Aspergetaartje

voor een lentegevoel

AspergetaartjeWat een heerlijk lente gerecht! Het is het seizoen van de asperges. En je kan ze op ontzettend veel manieren bereiden, natuurlijk op de klassieke manier maar probeer het ook eens in deze taart.

Naast de witte asperges zijn ook de groene erg populair en zijn in dit recept gebruikt. Deze hartige taart is leuk om te bakken als je iets te vieren hebt of gewoon lekker als lunch of diner op een doordeweekse dag.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

Voor 4 personen

• 6 plakjes bladerdeeg
• 500 g asperges
• 4 eieren
• 200 ml melk
• 150 ml room
• 200 g kaas, geraspt (kaas is niet altijd vegetarisch, kijk voor vegetarische kazen bij onze ranking van belegen kaas of kies een kaas met het vegetarische productkeurmerk)
• evt. wat mosterd
• evt. wat bieslook
• zout, peper

Bereiding

Bereidingstijd: tot 60 minuten

Laat het bladerdeeg ontdooien door de plakjes met het plastic velletje naar beneden op het aanrecht of  op je tafel uit te spreiden.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Begin met het blancheren van de asperges. Hiervoor breng je een pan met water aan de kook. Ondertussen schil je heel secuur de asperges en snijd je het onderste stukje weg.
(Je kunt het kookwater van de asperges bewaren en hier de schillen en afsnijdsels nog een poosje in koken en daarna zeven. Dit is een prima basis voor een aspergesoep, zie elders op deze website.)

Snijd de asperges in stukjes van 3-4 cm en leg ze gedurende 4-6 minuten in het kokende water of totdat ze beetgaar zijn (hangt van de dikte af). 

Bekleed een springvorm van 28 cm doorsnee met bakpapier en vervolgens met het bladerdeeg. Let erop dat je de vellen onderling goed aandrukt zodat een solide taartbodem ontstaat. Doe hierop de aspergestukjes en wat fijngesneden bieslook.

Roer in een kom de eieren los met de melk en de room en breng op smaak met mosterd, peper en zout. Voeg de kaas toe en roer nog even.
Giet dit mengsel over de asperges. Bak de taart zo’n 30-40 minuten of totdat goudbruin en gaar.

Geniet!
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg. http://www.kok-aan-huis.com/

Styling & fotografie, Lisanne Koopmans
http://kijkomtezien.wordpress.com

Kijk ook eens naar

Word donateur en ontvang het Lekker Vega kookpakket

Wordt donateur en ontvang het Lekker Vega kookpakket bestaande uit een prachtig biokatoenen kookschort, de startersbrochure TastToe! én "Vegatopia, het kookboek" én gratis 4x per jaar ons magazine Lekker Vega twv. 16 euro.

Makkelijk én lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie!