Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Haray lentils aur kale (Curry van groene linzen met boerenkool)

Dit is bijna een maaltijd op zich, en als u er wat volkorenpitabrood (of rijst) en yoghurt bij geeft is het een complete gezonde maaltijd. U kunt hem ombouwen tot soep door er tegen het einde van de kooktijd een beker water of bouillon door te roeren.

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 250 g groene linzen
  • 1/4 theel. geelwortelpoeder
  • 1/2 theel. cayennepeper
  • 120 g sperziebonen, in stukjes van 2 cm
  • 90 g boerenkool, dike stelen en draden verwijderd, blad fijngehakt
  • 3 eetl. fijngesneden koriander
  • 1 middelgrote wortel, geschrapt, in 5 mm dike plakjes
  • 1 1/4 theel. zout

Voor de currypasta
  • 1 theel. geschilde en fijngeraspte verse gemberwortel
  • 1 teen knoflook, gepeld en gekneusd
  • 1 theel. gemalen komijnzaad
  • 2 theel. gemalen korianderzaad
  • 3 eetl. olijfolie of raapzaadolie
  • 1/4 theel. komijnzaad
  • 1 eetl. gepelde, fijngesneden sjalot
  • 2 eetl. tomatenpassata

Bereiding

Bereidingstijd: tot 60 minuten

Doe de linzen met het geelwortelpoeder en 1 1/4 liter water in een middelgrote pan en breng het aan de kook. Zet het deksel schuin op de pan en laat de linzen 20 minuten zachtjes koken.

Voeg cayennepeper, bonen, boerenkool, koriander, wortel en zout toe. Roer alles door elkaar en breng het weer aan de kook. Zet het deksel schuin en kook nog 20 minuten.
Maak intussen de currypasta: doe gember, knoflook, komijn en koriander in een kommetje. Roer er ó dl water door.
Giet de olie in een middelgrote koekepan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is het komijnzaad toe, laat ze 5 seconden sissen en doe de sjalot in de pan.

Roerbak tot hij lichtbruin is. Roer de currypasta door de inhoud van de koekepan en bak zo’n 1 1/2 minuut tot de olie langs de rand zichtbaar is. Bak de tomatenpassata 1 minuut mee tot de olie weer langs de rand zichtbaar is.
Voeg als de linzen gaar zijn de inhoud van de koekepan eraan toe. Roer goed en laat de curry nog 5 minuten zachtjes koken.
Vegetarische curry's maken was nog nooit zo makkelijk. Madhur Jaffrey wordt ook wel de koningin van curry's genoemd en is wereldautoriteit als het gaat om Indiaas eten. Ze heeft al meer dan vijftien kookboeken op haar naam staan, waaronder de bestseller 'Easy Curry'. Madhur is terug met een prachtig nieuw kookboek: 'Easy Curry Vegetarisch' waarin ze meer dan tweehonderd gloednieuwe en voortreffelijke recepten presenteert. Met haar vegetarische gerechten bewijst Jaffrey nog maar eens hoe gemakkelijk het is thuis authentiek Indiaas eten te koken, en dat het niet nodig is uren in de keuken door te brengen. 

Madhur Jaffrey is actrice en bestsellerauteur van kookboeken. In 1973 publiceerde ze haar eerste boek, 'An Invitation to Indian Cookery'. Sindsdien schreef Jaffrey vijftien kookboeken, die vrijwel zonder uitzondering klassiekers werden. Haar kookserie voor de Britse BBC Madhur Jaffrey's Indian Cookery zorgde voor wereldwijde faam.

Kijk ook eens naar

Help mee en ontvang Gratis Kookboek + Tijdschrift boordevol Recepten + Korting!

Ons vernieuwde magazine Lekker.Vegetarisch heeft nu nóg meer recepten, Help Mee en ontvang gratis een prachtig kookboek t.w.v. 22,95, 4 x per jaar Lekker.Vegetarisch, 10 % korting op restaurants, een gratis voedingsscan en nog veel meer!

Makkelijk en Lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie!