Smokey Chili sin carne

Met koffie(!) en koekkruiden

Smokey Chili sin carne

Imponeer je gasten met deze stevige chili met een verrukkelijke ‘rokerige’ smaak!

 

In dit recept van foodinspirator Jacinta Bokma zitten 2 ‘geheime ingrediënten’, die je niet direct proeft en een verrassende diepte geven aan je gerecht. Wij beloven je: zelfs voormalig verstokte vleeseters en  mensen die zeggen geen bonen te lusten verleid je met dit recept.

 

Jacinta's Vegacademy tips

- Deze stevige chili krijgt z’n lekkere ‘rokerige’ smaak door koffie en koekkruiden!
- Lekkere variatie: fruit stukjes zoete aardappel mee met de ui en volg verder het recept.
- Party- en potluck idee: raw sla wraps! Serveer je smokey chili in een knapperig blaadje little gem, romaanse sla of kropsla.

Foto en styling: Lisanne Koopmans, Instagram: @kijkomtezien

Ingrediënten

Voor 5 personen

  • 3 uien
  • 3 eetl. olijfolie
  • 1 dessertl. suiker (liefst bruine basterdsuiker)
  • 1 stoplicht (3 kleuren paprika’s)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 blikjes bonen (kidney-, lima- of zwarte bonen)
  • [1/2]-1 kopje espresso, naar smaak
  • [1/2]-1 bouillonblokje (bospaddenstoelen of groente), naar smaak
  • 140 gr mai?skorrels

Kruiden:
  • 1 eetl. oregano
  • 2 eetl. paprikapoeder
  • 1 afgestreken theel. chilipoeder
  • 1 afgestreken dessertl. komijn
  • mini-snufje koekkruiden

Topping:
  • verse koriander
  • 1 avocado
  • zure room
  • (kruiden)zout
  • geraspte belegen kaas

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten

Pel en snipper de uien. Verhit de olijfolie, voeg de suiker en de ui toe en fruit deze 3 minuten op zacht vuur.
Snijd ondertussen de paprika’s doormidden, verwijder de pitjes en snijd ze in repen. Knijp de knoflook boven de ui uit en roer de paprika en de rest van de kruiden door de ui. Leg het deksel op de pan en laat onder af en toe omscheppen nog 4 minuten fruiten. Voeg de gepelde tomaten, de uitgelekte bonen, de espresso en het bouillonblokje toe. Roer alles, maak met een pollepel de tomaten in de pan wat kleiner en voeg de mai?s toe. Leg het deksel op de pan en laat nog een paar minuten op zacht vuur pruttelen.

Serveren:
Rits de koriander en schil de avocado. Houd de avocado in je hand en keep met een mes steeds schuin in, zodat je partjes krijgt. Doe de chili over in een schaal. Leg de partjes avocado in het midden en strooi de koriander erover. Klop in een kommetje de zure room los met wat kruidenzout, doe de geraspte kaas in een ander kommetje en laat iedereen aan tafel naar wens nemen.
  •  
Jacinta Bokma is lekkerbek en foodinspirator voor een mooiere wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. Vind meer recepten in haar kookboeken De Snelle Vegetariër en Puur Plantaardig/De Dunne Vegan, beide Gourmand World Cookbook Award winnaars.


Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook
en @jacintabokma op Instagram

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.