Quiche van boerenkool
Dit is een recept voor een echte winterse alleskunner! Alleskunner omdat je er van alles mee kunt doen en omdat je de quiche op verschillende manieren kunt bereiden.
Deze quiche van boerenkool is op zich al een complete maaltijd, maar je kunt hem ook meenemen in je lunchpakket of als onderdeel van de warme maaltijd serveren. Bijvoorbeeld samen met wat gekookte aardappels en misschien gestoomde worteltjes met sesamzaadjes en/of bijvoorbeeld wat zuurkool. Te veel mogelijkheden om te noemen.
Deze quiche van boerenkool is op zich al een complete maaltijd, maar je kunt hem ook meenemen in je lunchpakket of als onderdeel van de warme maaltijd serveren. Bijvoorbeeld samen met wat gekookte aardappels en misschien gestoomde worteltjes met sesamzaadjes en/of bijvoorbeeld wat zuurkool. Te veel mogelijkheden om te noemen.
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voor het deeg:- 400 gr bloem
- 200 gr koude boter
- 8 eetlepels koud water
- snuf zout
- of: 6 plakjes bladerdeeg
Voor de vulling:
- 500 gr boerenkool uit diepvries
- of: 750 gr boerenkool fijngesneden
- of: 1 kg ongeriste boerenkool vers van het land, zo in het boerenwinkeltje gekocht
- 5 eieren
- 150 gr roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)
- 1 el Italiaanse Kruiden
- 200 gr geraspte oude kaas (vegetarisch gestremd)
- 1 rode paprika
- 100 gr gezouten cashewnoten
- zout, peper
Bereiding
Bereidingstijd: tot 90 minuten
Je kunt de quiche van boerenkool (kies tussen vers of uit diepvries) maken met kant-en-klaar bladerdeeg, of met een zelfbereide deegbodem. Je kunt hem maken in een ronde taartvorm (springvorm) of maak direct een dubbele hoeveelheid en dan op een groot bakblik. De verse quiche is 3 dagen in de koelkast houdbaar (bij 3 graden Celsius) en kan uitstekend worden ingevroren.Het recept is genoeg voor een grote springvorm (26 cm) en levert dan 12 voedzame stukjes op.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een springvorm (doorsnede 26 cm) met bakpapier. Indien je nog een echte stronk boerenkool op de kop wist te tikken, begin je met het rissen van de bladeren. Breng in een ruime pan flink wat water aan de kook, hier de bladeren aan toevoegen en even laten slinken. Haal de bladeren uit het water en snijd ze fijn (dit gaat makkelijker dan het snijden van de rauwe, krullende bladeren). Volg verder het recept vanaf *. Als je verse fijngesneden boerenkool gebruikt, breng je in een ruime pan een bodempje water aan de kook, voeg je de boerenkool toe en laat je hem even slinken. Daarna afgieten en het recept vanaf * volgen. Als je met boerenkool uit de diepvries (veruit het makkelijkst!) werkt, laat je hem ontdooien en volg je het recept vanaf *.
* Voor welke boerenkool je ook gekozen hebt, het is nu zaak om zo veel mogelijk vocht kwijt te raken. Knijp hiervoor de boerenkool goed met je handen uit. Klop de eieren, roomkaas, kruiden en het meeste van de oude kaas goed door elkaar. Snijd de paprika in stukjes en roer samen met de boerenkool en grof gehakte cashewnoten door het eimengsel. Breng pittig op smaak met peper en zout.
Maak/pak nu het deeg. Als je voor het kant-en-klare bladerdeeg hebt gekozen: bekleed je de springvorm (inclusief rand) ermee. Als je zelf deeg wilt maken, doe je de bloem in een ruime kom, snijd je de boter in kleine dobbelsteentjes en voeg je deze bij het bloem, dan nog het water en een snuf zout toevoegen en snel (en met een koele hand) tot een deegbal kneden, daarna uitrollen en de springvorm ermee bekleden. Zorg voor een opstaand randje.
Schep het boerenkool mengsel in de taartvorm, bestrooi met de rest van de kaas en bak de taart in het midden van de oven in 45 minuten gaar. Laat hem even afkoelen, verwijder de springvorm, snijd in stukjes en smullen maar!
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg: www.kok-aan-huis.com/
Kijk ook eens naar
Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit
Word lid en kies voor1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken,
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-)
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.