Pastinaak en Puy linzen salade

Herfst! Tijd van ui, pastinaak en pompoen. Mijn favoriete salade met mijn favoriete groente: pastinaak!

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 5 pastinaken
  • 2 el olijfolie
  • 125 g Puy linzen (zwart en klein)
  • 1 blad laurier
  • ½ ui
  • enkele stelen van de peterselie
  • bos waterkers
  • zout en peper
  • evt. een scheut oude balsamico

Dressing
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl mosterd
  • 2 tl honing
  • 1 el citroensap
  • zout, peper
  • 4 el koolzaadolie
  • harde geitenkaas

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Schil de pastinaken, halveer ze in de lengte. Snijd de bovenste helften nog een keer overlangs doormidden zodat je ongeveer stukken hebt van gelijke grootte. Doe de pastinaakstukjes in een groot, met bakpapier bekleed bakblik. Giet er de olijfolie over heen en kruid met zout en peper. Hussel even door en zet daarna ca. 40 minuten in de oven. Roer een aantal keren. De pastinaken moeten goed gaar zijn en beginnen te karamelliseren.
Doe de gewassen linzen in een pan met ruim water. Breng aan de kook, laat een minuut koken en giet af. Doe de linzen terug in de pan en voeg zoveel water toe, dat de linzen net onder staan. Voeg het laurierblad, de hele ui en ongesneden peterseliesteeltjes (of steeltjes van andere kruiden toe). Breng aan de kook en laat zachtjes voor ca. 30 minuten koken. De linzen moeten gaar en zacht zijn, maar mogen niet stuk gekookt zijn. Giet ze af en verwijder laurierblad, ui en stelen van de kruiden.

Klop intussen voor de dressing alle ingrediënten door elkaar en schaaf de geitenkaas in mooie schilfers.

Schep de linzen (terwijl ze nog warm zijn) om met de dressing. Proef en zorg dat alles goed op smaak is.

Was de waterkers en haal van dikke stelen de blaadjes er af. (Gooi de stelen weg.)

Maak op een serveerschaal, of op individuele borden een bedje van waterkers, plaats er de linzen op en tot slotte de gekarameliseerde pastinaak en schilfers harde geitenkaas.

Sommige mensen vinden een scheut balsamico over het geheel erg lekker!
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg. http://www.kok-aan-huis.com/

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.