Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Ratatouille met kikkererwten over zachte polenta

Ratatouille met kikkererwten over zachte polentaLisa Steltenpool, auteur van het Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2014, tipt deze heerlijke ratatouille over een zachte polenta als topper op jouw kerstmenu. Helemaal plantaardig, dus ideaal mocht er iemand lactose intolerant zijn.


Ingrediënten

Voor 4 personen

Ratatouille

  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 250 g cherrytomaten
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 1 tl zout
  • 1 blik kikkererwten à 400 g

Polenta

  • 400 ml tuinkruiden-bouillon
  • 500 ml ongezoete sojamelk
  • 150 g polenta (maisgriesmeel)
  • 2 el plantaardige margarine
  • 2 el edelgist

Bereiding

Bereidingstijd: tot 90 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Zet een grote kom klaar om daar alle groenten in te doen. Snijd de ui eerst doormidden, verwijder de schil en snijd daarna in dikke halve ringen. Snijd de courgette en aubergine in grove blokken en voeg deze bij de ui. Haal bij de paprika’s de zaadlijsten en steel eruit en snijd dan in brede blokken. Halveer de cherrytomaten. Haal het schilletje van de knoflook en snijd de knoflook in plakjes. meng alles in de kom, giet hier de olijfolie overheen en voeg de Provençaalse kruiden en het zout toe.

Neem een bakplaat en bedek deze met bakpapier. Bak de groenten 25 minuten, schep de groenten om en bak nogmaals 25 minuten.

Neem een steelpan en breng hierin de bouillon en sojamelk aan de kook. Voeg vervolgens al roerend de polenta toe. Laat de polenta op middelhoog vuur 25-30 minuten rustig koken. De polenta dikt snel in, maar is dan nog niet gaar. Roer elke 3 minuten met de garde of houten spatel om aanbranden te voorkomen. Voeg aan het einde de margarine en edelgist toe en roer goed.

Serveer de polenta in diepe borden en schep hier de ratatouille overheen.
Lisa Steltenpool is schrijfster van De Vegarevolutie (Lekkerste Vegetarische Kookboek 2014) en Kickstart (waar ook dit recept uit komt).  Beide boeken combineren heerlijke recepten met praktische informatie over gezond en plantaardig eten. 

Kijk ook eens naar

Help mee en ontvang Gratis Kookboek + Tijdschrift boordevol Recepten + Korting!

Ons vernieuwde magazine Lekker.Vegetarisch heeft nu nóg meer recepten, Help Mee en ontvang gratis een prachtig kookboek t.w.v. 22,95, 4 x per jaar Lekker.Vegetarisch, 10 % korting op restaurants, een gratis voedingsscan en nog veel meer!

Makkelijk en Lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie!