Pompoensoep met bruine bonen en Tabouleh

Hoera, het is herfst!

De bladeren vallen, de paddenstoelen komen op, de dagen korten, de kachel gaat aan en op het vuur staat een heerlijk verwarmende soep te pruttelen.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Pompoensoep met bruine bonen
  • 1 el olie
  • 1 ui
  • 1 tnt knoflook
  • 3 verse salieblaadjes
  • 3 tak selderijblaadjes
  • 1 pot bruine bonen
  • 200 gr zoete aardappel
  • 300 gr pompoen
  • ± 350 ml  water
  • zout, peper
  • peterselie

Tabouleh (couscoussalade)
  • 300 ml groentebouillon
  • 300 gr couscous
  • 150 ml olijfolie
  • 1 komkommer
  • 5 tomaten
  • 3 eetl. witte wijnazijn
  • 1 theel. mosterd
  • 7 eetl. sinaasappelsap
  • 3 eetl. citroensap
  • zout
  • cayennepeper
  • 4 tenen knoflook
  • sambal
  • 4 eieren

Bereiding

Bereidingstijd: tot 60 minuten

Pompoensoep met bruine bonen
Neem een soeppan met dikke bodem.
Spoel de bonen af. Schil de zoete aardappelen en de pompoen en snijd ze in stukjes.
Fruit in de soeppan de fijngesnipperde ui in wat olie goudgeel. Voeg fijngehakte knoflook en gesnipperde blaadjes van de salie toe en laat eventjes meebakken. Let op dat de knoflook niet verbrandt, want dan wordt de soep bitter. Voeg het water en de aardappel en pompoenblokjes toe. Hang de selderijtakjes in de soep en laat alles ca. 45 minuten zachtjes koken (let op dat het niet aanbrandt, anders meer water toevoegen) tot alles goed gaar is.
De inhoud van de pan heel eventjes met een stamper wat fijner stampen of heel grof met een staafmixer pureren. Breng op smaak met zout en peper
Soep garneren met fijn gehakte peterselie.

Couscous is een heerlijk product dat zich snel laat omtoveren tot iets ontzettend lekkers.
Voor de bereiding van couscous heb ik echter mijn eigen geheim ontwikkeld, dat ik graag met jullie deel. Lees het onderstaande recept en kook (euhm, nou ja: maak) het gauw ook een keer!

(Ik vind het echter altijd veel lekkerder om voor de bereiding van de couscous niet de aanwijzingen op de verpakking te volgen, maar heb hiervoor mijn eigen geheimpje ontwikkeld.)

Tabouleh (couscoussalade)
Doe de couscous in een (platte) schaal. Breng de bouillon met de sinaasappel- en citroensap aan de kook en overgiet de couscous hiermee. Laat 5 min. staan en roer dan de couscous voorzichtig door, terwijl je 1 eetlepel olijfolie toevoegt. Was de komkommer en halveer, verwijder evt. de zaadlijsten en snijd dan in kleine blokjes. Was de tomaten en snijd ook in blokjes.
Klop een dressing van fijngesneden knoflook, mosterd, zout, cayennepeper, sambal en de witte wijnazijn. Meng met de couscous, de komkommer en de tomaatblokjes.
Als maaltijdsalade is de tabouleh lekker met gekookte eieren.

Veel kookplezier en eet smakelijk!
Birgit Flüg

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.