Rabarbersoep met linzen en crème fraîche geserveerd met Syrisch Flatbread

Mijmerend over eten met mijn Syrische vrienden hoorde ik dat zij rabarber uitsluitend in hartige gerechten gebruiken. Dat leek me wel wat, want rabarber is ontzettend gezond, maar al die zoetigheid die wij erbij stoppen voor jam en toetjes, is dat weer niet. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt – hoe kook je nou iets hartigs met rabarber?

Ingrediënten

Voor 4 personen

Rabarbersoep met linzen en crème fraîche

  • 200 g linzen (kleine bruine)
  • 200 g uien
  • 200 g rabarber
  • 100 g winterwortel
  • 100 g bleekselderij
  • beetje olie of boter
  • 5 g peterselie
  • 1 l water
  • peper en zout naar smaak
  • dille
  • crème fraîche

Syrisch Flatbread
  • 350 g bloem
  • 1 el gist
  • 1 el olijfolie
  • 1,5 tl zout
  • 1 tl suiker

Bereiding

Bereidingstijd: tot 60 minuten

Rabarbersoep met linzen en crème fraîche
Om te beginnen zet je de gewassen kleine bruine linzen in een kom of pan met flink wat heet water weg. Het liefst doe je dit al een paar uur van te voren. Door het weken geef je de linzen niet alleen een soort voorgaring, maar neutraliseer je ook het fytinezuur, waardoor het lichaam de voedingsstoffen uit de linzen beter op kan nemen. De linzen worden dus sneller gaar en lichter verteerbaar.

Snijd de uien in kleine blokjes of stukjes en bak ze in een soeppan met dikke bodem in wat olie of boter zacht en goudgeel. Voeg de fijngesneden wortel toe en laat ze even meebakken. Snijd de bleekselderij fijn en voeg deze toe. Schil de rabarber en bak mee. Blus het geheel af met 1 liter water en voeg daarna de geweekte linzen toe. Laat de soep een half uur of langer koken (de kooktijd hangt af van de linzen. Relatief jonge linzen garen sneller dan linzen die al een poosje in de winkel of in je kast hebben gelegen).

Snijd peterselie en dille fijn.

Schep de soep in kommetjes, garneer met een eetlepel crème fraîche en strooi er tot slot wat fijngesneden peterselie en dille overheen.

P.S. toevoeging van de gastheer: mocht je nog een halve rode paprika hebben liggen of wat lekkere zwarte kalamata olijven, doe die dan ook in de soep (lekker laten meegaren). Restjes pastinaak, knolselderij of spinazie kunnen ook een prima toevoeging zijn.

Syrisch Flatbread
Neem een ruime kom en doe hier de bloem samen met de gist en de suiker in. Roer dit door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en doe daar het zout, de olie en het water in. Roer vanuit het midden tot een soepel deeg. Ga over tot kneden als het deeg te stevig wordt om nog te roeren. Kneed 5 minuten tot er een soepel deeg ontstaat. Voeg eventueel nog wat water toe als dit nodig is. Het deeg mag net niet plakken. Doe het deeg in de ruime kom, die je al eerder gebruikte om het deeg te maken, onder wat keukenfolie of een vochtige theedoek en zet het weg. Laat het deeg in volume verdubbelen. Hoe lang dit duurt hangt van de omgevingstemperatuur af. Soms -vooral in de winter-  zet ik mijn kom met deeg in een teiltje met warm water of in mijn oven die ik op 45 graden zet. Dat helpt het deeg om te rijzen.

Kneed het deeg nog weer even door en scheur er bolletjes af, iets kleiner dan een tennisbal. Maak mooie ronde balletjes, dit vergemakkelijkt straks het uitrollen. Laat de bolletjes op wat bakpapier onder een vochtige theedoek of keukenfolie opnieuw ongeveer een uur rijzen.

Zet een koekenpan ondersteboven op je gasstel en laat de koekenpan goed heet worden. Strooi een beetje bloem op je tafel of aanrechtblad, neem 1 bolletje deeg en rol het uit tot een 2 mm dikke plak. Probeer de plak zo rond mogelijk te maken.

Leg deze op de omgekeerde hete koekenpan (hier heb ik geen foto van, maar alleen een foto van een tijd geleden toen we de broden nog in het asielzoekerscentrum hebben gebakken.

Afhankelijk van hoe heet je pan is, ontstaan na 2 -5 minuten blaasjes in het deeg. Keer het brood dan om en bak nog even.

Het brood dat klaar is kun je het beste onder een theedoek laten uitdampen. Het blijft zo lekker soepel en smeeuig. Maar knapperig gebakken is het ook lekker. Het lekkerst is het om dit brood zo vers mogelijk te eten!

Eet smakelijk!
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg. http://www.kok-aan-huis.com/

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.