kies voor 1 soort kruid, bijvoorbeeld basilicum, of oregano)

Bereiding

Bereidingstijd: minder dan 10 minuten

Doe alle ingrediënten in een hoge mengbeker en pureer met de staafmixer in 5 tot 10 seconden tot een romige, stevige massa. proef en maak eventueel nog wat meer op smaak met wat extra zout, citroensap en/of kruiden.
  •  
Jacinta Bokma is lekkerbek en foodinspirator voor een mooiere wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. Vind meer recepten in haar kookboeken De Snelle Vegetariër en Puur Plantaardig/De Dunne Vegan, beide Gourmand World Cookbook Award winnaars.



Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook
en @jacintabokma op Instagram

Filmpje: Jacinta daagt je uit vaker plantaardig te eten

Kijk ook eens naar

Word donateur en ontvang het Lekker Vega kookpakket

Wordt donateur en ontvang het Lekker Vega kookpakket bestaande uit een prachtig biokatoenen kookschort, de startersbrochure TastToe! én "Vegatopia, het kookboek" én gratis 4x per jaar ons magazine Lekker Vega twv. 16 euro.

Makkelijk én lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie!