Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Hartige Strudel met mozzarella en artisjokharten

De hartige strudel kan als hoofdgerecht geserveerd worden, maar doet het ook goed als voorafje of zo maar tussendoor: een alleskunner dus!

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 pak filodeeg
  • 300 g mozzarella
  • 1 blik/potje artisjokharten
  • 1 bak cherrytomaten
  • 1 ei
  • handje pitten
  • bosje basilicum
  • 100 g oude kaas
  • 2 teen knoflook
  • 2 dl olijfolie
  • 100 g nootjes (maakt niet uit welke)
  • 150 g postelein
  • 1 sjalot
  • 1 el mosterd
  • 1 tl honing
  • 150 ml olijfolie
  • 3 grote aardappels

Bereiding

Bereidingstijd: tot 45 minuten

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Maak eerst een pesto door de knoflook en de basilicum in een vijzel te pureren. Voeg dan de in stukjes gesneden of geraspte oude kaas toe. Als laatste vijzel je er druppelsgewijs de olijfolie erdoor. Mocht je dit te ingewikkeld vinden, gebruik dan een keukenmachine of staafmixer, of koop een potje… Dit is natuurlijk niet zo lekker als echt vers, maar het gaat wat sneller (mocht je een keer in tijdnood zijn)

Snijd de tomaatjes, mozzarella en artisjokken in dobbelsteentjes en meng met de pitten en de pesto. Breng lekker op smaak met zout en peper.

Maal nu met een blender 100 gram nootjes grof. Leg een velletje filodeeg voorzichtig op een stuk bakpapier. Pas op want het is erg dun en kwetsbaar! Smeer dit velletje in met een beetje van de eidooier die je met wat water hebt los geklopt. Strooi nu een klein beetje van de gehakte noten over het filodeeg en leg er precies nog een velletje filodeeg erover heen. De nootjes zorgen ervoor dat de deegvellen een beetje uit elkaar blijven. Hierdoor wordt het baksel lekker krokant. (Mocht je filovellen hebben die gescheurd zijn, zorg er dan voor dat de scheuren niet precies boven elkaar komen te liggen – op deze manier kun je ze gerust nog gebruiken.)

Leg nu in het onderste midden een strook met het mozzarella/tomaat/pesto mengsel en rol vrij stevig op. Het werkt perfect als je dit met behulp van het bakpapier doet. Smeer dan de bovenkant van de rol weer in met het eimengsel en strooi daaroverheen ook weer wat gemalen nootjes en wat grof zeezout en peper. Leg de rol met het naadje onderop op het met bakpapier beklede bakblik. Ga zo door tot de vulling en/of het filodeeg op is.
Bak de rol af in een voorverwarmde oven van 200 graden in ca. 15 minuten.
Let op: het is de bedoeling dat het filodeeg goudbruin en knapperig wordt. De Mozzarella in de Strudel mag echter niet (te veel smelten).
Houd de Strudel dus een beetje in de gaten, want de juiste baktijd is erg afhankelijk van de oven

Maak nu de dressing voor de postelein door eerst de azijn met de mosterd, zout en peper los te roeren en dan druppelsgewijs de olijfolie toe te voegen. Maak de postelein kort voor het serveren aan met deze dressing. Leg op elk bord een beetje lekkere postelein salade en daarop een mooie plak van de Strudel.
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg. http://www.kok-aan-huis.com/

Kijk ook eens naar

Help mee en ontvang Gratis Kookboek + Tijdschrift boordevol Recepten + Korting!

Ons vernieuwde magazine Lekker.Vegetarisch heeft nu nóg meer recepten, Help Mee en ontvang gratis een prachtig kookboek t.w.v. 22,95, 4 x per jaar Lekker.Vegetarisch, 10 % korting op restaurants, een gratis voedingsscan en nog veel meer!

Makkelijk en Lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie!