Licht pittige Nasi

Dit recept is een onderdeel van de LekkerVega Budget Challenge

Licht pittige NasiVandaag maken we een heerlijke, lichtpittige nasi.
Let op: de foto is niet van dit recept. Een nieuwe is -letterlijk- in de maak :-)

Ingrediënten

Voor 2 personen

(Of voor 2 dagen à 1 portie)

* 150 gram (75 gr p.p.) volkoren- of zilvervliesrijst 
* 2 rode uitjes (klein) 
* 2 teentjes knoflook
* 1 zakje nasikruiden
* chilivlokken naar smaak (of sambal)
* 1 paksoi
* 1 prei of Chinese kool
* 120 gram taugé
* 1 el koolzaadolie
* 4 eieren
* ketjap/sojasaus naar smaak

Tips
1. Vervang het zakje nasikruiden door verse kruiden zoals gember, of bijvoorbeeld 'Five Spices'
Of maak zelf je nasikruidenmix - zie onderaan. 

2. Als sojasaus kun je bijvoorbeeld de saus nemen van Kikkoman (glutenvrij, V-Label gecertificeerd) of hun, ook gecertificeerde, klassieker.
Voor ketjap kun je bijvoorbeeld de (ook gecertificeerde) producten van GoTan of Inproba nemen. 

3. Heb je nog wat taugé over? Taugé kun je een tot twee dagen bewaren in de koelkast. Invriezen is ook mogelijk: na circa twee minuten blancheren is taugé in een gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar in de diepvries (minimaal -18 graden).

4. Gebruik je taugé? Dompel de groente dan kort in kokend water om de mogelijke bacteriën te doden. Bak je taugé lekker mee, was de groente dan eerst onder stromend water.

5. Volkoren- en zilvervliesrijst is veel gezonder dan witte rijst - en het vult ook beter en vooral langer. Wel wat minder goedkoop, dus als je nog wat wilt bezuinigen, neem dan wat witte rijst, of half om half. En/of koop in grote hoeveelheid in, bij een toko bijvoorbeeld. 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten

Kook de rijst gaar zoals vermeld op de verpakking.

Snijd de rode uitjes en knoflook fijn.
Snijd de harde onderkant van de paksoi er vanaf en gooi weg of op de composthoop; was de paksoi met water en snijd in repen.

Snijd ongeveer 1 cm. van de onderkant van de prei of kool en gooi weg of op de composthoop; snijd de prei in ringen resp. de kool in repen en was met zo min mogelijk water zo goed mogelijk. 

Doe een goede scheut olie in een wok en fruit hierin de ui, knoflook, chilivlokken en de nasikruiden. 

Bak de paksoi, prei/kool, taugé een paar minuten mee, maar niet te lang zodat de groenten nog knapperig blijven en daardoor de voedingsstoffen behouden. (Vitamine C bijvoorbeeld is gevoelig voor hitte.) 

Roerbak de rijst erdoor. 

Breng op smaak met zout, peper en eventueel een scheutje sojasaus/ketjap. 

Maak van de eieren een omelet, en snijd deze in dunne reepjes. Serveer bij de nasi.

Nog meer tips:

Zelf nasikruiden maken
Je kunt voor een kant en klaar nasikruidenmengsel kiezen, maar vaak zit er best wat zout en suiker in. Maak nasikruiden gewoon zelf als je de tijd hebt. Door in één keer een grotere hoeveelheid zelf te maken, ben je vaak veel goedkoper uit.

Invriezen, langer houdbaar
Vries de porties in, en zo blijft je homemade kruidenmengsel nog langer  goed.

Nasi ideaal tegen voedselverspilling
Verder is nasi perfect om al je favoriete groenten en restjes in te stoppen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: prei, witte kool, taugé, wortel, sperziebonen, champignons, doperwten of paprika.

Liever plantaardig?
Het eiwitcomponent in deze maaltijd wordt geleverd door de eieren. Voor een vegan-versie van dit recept vervang je de eieren door 100 gram ONgebrande, ONgezouten cashewnoten of pinda’s (voordeliger qua kosten), kleingesneden en lichtgeroosterd (zonder olie) in een pannetje. Strooi dit over de nasi op je bord. 

Milieuweetje
Bij het verbouwen van rijst komt veel methaan vrij, een sterk broeikasgas. Wissel rijst in je hoofdmaaltijden dus af en toe met graan- en aardappelgerechten af.

Vegaweetje
Gebruik koolzaadolie om in te bakken. Dit bevat, in tegenstelling tot olijfolie, veel van de gezonde omega-3 vetzuren. Die zitten in grote hoeveelheden in vette vis, maar ook in koolzaad-, soja- en lijnzaadolie en walnoten. Goed om te weten als je geen vis eet. 

 

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.