Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Romige Nasi

Romige NasiHet geheim van een goede nasi zijn de kruiden en de variatie in groenten. Er zijn honderden soorten nasi te bedenken. Een paar ideeën en variaties zetten we hieronder op een rijtje.

Vegacademy kook-tric Jacinta Bokma:

"In dit recept zorgt kokosroom voor de smeuïge touch en verse ananas voor het speciale zoetje. Serveer je salade heel origineel in de twee helften van de ananas. Ideaal om mee te nemen naar een picknick of potluck."




Maak je eigen nasi kruidenmengsel!

Vijzel alle ingrediënten:
1 theel kurkuma (geelwortel)
1 theel gemalen komijn (djinten)
1 theel korianderkorrels of gemalen koriander (ketoembar)
1 cm verse gember, of 1 theel gemberpoeder (of Thaise Laos)
minisnufje kaneel
halve theel citroengras (sereh)

Foto: Lisanne Koopmans

Vegacademy nasi variaties:

  • Bak met de ui en knoflook blokjes verse mango mee en strooi als laatste cashewnoten over je gerecht
  • Voeg preiringen, paprikablokjes, stukjes wortel en taugé toe
  • Roerbak twee geklutste eieren mee of bak een omeletje, snijd die in dunne reepjes en voeg als laatste toe aan je nasi.

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • Halve ananas                          
  • 250 gram basmatirijst  
  • aromatische wokolie                               
  • 1 grote of 2 kleine uien                              
  • 2 teentjes knoflook  
  • Nasikruiden: zelfgemaakt of zakje  
  • Gemengde wokgroenten, zoals prei, wortel, paprika, venkel
  • Kokosmelk naar wens
  • Handje cashewnoten                        
  • zout en peper uit de molen
  • Verse koriander

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minuten

NB: in dit recept wordt het vruchtvlees van de andere ananashelft niet gebruikt. Wil je de nasi in de twee helften serveren, verwijder dan het vruchtvlees en eet dat op en verdeel de nasi over de twee ananashelften.

Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.

Pel en snipper de uien, plet en snipper de knoflook fijn. Snijd alle groenten in dunne reepjes of kleine blokjes.

Verhit een scheutje olie in de wokpan en fruit hierin kort sjalotten en knoflook met kruiden.

Voeg de groenten toe en roerbak dit circa 6 minuten.

Voeg hierna de rijst toe en roerbak circa 4 minuten mee.

Snijd ondertussen de ananas doormidden en verwijder het vruchtvlees.

Het lekkerst is om het vruchtvlees even mee te bakken zodat 'ie enigszins kan karamelliseren en daarna een scheutje kokosmelk toe te voegen. Laat het kort sudderen.

Breng op smaak met zout en peper.

Dien de nasi op in de halve ananas, bestrooi royaal met cashewnoten en maak het af met wat verse koriander.
  •  
Jacinta Bokma verandert je leven met haar verrukkelijke recepten voor een mooiere wereld: goed voor jezelf, de dieren en de planeet!
Meer recepten vind je in Jacinta's laatste kookboek De Snelle Vegetariër,
Gourmand World Cookbook Award winnaar!  >> Koop in onze webshop!


Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook
en @jacintabokma op Instagram

foto: Huib van Wersch, fotootjes.nl

Kijk ook eens naar

Help mee en ontvang Gratis Kookboek + Tijdschrift boordevol Recepten + Korting!

Ons vernieuwde magazine Lekker.Vegetarisch heeft nu nóg meer recepten, Help Mee en ontvang gratis een prachtig kookboek t.w.v. 22,95, 4 x per jaar Lekker.Vegetarisch, 10 % korting op restaurants, een gratis voedingsscan en nog veel meer!

Makkelijk en Lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie!