Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Smokey Chili sin carne

Met koffie(!) en koekkruiden

Smokey Chili sin carne

Imponeer je gasten met deze stevige chili met een verrukkelijke ‘rokerige’ smaak!

 

In dit recept van foodinspirator Jacinta Bokma zitten 2 ‘geheime ingrediënten’, die je niet direct proeft en een verrassende diepte geven aan je gerecht. Wij beloven je: zelfs voormalig verstokte vleeseters en  mensen die zeggen geen bonen te lusten verleid je met dit recept.

 

Jacinta's Vegacademy tips

- Deze stevige chili krijgt z’n lekkere ‘rokerige’ smaak door koffie en koekkruiden!
- Lekkere variatie: fruit stukjes zoete aardappel mee met de ui en volg verder het recept.
- Party- en potluck idee: raw sla wraps! Serveer je smokey chili in een knapperig blaadje little gem, romaanse sla of kropsla.

Foto en styling: Lisanne Koopmans, Instagram: @kijkomtezien

Ingrediënten

Voor 5 personen

  • 3 uien
  • 3 eetl. olijfolie
  • 1 dessertl. suiker (liefst bruine basterdsuiker)
  • 1 stoplicht (3 kleuren paprika’s)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 blikjes bonen (kidney-, lima- of zwarte bonen)
  • [1/2]-1 kopje espresso, naar smaak
  • [1/2]-1 bouillonblokje (bospaddenstoelen of groente), naar smaak
  • 140 gr maïskorrels

Kruiden:
  • 1 eetl. oregano
  • 2 eetl. paprikapoeder
  • 1 afgestreken theel. chilipoeder
  • 1 afgestreken dessertl. komijn
  • mini-snufje koekkruiden

Topping:
  • verse koriander
  • 1 avocado
  • zure room
  • (kruiden)zout
  • geraspte belegen kaas

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten

Pel en snipper de uien. Verhit de olijfolie, voeg de suiker en de ui toe en fruit deze 3 minuten op zacht vuur.
Snijd ondertussen de paprika’s doormidden, verwijder de pitjes en snijd ze in repen. Knijp de knoflook boven de ui uit en roer de paprika en de rest van de kruiden door de ui. Leg het deksel op de pan en laat onder af en toe omscheppen nog 4 minuten fruiten. Voeg de gepelde tomaten, de uitgelekte bonen, de espresso en het bouillonblokje toe. Roer alles, maak met een pollepel de tomaten in de pan wat kleiner en voeg de maïs toe. Leg het deksel op de pan en laat nog een paar minuten op zacht vuur pruttelen.

Serveren:
Rits de koriander en schil de avocado. Houd de avocado in je hand en keep met een mes steeds schuin in, zodat je partjes krijgt. Doe de chili over in een schaal. Leg de partjes avocado in het midden en strooi de koriander erover. Klop in een kommetje de zure room los met wat kruidenzout, doe de geraspte kaas in een ander kommetje en laat iedereen aan tafel naar wens nemen.
  •  
Jacinta Bokma verandert je leven met haar verrukkelijke recepten voor een mooiere wereld: lekker en gezond voor jezelf, goed voor de dieren en de planeet. 
Vind deze en meer recepten in Jacinta's kookboeken De Snelle Vegetariër, en Puur Plantaardig/De Dunne Vegan
Beide boeken zijn onderscheiden met de Gourmand World Cookbook Award! 
>> Koop in onze webshop!

Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook
en @jacintabokma op Instagram

Kijk ook eens naar

Help mee en ontvang Gratis Kookboek + Tijdschrift boordevol Recepten + Korting!

Ons vernieuwde magazine Lekker.Vegetarisch heeft nu nóg meer recepten, Help Mee en ontvang gratis een prachtig kookboek t.w.v. 22,95, 4 x per jaar Lekker.Vegetarisch, 10 % korting op restaurants, een gratis voedingsscan en nog veel meer!

Makkelijk en Lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie!