Membrillo Quiche

Het favoriete kerstrecept van Anita Witzier

Membrillo QuicheHet recept is niet van mijzelf maar van de onvolprezen Yotam Ottolenghi. Wij aten het twee kersten geleden voor het eerst bij mijn schoonzus en het was… Fantastisch! Rijk, spannend en voedzaam, dus een frisse groene salade erbij volstaat maar hij steelt ook de show op een buffet.


 

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 1 middelgrote flespompoen ong. 700 gr, geschild in blokjes van 2 cm
  • 1,5 el olijfolie
  • 250 gr mooi briseerdeeg of korstdeeg
  • bloem voor het uitrollen van het deeg
  • 200 gr blue stilton, grof verkruimeld
  • 75 gr membrillo (kweeperenpasta) in blokjes van 1 cm
  • 3 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 150 ml crème fraîche
  • zout
  • zwarte peper

Membrillo is te vinden is sommige kaas- en delicatessenwinkels of via internet.

Bereiding

Bereidingstijd: tot 90 minuten

Verhit de oven tot 220 C.

Vermeng de flespompoen met de olie, ¼ theelepel zout en wat zwarte peper en verdeel de blokjes over de bakplaat. Rooster ze 30 minuten totdat ze goudbruin zijn, schep ze halverwege om. Laat afkoelen en verlaag de oventemperatuur tot 190 C.

Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot ong. 3 mm dikte en bekleed een quiche of vlaaivorm van 24 cm doorsnee. Zorg ervoor dat er een beetje deeg over de rand hangt. Prik de deegbodem in met een vork en zet hem 20 minuten in de koelkast. Bekleed de deegbodem met bakpapier, vul met bakbonen/rijst of gedroogde peulvruchten en bak de bodem 30 minuten in de oven. (dit heet ‘blind bakken’)
Verwijder na het bakken de steunvulling (is nog veel vaker te gebruiken!) en bak de bodem nog 10 minuten tot het deeg goudbruin is. Haal hem uit de oven en laat koud worden.

Verdeel de geroosterde pompoen in de voorgebakken deegbodem, vul de openingen met de stilton en bestrooi  met de blokjes membrillo. Klop in een kom de eieren, room en crème fraîche met ¼ theelepel zout en wat zwarte peper door elkaar. Giet dit over de vulling en laat een deel van de ingrediënten nog goed zichtbaar. Bak de quiche ongeveer 40 minuten in de oven tot het eimengsel stevig is. Haal de vorm uit de oven en laat hem eerst even rusten voor u het overhangende deeg eraf breekt en de quiche uit de vorm haalt. Serveer warm of op kamertemperatuur.
Fotostyling & Fotografie: Melanie Wagner
http://icaramelworld.tumblr.com

Anita WitzierAnita Witzier is presentratice. Ze presenteerde onder andere Anita wordt Opgenomen, Tien voor Taal en Memories.

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.