Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Ful Medammes

Dit gerecht is een Arabisch ontbijt. Maar ik eet het liever als voedzaam lunchgerecht.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 400 g kidneybonen of andere bonen
  • 2 teen knoflook
  • ½ tl komijn
  • 1 citroensap
  • zout
  • 1 tomaat
  • ¼ kopje peterselie
  • olijfolie
  • Evt. rauwe ui, komkommer, groene paprika, verse munt en/of verkruimelde feta als garnering

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minuten

Het beste kun je de bonen zelf koken door ze eerst een nacht in water te laten weken waaraan je een schepje baking soda hebt toegevoegd. Op die manier worden de velletjes van de bonen lekker zacht.
Bij het zelf koken (eigenlijk tijdens het weken) verdwijnt het fytinezuur; een gifstof die van nature in bonen en granen aanwezig is. Fytinezuur is zeer schadelijk voor ons lijf. Het wordt als een zogenaamd anti-nutrient beschouwd. Daarom is het heel belangrijk om de bonen van te voren te weken. In de fabriek worden bonen uit kostenoverwegingen niet geweekt, ze zijn daarom minder gezond. Voeg tijdens het koken van de bonen geen zout toe, dit zou de boontjes hard kunnen maken. Uiteraard is naderhand lekker op smaak brengen van de boontjes met zout en andere kruiden en specerijen zeer gewenst ;)
In dit gerecht speelt citroensap een belangrijke rol. Wees niet bang om gul te zijn. Ik gebruik vaak meer dan het sap van 1 citroen om het gerecht een heerlijk frisse smaak te geven. Bedenk: een recept is maar een recept. Ik kan hiervandaan niet beoordelen hoe muf je bonen smaken, hoe groot je citroen is, hoe aromatisch je specerijen... Je eigen smaakpapillen en smaakvoorkeuren zijn de richtlijn.

Neem de gare, nog warme bonen uit de pan. Als je bonen uit blik gebruikt,  breng ze dan eerst zachtjes aan de kook in het aanhangende water en laat je ze een poosje zachtjes doorkoken.

Neem een ruime  kom en doe hier de knoflook in (uit de knoflookpers/of met een vork en wat zout gekneusd tot een zeer fijn papje). Voeg komijn, citroensap en zout toe. Roer het geheel goed.

Haal de warme bonen uit het vocht en doe ze bij het knoflook-citroenmengsel. Voeg veel zeer fijn gesneden peterselie toe en de fijngesneden tomaat . Schep goed door.

Breng op smaak met zout en eventueel nog wat extra citroen.

In de Arabische wereld wordt met dit gerecht gevarieerd door ook rauwe ui, komkommer, groene paprika, verse munt en/of verkruimelde feta toe te voegen of als garnering te gebruiken

Veel kookplezier en eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Kijk ook eens naar

Help mee en ontvang Gratis Kookboek + Tijdschrift boordevol Recepten + Korting!

Ons vernieuwde magazine Lekker.Vegetarisch heeft nu nóg meer recepten, Help Mee en ontvang gratis een prachtig kookboek t.w.v. 22,95, 4 x per jaar Lekker.Vegetarisch, 10 % korting op restaurants, een gratis voedingsscan en nog veel meer!

Makkelijk en Lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie!