Eddy Terstall’s Thuiskomen-bij-Moeders-gerecht

Gebakken aardappelen met groenten en geroosterd brood met guacamole

Eddy Terstall’s Thuiskomen-bij-Moeders-gerecht 
"We wonen als familie dicht bij elkaar als een soort laatste Jordanese clan. Mijn moeder is inmiddels al 82. Ze woont tegenover mij en ik ga daar nog regelmatig eten.
Omdat ik geen vlees eet kookt ze dan vegetarisch. Maar ook zelf eet ze zelden nog vlees. Hoogstens een keer per maand.
Mijn moeder kan heel erg goed koken. Ook met mijn restricties.
Een van haar lekkerste brouwsels is heel eenvoudig; gebakken aardappeltjes met gemengde paddenstoelen." ~ Eddy Terstall

Ingrediënten

Voor 2 personen

Plantaardige olie *
Paddenstoelenmix, 50gr/persoon
Knoflook, fijn gesnipperd
(Rode) Ui, fijngehakt, kwart ui/persoon
Aardappelen, kruimig, 200gr/persoon
Groente naar keuze, 200gr/persoon**
Avocado, fijngeprakt met wat peper en olie, 1/persoon
Boterham, geroosterd, 1/persoon
 
* bij voorkeur koolzaadolie (rijk aan Omega-3 )
** bijv. witte bonen in tomatensaus; doperwten in plantaardige jus
 
Optioneel: plantaardige jus (kopen of zelf maken)
Optioneel: tomatensaus, 200gr/persoon
Optioneel: Boskabouters
 
 
 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten

"Dan haalt ze bij de supermarkt een paddenstoelenmix en kookt eerst kruimige aardappelen.
Die bakt ze dan later op in plantaardige olie.
En ook al mag je in veel keukens knoflook en ui niet mengen, mijn moeder doet dat bij dit gerecht gretig. Gelukkig maar.
Het resultaat is flink knapperig en nogal vet en zout. Ideaal ook voor als je verkouden bent, zeggen ze. Zoals ook een grote vette zak patat dat schijnt te zijn volgens de boskabouters. En gevoelsmatig hebben de boskabouters daar gelijk in.
En er moet ook groenten bij de gebakken aardappels met paddenstoelen. Dat kan van alles zijn. Maar meestal dobberen er doperwten in de plantaardige jus. Maar soms ook witte bonen in tomatensaus. Uit een potje uiteraard. Een beetje gemak mag wel op de leeftijd van mijn moeder.
Zoals gezegd; geen haute cuisine maar het geheel is wel hartstikke lekker. Helemaal een feestje is het voor mij als er naast het bord ook een schaaltje zelfgemaakt guacemole staat en een geroosterde boterham. Dan voel ik me weer helemaal thuis."

Biografie van filmmaker Eddy Terstall, die in 2014 voor de Europese Parlementsverkiezingen op de lijst van de Partij voor de Dieren stond. 

Kijk hier voor alle recepten van de VegaFeb challenge 2023!




 

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.