Feestelijke BB (Happy Boeuf) Bourguignon

Feestelijke BB (Happy Boeuf) Bourguignon"Dit gerecht is zo makkelijk te maken, zálig Frans comfort food met een Hollandse vega touch."
 

Vegacademy kooktip

Jacinta: "Een perfect gerecht voor een etentje: serveer in ramequins -kleine ovenvaste schaaltjes, voor iedere gast een-  bestrooi de bourguignon met verse kervel. De frisgroene blaadjes hebben een heerlijke anijsachtige smaak. Ook dragon leent zich hier perfect voor."
Jacinta Bokma, foodinspirator en kookboeken auteur



Foto: @jacintabokma Instagram

Ingrediënten

Voor 5 personen

  • 1 grote pot seitan zonder vocht (let op dat je de naturel variant neemt, dus Niet die met sojasaus)
  • 3 teentjes knoflook (ben je een liefhebber, doe er dan gerust 5 in)
  • 4 eetl. olijfolie
  • 1 theel. suiker
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 12 sjalotten
  • 1-2 winterwortels of 7-9 bospeentjes
  • 5 takjes tijm of 2 eetl. oregano
  • 1 eetl. venkelzaadjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 300-400 ml volle rode wijn
  • verse peterselie of kervel

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minuten

Kneus de teentjes knoflook en snijd ze in plakjes. Verhit de boter en de olijfolie met de suiker, de knoflook en de tomatenpuree in een braadpan en bak 1 minuut. Voeg de seitan toe en bak al omscheppend 1-2 minuten mee.

Snijd de champignons doormidden. Schuif de reepjes aan de kant, voeg de champignons toe en roerbak ze even op hoog vuur. Haal de champignons uit de pan (laat het braadvet erin) en zet ze apart in een schaaltje. Voeg nog een scheutje olijfolie toe als er te weinig bakvet is.

Pel de sjalotten, snijd ze doormidden en doe de sjalotten bij de vleesvervanger Zet het vuur laag. Snijd de wortel in niet te dunne stukken. Wrijf de venkelzaadjes even fijn in de vijzel en voeg samen met de wortels, de tijm of oregano en de laurierblaadjes toe aan de sjalotten en laat onder af en toe roeren zeker 4 minuten fruiten met het deksel op de pan tot de sjalotten glazig zijn.

Voeg de rode wijn toe aan de boeuf en breng het geheel weer aan de kook. Laat nog 10 tot 15 minuten zachtjes stoven zonder deksel, dan kan de wijn goed verdampen. Voeg de champignons in de laatste  minuten toe. Serveren: bestrooi met gehakte peterselie of verse kervel.

 
  •  
Jacinta Bokma is lekkerbek en foodinspirator voor een mooiere wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. Vind meer recepten in haar kookboeken De Snelle Vegetariër en Puur Plantaardig/De Dunne Vegan, beide Gourmand World Cookbook Award winnaars.


Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook
en @jacintabokma op Instagram

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.