Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Vegetarische jachtschotel

Vegetarische jachtschotelIn mijn jeugd heeft mijn moeder een hele tijd vegetarisch gekookt. Linzen speelden daarin een belangrijke rol. Wat mij betreft toen iets te belangrijk. Daarom heb ik in mijn volwassen leven een hele tijd geen linzen meer gegeten en noemde ik het grappend mijn ‘jeugdtrauma’. Totdat mijn moeder dit recept maakte en ik verkocht was. Mijn kinderen vinden het heerlijk, ik maak het niet te vaak, zodat ze dat ook blijven vinden...

Tip van Kyra

Je kunt bleekselderij, om alle voedingsstoffen te behouden, ook apart stomen en pas op het laatst, wanneer het vuur onder de linzenschotel uit is, toevoegen.

Ingrediënten

Voor 5 personen

  • milde olijfolie
  • klontje boter
  • 8 kruimige aardappels
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 6 middelgrote tomaten, in blokjes
  • 8 deelblokjes spinazie uit devriezer
  • 1 pot voorgekookte bruine linzen*
  • 1 el bladpeterselie
  • scheutje melk
  • ½ tl nootmuskaat
  • 6 el beschuitkruim of
  • paneermeel
  • zeezout & versgemalen
  • peper

*als je meer tijd hebt, kun je de linzen zelf weken/koken.

Bereiding

Bereidingstijd: tot 45 minuten

Verwarm de over voor op 200⁰C. Doe de aardappels in een laag kokend water en kook ze in 15-20 min. gaar. Fruit ondertussen de ui in olijfolie en doe de knoflook erbij. Voeg de bleekselderij toe en bak het geheel 3 min. op laag vuur.
Voeg de tomaten en de spinazieblokjes toe en bak nog 5 min. Voeg dan de linzen toe en roer het geheel voorzichtig door elkaar, in elk geval tot de spinazieblokjes ontdooid zijn.
Voeg zeezout, versgemalen peper en de peterselie toe en maak er eventueel nog iets meer een saus van door heel even de staafmixer erin te zetten.

Maak van de aardappels een puree door ze af te gieten, wat nootmuskaat, een scheutje melk en een klontje boter toe te voegen en het fijn te stampen. Neem een ovenschotel en doe daar eerst een laag puree in, gevolgd door het linzentomatenmengsel.
Herhaal dit nog een keer en eindig dan
met een laagje puree. Strooi hierover het paneermeel (of beschuitkruim) en leg hier en daar een klontje boter op het paneermeel. Plaats het geheel 10 min. in het midden van de oven, in elk geval tot er een krokant laagje op de ovenschotel is ontstaan.
Dit recept komt uit ‘Veggiekidz’ van Monique Jansse en Eef Ouwehand. Dit boek is te koop in onze webshop.

Kijk ook eens naar

Help mee en ontvang Gratis Kookboek + Tijdschrift boordevol Recepten + Korting!

Ons vernieuwde magazine Lekker.Vegetarisch heeft nu nóg meer recepten, Help Mee en ontvang gratis een prachtig kookboek t.w.v. 22,95, 4 x per jaar Lekker.Vegetarisch, 10 % korting op restaurants, een gratis voedingsscan en nog veel meer!

Makkelijk en Lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie!