Gezonde eiwitrijke maaltijdsalade
Peulvruchten zijn een uitstekende bron van eiwit. In onze streken werden vroeger door de boeren veel peulvruchten verbouwd en ook in de moestuinen waren ze overal te vinden. Helaas zijn er traditioneel niet zo veel lekkere (vegetarische) recepten met peulvruchten. En dat vind ik jammer.
In het onderstaande recept worden de peulvruchten, in dit geval linzen ‘gepimpt’ met de smaakmakers zongedroogde tomaat en feta. Ook de Italiaanse kruiden leveren natuurlijk hun bijdrage aan een spannend gerecht en de citroen haalt het gerecht op.
Als je deze salade nog wilt uitbreiden, voeg je nog verse, fijngesneden, evt. van hun huid ontdane tomaten en wat schijfjes komkommer toe. Voor een optimale eiwitresultaat eet je deze salade met een lekkere plak (zuurdesem) brood.
Peulvruchten leveren overigens veel langzame koolhydraten. Ze maken dus niet dik, maar leveren een groot verzadigingsgevoel. Na een maaltje met peulvruchten kun je er dus weer even tegenaan. Ook is het hoge vezelgehalte goed voor ons lijf.
In het onderstaande recept worden de peulvruchten, in dit geval linzen ‘gepimpt’ met de smaakmakers zongedroogde tomaat en feta. Ook de Italiaanse kruiden leveren natuurlijk hun bijdrage aan een spannend gerecht en de citroen haalt het gerecht op.
Als je deze salade nog wilt uitbreiden, voeg je nog verse, fijngesneden, evt. van hun huid ontdane tomaten en wat schijfjes komkommer toe. Voor een optimale eiwitresultaat eet je deze salade met een lekkere plak (zuurdesem) brood.
Peulvruchten leveren overigens veel langzame koolhydraten. Ze maken dus niet dik, maar leveren een groot verzadigingsgevoel. Na een maaltje met peulvruchten kun je er dus weer even tegenaan. Ook is het hoge vezelgehalte goed voor ons lijf.
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 1 ui
- 2 teen knoflook
- rozemarijn
- dragon
- 1 laurierblad
- 200 gr. bruine linzen
- ± 750 ml. water
- 1 rode ui
- 2 el zon. tomaten
- 2 thl. gedr. basilicum
- 2 thl.gedr. oregano
- 1 el. olijfolie
- 1 el. citroensap
- 2 el peterselie
- 100 gr feta
- ½ krop sla
Bereiding
Bereidingstijd: tot 60 minuten
Breng de linzen samen met de ongesneden ui, de twee ongesneden tenen koflook, de rozemarijn, laurier, dragon aan de kook in ca. 750 ml water en laat circa 40 minuten koken tot het water geabsorbeerd is en de linzen gaar zijn. (Dus evt. nog wat water toevoegen.) Vis daarna ui, knoflook en kruiden er zo veel mogelijk uit en gooi ze weg, ze hebben hun smaak afgegeven en zijn niet meer nodig.Snijd de rode ui fijn – je kunt ook een gewone ui nemen, maar de rode ui is zachter van smaak. Snijd ook de zongedoogde tomaten in kleinere stukjes. Meng in een slakom de ui, gedroogde tomaten, basilicum, oregano, olijfolie en het citroensap. Voeg de afgekoelde linzen toe en de verkruimelde feta. Breng pittig op smaak met zout, peper en evt. nog wat citroensap.
Opdienen op een bedje van sla en garneren met fijngesneden peterselie.
Eet smakelijk!
Kijk ook eens naar
- Raapstelensalade met grapefruit
- Posteleinsalade
- Terrine van Ratatouille
- Jacinta's salade met watermeloen en feta
- Salade van witte kool, wortelen en appel
- Salade van zoete ui, sinaasappel en avocado
- Spinaziesalade met zongedroogde tomaatje
- Super SpruitjesSalade
- Zomerse salsa van avocado tomaat en mango
- Quinoa met venkel en witlof
- Quinoa salade
- Salade met chocola en geitenkaas
- Eiwitrijke pannenkoek met bosbiet en dille-gember
- Romige Nasi
- Aubergine kokoscurry met teriyakisaus
- Spelt of andere granensalade
- Oranje salade
- Salade met quinoa, amandel en munt
- Freekehsalade
- Worstrolletjes gevuld met zuurkool
- Membrillo Quiche
- Heerlijke salade met warme gemengde bonen
- Salade van zeewierspaghetti met sesam-tahindressing
- Colour the World Rainbow
- Unicorn Bowl
- Frisse lentebouillon met Chinese kool
- Snelle Kikkererwten Salade
- Arancini met romige spinazie
- Azteekse Bowl
- Sabich met Gegrilde Aubergine. Ei en Spicy Mango Hoemoes
- Gratin van pompoengnocchi met roquefort
- Thaise salade van papaja en wortel
- Gegrilde roodlof met spelt en granaatappel
- Heerlijke quinoa-salade met eetbare wilde planten-en-bloemen
- Oesterzwam-Shoarma
- Yoghurtbowl met harissakikkererwten + kakisalade
- LenteBurger
- Goedgevulde, Makkelijke Minestrone Soep
- Goed Gevulde Wraps
- Het AVG'tje
- Uiensoep met tijmdeegdakje
- Azteekse bowl van Copper branch
Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit
Word lid en kies voor1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken,
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-)
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.